Nova Mala morska deklica sprožila val ogorčenja

20. september 2022

Nova Mala morska deklica sprožila val ogorčenja

20. september 2022
Foto: Profimedia

Disney je pred nekaj dnevi na uradno predstavil napovednik za svoj novi film Mala morska deklica. Odziv javnosti je bil vse prej kot pozitiven.

Napovednik je v samo dveh dneh na Youtubu prejel kar 1,5 milijona nevšečkov. Na družbenih omrežjih so se vnele hude debate, v katerih so gledalci komentirali, da v filmu ne izgleda, kot da je Ariela pod vodo, prav tako pa se mnogi ne strinjajo z barvo njene kože.

Ariela je v tem filmu namreč temnopolta, igra pa jo Halle Bailey. Mnogi trdijo, da to ni v skladu z izvirno zgodbo ter da se moderna družba trudi biti preveč politično korektna. V izvirnem animiranem filmu, ki je izšel leta 1989, je Ariela prikazana kot belopolta, rdečelasa ženska.

Upanje za temnopolte deklice

A v odgovor vsemu sovraštvu, so mnoge mamice na TikToku in Twitterju delile videoposnetke svoji temnopoltih hčerk, ki navdušeno reagirajo na napovednik.

“Mami, poglej!” pravi deklica v videu, ki ga je objavila uporabnica TikToka. “Temnopolta je, kot jaz!”

Njen videoposnetek je eden od mnogih, ki jih delijo starši temnopoltih deklic, pri čemer uporabljajo hashtage, kot je #representationmatters, da pokažejo pomen raznolikosti v otroških medijih.

@callmedarii That’s why representation matters! We can’t wait to watch this ❤️ #fyp #littlemermaid #disney ♬ original sound – Dari

V enem od reakcijskih videoposnetkov, ki jih je objavila druga uporabnica, malček po imenu Emery poležava na kavču, a se dvigne, ko se na zaslonu pojavi Bailey. “Mislim, da je temnopolta!” sijoči Emery pravi v videu. “Temnopolta Ariela je srčkana.”

Spet tretja uporabnica je delila videoposnetek navdušenih reakcij svojih hčerk, ko vidijo Ariel. “Zato je zastopanost pomembna! Komaj čakamo, da si ogledamo film,” je pripisala pod videom.

@jendayis682 Do you understand how it feels for our babies to see themselves in the fairy tales that the world said wasn’t made for them. Say what you want and complain all you want I hear nothing over the joy and excitement this little girl has over seeing a person that represent her. #littlemermaid #MarleyGraceWORLD #littlemermaid2023 #blackgirlrepresentation #BlackGirlSeeThemselves ♬ original sound – JendayiS

“Ali razumete, kako se počutijo naši otroci, ko se vidijo v pravljicah, za katere je svet rekel, da niso ustvarjene zanje?” je zapisal eden izmed uporabnikov. “Reci, kar hočeš, in se pritožuj, kolikor hočeš … Ničesar ne slišim čez veselje in navdušenje, ki ju ima ta deklica nad tem, da vidi osebo, ki predstavlja njo in njeno raso.”

Tudi to ni original

Kritiki so se zapičili tudi v igralsko zasedbo, kaj naj ne bi bila zvesta pravljici Hansa Christiana Andersena, prvotno objavljeni na Danskem.

Toda mnogi oboževalci Male morske deklice pa so branili Baileyjino igralsko vlogo in poudarili, da tudi Disneyjev film iz leta 1989 ni posebej zvest Andersenovi pravljici, ki je nasilna zgodba, ki se konča s smrtjo male morske deklice, potem ko se princ poroči z drugo žensko.

Televizijska scenaristka Gennifer Hutchinson, ki je pisala za Breaking Bad in je sedaj tudi scenaristka za Lord of the Rings: Rings of Power, je rekla, da ji je všeč “verzija tovarne nočnih mor” male morske deklice. Na Twitterju je povzela Andersenovo izvirno zgodbo, v kateri sestre male morske deklice svoje lase zamenjajo za nož. Mala morska deklica pa mora zabosti princa, da bi dobila nazaj svoj rep, vendar se v to ne more prisiliti.

“Spremeni se v morsko peno,” je še napisala Hutchinson. “Torej … kaj že pravijo o ‘resnični’ Andersenovi izvirni zgodbi?”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close