Neverjetno, kako branje vpliva na otroke

12. julij 2021

Neverjetno, kako branje vpliva na otroke

12. julij 2021

Med počitnicami mnogo otrok pozabi na knjigice in redno braje, čeprav je to dokazano zelo pomembno za razvoj možganov.

Strokovnjaki so s slikanjem možganov denimo že dokazali, da prihaja pri otrocih, ki pogosteje in hitreje berejo, prihaja do drugačnega razvoja določenih regij v možganih. 

Kanadska raziskava strokovnjakov z Univerze v Torontu pa je pokazala, da se otroci iz knjige učijo celo altruizma. Zanimivo je, da se altruizma učijo predvsem iz zgodb o ljudeh kot o živalih. Ugotovili so namreč, da imajo otroci večjo željo po posnemanju človeških likov kot živalskih.

Človeški ali živalski junaki?

Raziskavo, ki so jo objavili v reviji Developmental Science, so naredili s pomočjo 96 otrok, ki so stari od 4 do 6 let. Otroci so poslušali zgodbice, ki govorijo o altruizmu in delitvi dobrin z drugimi. V zgodbicah so bili ali človeški junaki, ali živalski s človeškimi lastnostmi.

Profimedia

Po poslušanju zgodbic so bili otroci v sobici, kjer so jih raziskovalci prosili, naj si med stotimi nalepkami izberejo deset najljubših. Nato so jim predlagali, da svoje nalepke delijo z otroki, ki niso imeli nalepk. Otroci so lahko sami izbrali, koliko nalepk bodo dali drugemu otroku, pri tem jih ni nihče gledal.

Rezultati so pokazali, da so otroci darovali več nalepk, ko so poslušali zgodbice s človeškim likom.

Prispevek je bil prvotno objavljen na Žurnal24.

Style. Več novic

New Report

Close