Nevarne bolezni: kako prepoznati znake na koži?

17. junij 2021

Nevarne bolezni: kako prepoznati znake na koži?

17. junij 2021
Profimedia

Pordelost, obloke, akne, spremembe na znamenjih: naša koža se na različne načine odziva na toksine v okolju. Povod za te reakcije pa so lahko tudi različne bolezni in smrtno nevarne maligne bolezni.

Če je vaša koža ‘nemirna’, to pogosto nakazuje, da so lahko za akne in podobno kriva hormonska nihanja, preveč stresa in celo hitra hrana. Dražljivi izdelki za nego kože z veliko alkohola in parfumov lahko za posebej občutljivo kožo povzročijo alergijske reakcije.

Spremembe na koži lahko nakazujejo resne bolezni

Če je koža črna in nečista dolgotrajno, lahko za tem tičijo zdravstveni problemi, pravi dermatologinja Dr. Joanna Gach is bolnice Spire Parkway v Solihullu v Angliji. »Koža je največji telesni organ. Zato je smiselno, da ko znotraj telesa nekaj ni v redu, se to kaže na zunaj.«

Če sprememba trajajo več dni, svetuje posvet z dermatologom. »Upamo, da je nekaj neškodljivega, kar se lahko zdravi z zdravili,« pravi Gach. »Pogosto pa najbolj nevarnih bolezni ne občutite, saj ne povzročajo bolečin. Zato je pomembno, da vsakršen znak jemljemo resno.«

Porumenela koža, rjavi madeži ipd.: kdaj takoj k dermatologu?

  • Porumenela koža: to nakazuje zlatenico, pravi dr. Gach. Čeprav se to pogosto opaža pri novorojenčkih, se lahko pojavi tudi pri odraslih. Bolezen se pojavi, ko jetra ne delujejo pravilno in ne uspejo pravilno filtrirati toksinov iz telesa. Posledično nastane snov, ki se imenuje bilirubin in je odgovorna za rumeno barvo kože in belo kožo okoli oči. V tem primeru bo dermatolog naročil več preiskav urina in krvi, da ugotovi če vaša jetra delujejo pravilno.
  • Vdolbine ali gube na dojkah: zdravniki od žensk pogosto pričakujejo da bodo ženske odkrile spremembe v dojkah v zgodnji fazi. Dermatologi pa pravijo, da so indikatorji lahko že manjše vdolbine in gube na prsih. Pri rdečih, izbočenih črtah in koži, ki zgleda ‘pomarančasto’ pa je znak za alarm. Dermatologi svetujejo obisk, če se te spremembe pojavljajo več kot tri tedne in če ni zgodovine ekcemov in luskavice.
  • Izpuščaji na stopalih in spodnjem delu nog: če poleg tega občutite simptome gripe in bolečine v trebuhu, se za tem lahko skriva okužba s hepatitisom C. Virus se širi z kontaminirano krvjo in povzroča ne le zelo bolečo kožo, temveč tudi vijoličasto kožo in razjede okoli gležnjev. Hepatitis C ni pogosta bolezen, vendar če ga ne zdravimo, je lahko usoden, pojasnjuje Gach. Krvna slika takoj pokaže to bolezen.
  • Luskaste, rdečkaste izbokline na sklepih prstov: te lahko kažejo na dermatomiozitis. Gre za vnetno mišično bolezen, ki jo povzroča prekomerno aktiven imunski sistem. Pogosto se zgodi, da maligni tumor sproži pretirano reakcijo telesa. Drug pogost znak pa so vijolični izpuščaji na vekah. Drugi simptomi vključujejo: nenamerno izgubo telesne teže, kašelj, nočno znojenje, izčrpanost in zaspanost.
  • Strjevanje kože: pogost razlog za to je avtoimunska bolezen po imenu skleroderma. Moten imunski sistem napade tkivo pod kožo in okoli notranjih organov. Redka bolezen, ki povzroči otrdelost kože rok, nog in obraza, ter izgubo elastičnosti kože.
  • Rumene izbokline: so eden izmed pokazateljev diabetesa. Ker ta bolezen vpliva na celo telo, prizadene tudi kožo. Previsoka raven holesterola in odpornost na inzulin vodita do tega, da koža na prizadetih območjih tvori trde, rumenkaste in voskaste izboklinice.
  • Zelo suha, prhljajasta koža: lahko nakazuje na slabo delujočo ščitnico.  Če je telovanje ščitnice oslabljeno, ima to neposreden vpliv na metabolizem kože in las. Rezultat tega pa sta suhost in neprožnost. Priporočljivo je, da se naročite pri družinskem zdravniku na preiskavo krvi in nadoknadite pomanjkanje hormonov.
  • Temne gube na dlaneh: če poleg tega čutite gripo in izčrpanost, ali pa so vaše mišice utrujene, je to prvi znak nadledvične insuficence. V zelo hudih primerih se lahko pojavijo tudi krči in omotica. Čeprav je bolezen telo redka, Gach svetuje, da če imate kakršnekoli simptome, greste čim hitreje k zdravniku.

Zakaj je pomembno samopregledovanje kože?

Rak kože in njegovi predhodniki so vidni in otipljivi. Zato lahko s pomočjo samopregledov ugotovite, kje so se pojavile nove kožne spremembe ali so se spremenila obstoječa znamenja.

Uporabite dnevno svetlobo, da ničesar ne spregledate. Ogledalo lahko pomaga pri pregledovanju delov kože, ki jih sicer težko vidite. Pri pregledu lahko za pomoč tudi prosite nekoga drugega. Kar zadeva roke in roke, pa bodite pozorni, da pogledate tudi med prsti in podplate, ravno tako ne pozabite na glavo in lasišče.

Posebno pozornost namenite pigmentnim znamenjem, sami po sebi so običajno neškodljivi, vendar se v nekaterih okoliščinah lahko razvijejo v maligni tumor. Če se madež, ki je že več let enak, naenkrat spremeni, obiščite dermatologa.

Pomembni nasveti za samopregledovanje:

National cancer institute

Samopregledovanje je v pomoč pri primerni ocenitvi znamenj, če najdete katero od slednjih sprememb, takoj pojdite do dermatologa:

  • Če obstoječe znamenje spremeni obliko ali barvo,
  • Če znamenje začne srbeti ali krvaveti.

Če ste negotovi vseeno lahko pokažete zdravniku, bolje, da ste prepričani, kot v nevarnosti. Nekateri zdravniki imajo poseben čas v ordinacija za hitro diagnosticiranje znamenj, saj je sum na raka lahko zelo stresen. Poleg tega, prej kot je postavljena diagnoza, več je možnosti za okrevanje.

Znaki na katere morate biti pozorni:

Asimetrija:

Neenakomerna asimetrična oblika: nova temna lisa na koži je neenakomerno oblikovana. Ovalna ali podolgovata oblika. Lahko, da oblike spremeni tudi že obstoječ madež.

Robovi znamenja:

Če so zbledeli, neravni ali hrapavi robovi: temen del kože ima nejasne robove ali preraste zdrave predele kože.

Barva:

Če ima znamenje več barv, temnejše in svetlejše- bodite pozorni na rožnate, sive ali črne pike. Te označujejo maligni melanom, ki ga mora pregledati zdravnik.

Premer:

Če je premer znamenja večji od 5mm, je priporočljivo, da ga pregleda zdravnik. Obstajajo sicer tudi manjša znamenja, zato bodite pozorni v vsakem primeru.

Izbokline:

Če znamenje štrli iz kože za več kot milimeter in je njegova površina hrapava ali luskava, je tudi to lahko znak kožnega raka.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close