Ni se vam le dozdevalo, “Zoom utrujenost” je prava stvar!

06. april 2022

Ni se vam le dozdevalo, “Zoom utrujenost” je prava stvar!

06. april 2022
Foto: Pexels

Raziskovalci potrjujejo, da nas sestanki preko videoklica utrujajo, to utrujenost pa so poimenovali “Zoom utrujenost”.

Ko se je pričela pandemija novega koronavirusa, so se mnoga pisarniška dela preselila na splet. Sestanki, ki so se odvijali preko videoklicev, pa so kmalu povzročili epidemijo tako imenovane “Zoom utrujenosti.”

Zoom utrujenost – ki poimenuje vse vrste videoklicev, ne glede na platformo na kateri se odvijajo- pa je resničen pojav, ki ga potrjujejo znanstveniki v raziskavi, objavljeni v Journal of applied Psychology.

Znanstveniki iz več univerz je potrdilo, da prižgana kamera med sestanki povzroča manjšo vpletenost zaposlenih pri sestankih in pri delu nasploh.

Študija pa je tudi razkrila alarmanten trend o dinamikah pri delu. Zaposleni z nižjo stopnjo organizacijske delovne dobe – to pomeni, da so v podjetju delali manj časa, ali pa so bili na nižji poziciji na korporativni lestvici – so poročali, da se počutijo bolj izčrpane, ko so morali imeti kamero prižgano, kot pa so bili izčrpani nadrejeni.

Foto: Unsplash

Poleg tega se tudi zdi, da utrujenost zaradi Zooma bolj prizadene ženske kot moške.

“Teoretično naše ugotovitve pojasnjujejo, da se samopredstavljanje in cena, povezana z utrujenostjo, poveča, ko je med virtualnimi sestanki vklopljena kamera,” so zapisali raziskovalci v svojem prispevku in razložili, da se njihovi rezultati ujemajo s članki in raziskavami na to temo:

“Občutek, da smo gledani, povečuje potrebo po popravljanju vtisov in usmerja fokus navznoter, kar povzroča utrujenost.”

Foto: Pexels

Da bi preprečili, da bi zaposleni bili fizično in psihično izčrpani, ter da bi lahko bili bolj pozorni na dejanski sestanek, znanstveniki predlagajo, da bi morala biti uporaba kamere čim bolj neobvezna – ideja, ki podpira prejšnje raziskave istega pojava.

Na žalost, ker je epidemija še vedno prisotna in mnogi še vedno delajo od doma, se zdi, da bomo morali najti nove načine, kako opravljati videoklice.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close