Nočem, da se sin druži z Lidliči

16. maj 2021

Nočem, da se sin druži z Lidliči

16. maj 2021

Juhant: “Lahko se preseli drugam, ampak ona ne bo določala, kdo bo tam sosed. Te bo morala sprejeti.”

“Nočem, da se moj sin druži z lidliči. Enostavno mislim, da se morajo svoji družiti s svojimi. Smo dobro preskrbljena družina. Z možem sva izobražena in isto želiva za svojega otroka,” piše avtorica, ki je na forumu nedavno odprla temo.

Ena od bralk foruma pravi: 
“Takih je žal večina staršev, samo pametni znajo to vsaj skrivati. 
Ko je naša odraščala, sem med drugim opazovala 4 starše, kako so želeli, da bi se njihovi otroci družili z otroki iz družine, ki so boljše situirani. 
Avtorica predlagam, da se tvoj otrok druži s tistimi, s katerimi lahko ustvarja pristen odnos zaradi značajskih lastnosti, ne zaradi socialnega statusa, denarja ipd. Če ti pa toliko pomeni tisto, česar “lidlovci” nimajo, menda pa imaš ti prijatelje na svojem nivoju, oni pa otroke, a ne? Kdo ti brani, da organiziraš druženje?”  

“Lidliči” je izraz, ki naj bi izviral iz vrtca v Splitu. Naj bi veljal za socialno šibkejše otroke, katerim starši kupujejo cenejša oblačila, med drugim tudi iz trgovine Lidl. 

Zaskrbljena mama je na forumu izrazila svoj problem. Pred nekaj leti so pri njihovi meščanski hiši zgradili socialna stanovanja. Tam se najdejo tudi socialno šibkejše družine z otroki, ki so po njenem mnenju neprimerna družba za sina. Ti se igrajo zunaj. Sin želi biti z njimi, vendar mu mama tega ne dovoli, saj so menda razpuščeni, nimajo nobenih manir ter so zunaj cele dneve kar brez staršev. Nekatere njihove mame sedijo na klopcah s cigareti, očetov ni na vidiku.  

Sina je vzgojila tako, da pri devetih letih govori dva tuja jezika. Pri športu, ki ga trenira, ima velik potencial, v šoli blesti, zato je njegova mama izrazito zaskrbljena, da se bo njegov odnos do življenja v takšni družbi spremenil in bo posledično manj uspešen v življenju.  

PRAVILO SEDMIH S-JEV 

“Obstaja pravilo sedmih s-jev. Otrok se mora naučiti sobivati s svojimi starši, s svojimi drugimi sorodniki, s sorojenci, s svojimi sotrpini v vrtcu in s sošolci v šoli, s svojimi sosedi in s svojimi sodelavci in še nazadnje sam s sabo.” Pojasnjuje specialni pedagog Marko Juhant 

Nekateri so komentirali, naj gospa sina reši z okolja, preden bo prepozno. Naj se ne druži s “pocenkarji,” saj ga bodo drugače posrkali vase, on pa bo kasneje pristal na drogah, antidepresivih ter brez ambicij, kot “socialci in blokarski otroci.” Bralci so tudi predlagali, da je najboljša rešitev, da se naj preselijo drugam. 

Marko Juhant brez dlake na jeziku pojasnjuje, da se lahko gospa preseli, če nima nobene druge izbire, vendar bodo tam tudi sosedje. Edini način je, če ne zaupa svojim vrednotam, naj te spremeni, če misli, da sina ni dobro vzgojila in bo zato prevzel vrednote teh ljudi, ki imajo tako drugačno mišljenje. Mora začeti zaupati sebi ali pa narediti, kar se še da, kar se vzgojnega področja tiče. Pojasni, da je to vse, kar ima na izbiro. 

Dodaja še, da se lahko preseli drugam, ampak ona ne bo tista, ki bo določala, kdo bo tam sosed. Te bo morala sprejeti. Ti otroci, ki so zdaj v bližini, so tisti otroci, ki bodo vrstniki njenih vnukov. Ti bodo imeli svoje otroke in njihovi otroci se bodo tudi družili. Lahko se postavi na glavo, vendar tega ne more spremeniti. 

“Če ima posebej občutek, da je ona drugi oz. višji sloj, potem je ena od možnih rešitev, da si najde tak del mesta, kjer živi samo višji sloj od njenega in potem bo ona tisti nižji sloj, otrok bo brez dvoma imel sosede, s katerimi se bo lahko družil.” Še dodaja Juhant

Nek uporabnik foruma meni, da je takih žal večina staršev. Meni, da samo pametni znajo svoje mnenje dobro skriti. Predlagal je, naj povabi svoje prijatelje z otroki na obisk in naj se s temi druži. 

Spet drugi se zgražajo nad zapisom in ne razumejo, kaj je narobe z nakupi v trgovinah, kot so Lidl, Eurospin in Hofer. Prav tako so izrazili, da z osebo kot je avtorica teme, ne bi želeli imeti ničesar, saj naj bi bili takšni ljudje kruti do svojih in tujih otrok.  

“Jaz predlagam, da ga pošljete v tujino v kakšen zasebni internat. Če se hoče prebiti v vladajoči razred, se mora zgodaj socializirati s potomci evropske elite. Tako boste brez skrbi.” še dodaja uporabnica foruma. 

Avtor
Piše

T. Š.

Style. Več novic

New Report

Close