Njegovim staršem nikoli ne bom dovolj

06. marec 2022

Njegovim staršem nikoli ne bom dovolj

06. marec 2022
Foto: Unsplash

“Njegova mama je tako ponosna nanj, da smo vsi ostali nule v njenih očeh, kar da tudi vedeti … “

Če smo v zvezi z nekom, katerega starši nas ne marajo, je to lahko pravi pekel. Sploh če si je naš partner s svojimi starši blizu, imamo lahko občutek, da nikoli ne bomo dovolj.

Uporabnica Starševskega čveka se je obrnila na forum za pomoč z zgodbo, da je fantovi starši ne marajo in menijo, da je nula. “Že ko smo se spoznali, sem začutila ledenost fantove mame. Bogataši, izobraženi intelektualci, jaz pa iz revnega kmečkega okolja, da lahko študiram si služim denar z delom v lokalu in varstvom otrok. To strašno moti fantove starše, ki mislijo tudi, da je izbira mojega študija enaka nuli. Pri njih velja samo medicina, pravo, tehnični faksi in mogoče farmacija, njihov sine, moj fant je študent medicine, ki se je ravno vrnil s prostovoljnega dela v Afriki,” je razložila in nadaljevala, da so za njegovo mamo vsi, ki si ne izberejo tega poklica, nule.

“Ko sva se med njegovo odsotnostjo srečali v mestu, mi je ponudila, da bi me z možem štipendirala, če si le izberem drugačen študij in pustim delo v lokalu. Seveda bi mi štipendija prišla prav, študija pa res ne bi menjala, zanj sem se odločila iz ljubezni do dela z otroki. Ona ne razume! Ne razume niti, da me je s tem ponižala in četudi nismo premožni, svoj ponos pa imamo in ne počutim se prav nič manj kot oni, pomembni meščani,” je še povedala in dodala, da njen fant svetuje ignoranco ali sprejetje ponudbe.

Foto: Pexels

Pomembna sta le vidva

Mnogi uporabniki so avtorici dejali, da odobravanje staršev ni pomembno in da je ljubezen med njima edina stvar, ki je pomembna. Ena izmed uporabnic je delila svojo zgodbo, ki je dokaj podobna: “No, pri nama je bilo ravno obratno. Jaz visoko izobražena, iz meščanske izobražene družine, on iz kmečke, preproste, a fanatično verne družine. In seveda nisem ustrezala njihovim merilom. No, najina ljubezen je bila dovolj močna, da sva se na njihovo ozkogledo mišljenje požvižgala. Zdaj sva 20+let srečno poročena,” je napisala.

“Hočem reči, da sta pomembna samo vidva in nihče drug. Če se imata res rada, ni pomembno, kaj drugi mislijo.”

A psihoterapevtka Kate Stewart je za Refinery29 povedala, da je v resnici vse odvisno od partnerjevega odnosa z njegovimi starši. “Zagotovo je pomembno, če si je partner zelo blizu s svojo družino,” je povedala. “Če si nekdo res želi ustrezati svoji družini in slediti njihovim korakom, storiti to, kar jim ustreza, je to poljub smrti.” Če pa je vašemu partnerju vseeno, kaj si njegova družina misli, ste na varni strani.

Dajte situaciji čas

Vendar pa se stvari iz obeh strani lahko spremenijo. “Včasih se zgodi, da partner reče: ‘Nisem si tako blizu z družino’, nato pa se nekaj zgodi, kdo zboli, in je veliko več z njimi,” opozarja. “Pametno je, da se o teh stvareh čimprej pogovorite, da veste, kaj pričakovati.”

Prav tako se lahko situacija med vami in njegovimi starši spremeni. Morda njegovi starši niso navajeni na to, da ima partnerico, ali pa ste zanje nekaj poponoma novega. Staršem dajte čas, da se privadijo. Če morda vaš partner ne ve, da so njegovi starši hladni do vas, mu to omenite. Pomembno je, da se vaš partner postavi za vas in je na vaši strani, sicer vaša zveza pritiska staršev ne bo dolgo zdržala.

Foto: Unsplash

Partner vas mora podpirati

Partnerjeva reakcija na celotno situacijo je pravzaprav vaš največji pokazatelj. Stewartova razlaga, da vam mora biti vaš partner v oporo. “Če situacijo ignorira, ali celo zanika, to za vajino razmerje ni dober znak,” je povedala.

Sčasoma se lahko napetost dviga, kar pa pogosto privede do eksplozije v odnosu. Ali med vama s partnerjem ali pa med vami s starši, zato je pomembno, da partner ve, kaj se dogaja in vas podpira.

“Pogosto so starši že v 60 ali 70 letih in to so ljudje, ki se težko spremenijo. Vi ali vaš partner jih po vsej verjetnosti ne boste spremenili.” In če imate občutek, da se njihovo mnenje o vas ne mehča, omejite svojo komunikacijo in stik z njimi. Tudi, ko pridete v stik z njimi, se trudite ostati mirni, zapomnite si: vaš partner je izbral vas.

Opisana situacija je težka, a ni nepremagljiva. Ključno je, da s partnerjem odprto komunicirata in skupaj iščeta rešitve. Če vas partner ne podpira in situacijo ignorira, pa je morda čas, da o vajinem odnosu dobro premislite.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close