Nikoli ni prezgodaj: ideje za poceni dopust v 2023

Sanjate o poletnih počitnicah 2023, a vas skrbi kriza življenjskih stroškov? Ne skrbite, zbrali smo 8 poceni mest za počitnice naslednje leto.

Ne glede na to, ali imate raje plaže, ali pohajkovanje po naravi in mestih, za vsak tip dopusta smo našli vsaj eno poceni destinacijo, ki vas bo osrečila in prizanesla vaši denarnici.

Meta Vražič / 02. januar 2023
IZMIR, Turčija Foto: Unsplash

Izognite se turističnim pastem in se odpravite v skriti dragulj Izmir, ki se nahaja na vrhu Turkizne obale (že samo ime je dovolj, da spakiramo kovčke). Sam Izmir je poln kulture in zgodovine (in plaž, seveda), in ga pogosto imenujejo za bolj umirjeno alternativo Istanbulu.

Ne zamudite bazarja Kemeraltı, kjer boste našli trgovine in kavarne ter zgodovinske zgradbe.

LAGOS, Portugalska Foto: Unsplash

Portugalska je nekoč veljala za eno najbolj dostopnih potovalnih destinacij v Evropi zaradi svoje mešanice plaž, kulture in kulinarike, vendar cene v zadnjih letih rastejo.

Čeprav mesta kot so Lizbona, Porto in bolj priljubljene destinacije v Algarveju, morda niso več najcenejša počitniška mesta, lahko najdete skriti portugalski dragulj v Lagosu v zahodnem Algarveju.

Pomislite: plaže, lepe kot razglednice, bogata zgodovina in živahno nočno življenje, s številnimi bari in restavracijami vzdolž marine.

FEZ, Maroko Foto: Instagram

Tako kot preostali del Maroka je Fez cenovno zelo ugoden in tišji od Marakeša, čeprav lahko še vedno pričakujete živahno medino – največjo urbano cono za pešce na svetu.

Pravzaprav je Fez čudovito starodavno mesto, ki sega v 8. stoletje. Izgubite se v njegovih zavitih uličicah, na stojnicah si privoščite nekaj maroškega okrasja za dom (za katerega bi tukaj verjetno plačali malo bogastvo) in uživajte v hrani na lokalnih tržnicah.

GALLE, Šrilanka Foto: Unsplash

Če iščete oddaljeno in cenovno ugodno destinacijo zunaj Evrope, ne iščite dlje od Šrilanke. Seveda leti niso ravno poceni, a ko ste tam, je na Šrilanki neverjetno ugodno dopustovati.

Obstaja razlog, da je zatočišče za popotnike: hrana, prevoz in nastanitev so razmeroma poceni; edina stvar, ki vas lahko veliko stanejo, so dejavnosti, kot je safari, ki stane približno 50 evrov.

Toda potovanje po tej čudoviti deželi z vlakom je poceni, z dih jemajočimi razgledi od Kandyja do Elle, lahko pa tudi preživite čas v lenarjenju na plažah Galle ali Unawatuna.

HO ŠI MINH, Vietnam Foto: Unsplash

Za druge cenovno ugodne počitnice na dolge razdalje je jugovzhodna Azija še ena odlična možnost, Vietnam pa je priljubljen med proračunsko ozaveščenimi popotniki zaradi svoje neverjetno poceni (in okusne) ulične hrane in nastanitev.

Ne zamudite muzejev Ho Ši Minha, vključno z Muzejem vojnih ostankov in Muzejem lepih umetnosti.

 

SOFIJA, Bolgarija Foto: Instagram

Bolgarija je pogosto spregledana kot evropska počitniška destinacija, vendar boste tukaj našli živahno vzdušje (z nočnim življenjem, ki se ujema), galerije, muzeje in cerkve, ki jih morate raziskati, ter veliko poceni hostlov in hotelov, v katerih se lahko nastanite.

Najboljša stvar v Sofiji je preprosto pohajkovanje po njenih ulicah, fotografiranje ulične umetnosti, srkanje kave v eni od številnih kavarn, opazovanje sveta, ki teče mimo, in uživanje v njenem živahnem, zabavnem vzdušju.

PAROS, Grčija Foto: Unsplash

Si res želite na Santorini v prihodnjem letu, vendar se počutite prestrašeni zaradi velike gneče (in vedno višjih stroškov)? Predstavljamo vam njegovega manj znanega kikladskega bratranca, Paros – kjer počitnikujejo številne grške družine – in se nahaja le nekaj ur iz Santorinija s trajektom.

Pobeljene stavbe s tradicionalnimi modrimi okni in strehami, svetlo modro morje (z ustreznimi peščenimi plažami) ter restavracije in taverne, ki strežejo okusno sredozemsko hrano. Morami reči še kaj?

BRASOV, Romunija Foto: Unsplash

Romunija je pogosto hvaljena kot ena najcenejših držav za obisk v Evropi, Brașov – v regiji Transilvanije – pa si zasluži mesto na vašem seznamu za leto 2023.

Preživite čas na potepanju po sproščenih, romantičnih tlakovanih ulicah srednjeveškega mesta, ogled Biserica Neagra (črna cerkev) in se povzpnite na goro Tampa za dih jemajoče razglede na mesto.

Pripravite prtljago

Ste že začeli načrtovati?

Avtor
Piše

Meta Vražič

New Report

Close