Ni važna znamka torbice, važno je, kako jo nosite

12. april 2023

Ni važna znamka torbice, važno je, kako jo nosite

12. april 2023
Foto: IMAXtree

O Burberryjevi torbici za 2.890 evrov, ki je v seriji Nasledstvo požela salve posmeha, se še vedno govori. Modni poznavalci so zdaj prišli do zaključka, da ni kriva torbica, temveč njena lastnica.

“Zakaj je tako draga torbica videti tako neumestno? Delno zaradi njene velikosti (velika) in načina nošenja (čez telo). Je pravo nasprotje tihega razkošja, ker je tako funkcionalna,” so zapisali pri Voguu, ko so razglabljali o nedavni slavi Burberryjeve vintage torbice za 2.890 evrov, ki jo je v seriji Nasledstvo nosila spremljevalka enega od glavnih likov.

Če torbico nosite tako …
… po mnenju modnih poznavalcev …
… niste najbolj modni.
(Foto: IMAXtree)

Velike, funkcionalne torbe, ki omogočajo prostoročno uporabo, pomenijo delo, kar pa je za visoko družbo iz Nasledstva odbijajoče. Ali kot je rekel Tom: primerne so za taborjenje, bančni rop in shranjevanje balerink za podzemno železnico.

Vendar pa v resnici ne gre za velikost torbe, temveč za to, kako jo nosimo. Dotična Burberryjeva torbica je imela pač to nesrečo, da jo je Bridget (Francesca Root-Dodson) v seriji nosila preko trupa, na najbolj “nerazkošen” način, kar je pravzaprav glavni razlog, da je postala tarča posmeha.

Bridget in njena slavna Burberryjeva torbica. (Foto: HBO)

Tudi prestižne znamke nočejo, da jih nosite tako

Modni poznavalci so si namreč enotni, da se torbic pač ne nosi preko trupa, če želimo dajati vtis “prikritega bogastva”, oziroma “tihega luksuza”, trend, ki je zadnje čase v velikem porastu. Kot kaže, je način, kako nosimo torbico, veliko bolj pomemben kot to, če je torbica draga ali ne.

Če pogledamo zadnje kolekcije luksuznih modnih znamk, bomo opazili, da razmišljajo enako: velike torbe se ne nosijo na način, kot bi pričakovali – na rami ali preko trupa, ampak v naročju pod pazduho.

The Row (Foto: Profimedia)
The Row (Foto: IMAXtree)
The Row (Foto: IMAXtree)

Odličen primer za to so znamke Miu Miu, The Row in Bottega Veneta, ki so manekenke na brv poslali s torbami pod rokami, kot bi nosile lahkotne časopise, nekatere so jih držale na prsih, druge pa so jih nosile na pregibu komolca, kot je bilo to moderno v 50. letih prejšnjega stoletja.

Bottega Veneta (Foto: IMAXtree)
Bottega Veneta (Foto: IMAXtree)

Če se ozremo v zgodovino, so velike torbe, ki se jih nosi na rami, prišle v modo, ko so ženske začele opuščati delo gospodinje in pričele množično hoditi v službo. Torbe so morale postati funkcionalne. “Kako funkcionalne so torbe, pa je neposredno odvisno od socialnega statusa”, so zapisali pri Voguu.

Miu Miu (Foto: IMAXtree)
Miu Miu (Foto: IMAXtree)

Zanimivo bi bilo torej videti, kako bi Tom (Matthew Macfadyen) reagiral (če sploh), če bi Bridget svojo Burberry torbico nosila z ročajem v roki, kot se denimo nosi birkinco. Žal pa je velika torba, poveznjena preko trupa, kar kličala po visokem srednjem razredu in delu. Toda v razkošnem newyorškem domovanju, kjer se ravno odvija rojstnodnevna zabava medijskega mogotca Logana Roya (Brian Cox), noče nihče misliti na delo.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close