“Ne želim si otrok!”

05. marec 2022

“Ne želim si otrok!”

05. marec 2022
Foto: Pexels

Naraščaj naj bi bila ena izmed najlepših stvari v življenju, a vedno več žensk se odloča, da si otrok ne želi imeti.

Družba pričakuje, da se ljudje v nekem obdobju življenja ustalijo in si ustvarijo družino. To pa pomeni, da od žensk pričakuje tudi naraščaj. A trend se v zadnjih letih preveša v nasprotno smer – vedno več žensk se odloča, da si otrok ne želi.

A uporabnice Starševskega čveka izpostavljajo, da se še vedno srečujejo z obsojanjem zaradi svoje odločitve. “Me ima kdo pravico obtoževati, zaničevati in žaliti zaradi mojega mnenja o otrocih in moje življenjske odločitve, da otrok ne bom imela? Včasih se mi zdi, da bi bilo morda celo lažje imeti otroka, kot vsakič znova odgovarjati na neumna in žaljiva vprašanja, čemu tako dokončna odločitev,” je napisala ena izmed uporabnic, ki se je že v zgodnjih letih odločila, da otrok ne želi imeti.

Družba bo vedno obsojala

Kljub temu, da se vedno več žensk tako odloča, pa bo družba kakršnokoli obliko “drugačnosti” vedno obsojala. “Biti mati je ena od vlog, ki jo inkarnira večina žensk. In verjetno je res vse več teh, ki ne želijo postati matere, saj lastna življenja osmišljajo drugače. Nekatere otrok ne morejo imeti, a vse več je žensk, ki jih ne želijo imeti. Da se takšne odločitve obsoja, je razumljivo. Svoboda je bila vselej stvar presoje in kontemplacije, a klasičnih navez in verig osvobojena ženska misli in deluje drugače,” je za Onaplus povedala dr. Lucija Mulej, doktorica sociologije znanosti in antropologinja.

Družba za normalno jemlje tisto, kar je večinsko, večina žensk pa svoje življenje osmisli s potomstvom. “Tako tiste, ki otrok nimajo, običajno ne sočutijo in s tem ne razumejo teh, ki jih imajo in obratno,” še razlaga dr. Mulej.

Foto: Unsplash

Kaj pa če ste v dvomih?

Za nekatere je odločitev imeti otroka preprosta in samoumevna, a tudi neprepričanost je popolnoma običajna. Ann Davidman, terapevtka, ki se ljudem pomaga odločiti, ali je imeti otroka dobra ideja ali ne je za Vox povedala, da se pri ljudeh pojavljajo mnogi strahovi. “Nekateri se bojijo, da bodo izgubili partnerja, ker si ne želijo otrok, drugi se bojijo izgube svoje svobode in identitete, drugi menijo, da ni več etično zaradi stanja sveta. Vse to so utemeljeni strahovi,” je dejala.

Neodločenost pa ni redka in kljub temu, da se morda v teh trenutkih počutite sami, niste. Otrok in vzgoja sta velika odločitev. “Vzgoja in skrb za potomstvo je brez dvoma zahtevna naloga. Nič manj zahtevno pa ni sodelovati v poslovnem in družbenem svetu. In če imamo dandanes možnost izbire in dokaj svobodno kreiranje identitet, naše prednice tega niso imele,” utemeljuje občutek negotovosti dr. Mulej.

Foto: Unsplash

Odločitev je vaša

Kljub obsojanju drugih, je vaša odločitev odvisna popolnoma od vas in karkoli se odločite, je popolnoma normalno in utemeljeno. Ann svetuje, da za nekaj časa celoten problem odmislite, se sprostite in si vzamete nekaj časa za sprostitev, saj je to stvar, ki se jo morate odločiti s trezno glavo.

“Naredite seznam treh odločitev, ki ste jih v življenju sprejeli na podlagi svojega šestega čuta. Razmislite, kako ste se takrat počutili, kaj vam je govorilo, da je to prava odločitev? Pomislite na ta občutek, tako se morate počutiti, ko se odločite ali želite imeti otroka,” svetuje terapevtka.

Pomembno je, da razločite med željo in odločitvijo. Pomislite, česa si vi res želite in ali ste pripravljeni na odgovornosti, ki pridejo s tem. “Odločite se imeti otroka in poskusite živeti s to odločitvijo pet dni. Vsak dan si zapišite, kako se počutite sedaj, ko ste se odločili. Bolj, ko se prepričate, da si ga želite, bolj boste videli, koliko vam to ustreza.”

Raziščite sebe in svoje občutke in na podlagi tega lahko sprejmete pravo odločitev. Nobena odločitev pa za vas ni napačna, tudi če vas drugi obsojajo. “Če se vam želja po otroku rodi, kar je seveda možno ob morda drugem partnerju ali v drugem kontekstu, boste tej želji prisluhnili. Časa imate še vedo več kot dovolj. Vse več je tudi žensk, ki prvič zanosijo po štiridesetem letu,” še pravi Dr. Mulej.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close