Nočna mora vsake mame!

31. maj 2021

Nočna mora vsake mame!

31. maj 2021
Profimedia

Take grozne zgodbe si nobena mama ne želi za svojega otroka…

Uporabnica starševskega čveka je pred kratkim z ostalimi uporabniki delila pretresljivo zgodbo, ki bi jo moral slišati vsak starš:

»Naj vam na povem dekletovo zgodbo. Dekle je s sošolci odšlo na maturantski izlet v Španiji. Prvič je šla brez staršev, ki so jo imeli bolj na kratko, sama v svet.

Ob prihodu v hotel so se vse punce zagledale v simpatičnega in božansko lepega receptorja. Zvečer v diskoteki se ji je približal in ji pihal na dušo, z besedami, ki bi premamile vsako mlado dekle. Plesala sta in si izkazovala nežnosti.

Naslednji dan so sošolke odšle na izlet, ona pa je postavnemu receptorju v službi delala družbo. Naslednja dva dneva sva bila neprestano skupaj. Četrto noč ga je odpeljala v svojo sobo. Iskrice so se kar kresale, noro si ga želela, a jo je bilo vseeno strah, da ga bo razočarala, saj je bila v spolnosti praktično neizkušena. Šepetal ji je, da je popolna, da ima telo boginje. Takšnih komplimentov in romantike ni bila vajena. O zaščiti se nista pogovarjala, on ni ničesar vprašal, ona pa je zaradi težav s kožo jemala kontracepcijske tabletke, tako da je res ni skrbelo, da bo zanosila. Zgodilo se je in bilo je še lepše, kot si je predstavljala. Tudi naslednji dve noči sta preživela skupaj, največ sta bila v hotelski sobi in se predajala užitkom.

Potem je prišel njun zadnji skupni dan; že od jutra je jokala kot dež. On jo je tolažil, da bosta ostala v stiku, se še videvala, jo objemal. Pospremil jo je do avtobusa, jo vroče poljubil, marsikaj obljubil, nato ji podal zaprto kuverto. Rekel ji je, da je to njegovo darilo zanjo; da naj ga odpre, šele ko bo doma. Ko je prišla domov, se je zaprla v sobo in s hrepenenjem odprla kuverto.

 Z velikimi črkami in z debelim črnim flomastrom je bilo napisano:

Honey, welcome to the club: HIV pozitive.”

Preostanek tragične zgodbe si lahko preberete na tej povezavi…

Kako zaščitite svojega otroka?

Mnogi starši si te situacije za svojega otroka ne morejo in ne želijo predstavljati. Da pa svojega otroka najbolj zaščitite pred podobnim scenarijem, je pomembno, da ga poučite o zaščiti.

HIV je virus človeške imunske pomanjkljivosti in je prva faza AIDSA. AIDS se razvije šele kasneje, ob nezdravljenju okužbe s HIV. Pred okužbo s HIV, tako kot z vsemi ostalimi spolno prenosljivi boleznimi se lahko zaščitimo z varnimi spolnimi praksami. Svojih otrok naučite pravilne uporabe zaščite, ter izbire pravega partnerja.

Pomembno je, da se mladi zavedajo, da jih kondomi ščitijo pred mnogimi boleznimi in ne le pred nosečnostjo. Prav tako pa naj bodo intimni le s partnerji, ki jim zaupajo. Več o spolnosti med mladimi in o vprašanjih, ki si jih mladi glede tega postavljajo si lahko preberete tudi na forumu Mladi, Ljubezen in spolnost.

Diagnoza s HIV

Od izpostavljenosti okužbe do pojava prvih simptomov običajno mine nekaj tednov. Primarni simptomi so slabost, driska, glavobol, povečane bezgavke, boleče mišice, lahko se tudi pojavijo razjede po ustih. V dveh do štirih tednih simptomi izzvenijo, nato se po več letih brez zdravljenja pojavijo večje težave, saj bolniku propada imunski sistem.

Če ste vi ali vaš otrok diagnosticirani s HIV, pa stvari niso več tako črne, kot včasih. HIV je neozdravljiv, a z zgodnjo diagnozo, se lahko prepreči napredovanje okužbe za še veliko let. Pravočasno in redno uživanje zdravil sedaj že omogoča kvalitetno življenje in normalno pričakovano življenjsko dobo.

Pomembno je, da sebe in svoje otroke izobrazite o pravilni uporabi zaščite in izbiri partnerjev. Ko mladi sprejemajo premišljene in informirane odločitve, ste lahko mirni, da se vam taka zgodba ne bo zgodila.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close