”Nisem vedela kako naj reagiram.”

29. oktober 2021

”Nisem vedela kako naj reagiram.”

29. oktober 2021
Avtor: Profimedia

”Pridem domov, slišim hihitanje in zagledam prizor, zaradi katerega sem otrpnila in prvič od kar sem mama, nisem vedela kako naj reagiram.”

Staršem se pogosto pri vzgoji otrok dogajajo nepredvidljive situacije, na katere nikoli niso bili pripravljeni. Pri kakšnih stvareh preprosto ni pravil ali navodil, kako odreagirati, ko se pripetijo.

Ena izmed situacij, o kateri nobena mama najbrž ne razmišlja, pa je, da bi njeni otroci našli njene spolne pripomočke. ”Danes zvečer sem sami doma pustila moji hčerki, 7 in 9- letnico. Punci sta ostali doma, ker sta gledali Talente. Pridem domov, slišim hihitanje in zagledam prizor, zaradi katerega sem otrpnila in prvič od kar sem mama, nisem vedela kako naj reagiram. Ta mala sedi na kavču, ta velika sedi na tleh pod njo. Mala jo masira po ramah in vratu, fak, z mojim vibratorjem. Ko sta me zagledali je bilo prvo, mami poglej kaj sva našli, a si vedela, da se v temi sveti, škoda, ker jutri ni šole, da bi ga vzeli sabo, mami zakaj nama nisi povedal, da imaš nov masažni aparat, poglej kako hecne oblike je,” je z nami svojo zgodbo delila ena izmed uporabnic Starševskega čveka.

Ostanite mirni

Mnogi uporabniki so pripomnili, da vibratorji niso več tabu tema in tudi veliko zgodb na internetu priča, da se to zgodi veliko mamam. Otroci radi stikajo po predalih svoji staršev zato se bo prej ko slej zgodilo, da bodo našli kaj neprimernega. Ključ pa je, da iz tega ne naredite ”ognja v strehi”. ”Kar sta vaši punci našli ni pištola in se nobeni ni nič zgodilo. Predvsem iz tega ne naredite prevelike zgodbe, bodite sproščeni, če bosta kaj vprašali, razložite, sicer ju pa s tem ne obremenjujte. Raje premislite, ali ni morda nastopil čas, da se pogovorite o zasebnosti,” je svetovala ena izmed uporabnic.

Amy Lang, strokovnjakinja za starševstvo in spolnost je za Salon povedala, da je odziv odvisen od starosti otroka. ‘‘Če so otroci mlajši od šest let, je najlažje in najpametneje, da mu rečete ‘To je moje in to bom sedaj pospravila. Kaj želiš za večerjo?’,’‘ je svetovala.

Načnite pogovor

Gracie X, avtorica mnogih knjig o spolnosti pa je za Mind Body Green povedala, da se ji ne zdi, da bi to sploh moral biti tabu. ”Učenje otrok o spolnosti, ljubezni in razmerjih je bistven del dobrega starševstva,” je pojasnila.

Avtor: Profimedia

”Ko je imela moja hči 10 let je našla moj vibrator in šele po desetih dneh sem ugotovila, da vibratorja ni več v predalu, ko je sama priznala, da ga ima,’‘ je svojo izkušnjo delila Gracie in nadaljevala, da je bila vesela, da se je njena hči odločila sama raziskati spolnost.

”Ključno je, da ob takih trenutkih svoje otroke izobrazite. To je ravno tako pomembno kot učenje o nevarnosti, spoštovanju in odgovornosti,” je razložila avtorica. Mnogi mislijo, da bo pogovor z mladimi o spolnosti spodbudil željo po čimprejšnji spolnosti, da raziskave kažejo, da temu ni tako. Otroci, ki so na tem področju izobraženi in so se s svojimi starši o tem odprto pogovarjali, so običajno dlje čakali na svojo prvo spolno izkušnjo. Za primer lahko vzamemo Nemčijo, Nizozemsko In Francijo, ki imajo najnižje stopnje najstniških nosečnosti, a vse dostopno kontracepcijo in spolno vzgojo.

Preprosto je

O preprostosti pogovora in izogibanju zadrege ob najdbah otrok, govorijo mnoge strokovnjakinje na področju spolne vzgoje. Lanae St. John, psihologinja in spolna vzgojiteljica razlaga, da se je tega pogovora s svojo hčerko lotila zelo preprosto ”Vprašala me je, in odgovorila sem ji. Vprašala me je za kaj se uporablja in odgovorila sem ji, da je za intimne predele. Rekla je da žgečka in ga pospravila.” Otroci pogosto slej ko prej ugotovijo, kdaj starši lažejo ali pred njimi kaj skrivajo, zato pogosto ni razloga, da pred otroci skrivate resnico. ”Večkrat ko otroka opozorite pred nečem, kar ni res nevarnost, več možnosti je, da vas bo v prihodnosti ignoriral,” je razložila svoje razmišljanje, zakaj je s svojimi otroci raje iskrena.

”Imate dve možnosti: spravite igrače nekam kjer jih bodo otroci videli in jim čimprej razložite kaj to je, ali pa jih tako dobro skrite, da jih res ne bodo našli. Izjemno preprosto, izbira je vaša.«

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close