Od česa pa ste odvisni vi?

Kampanja, ki poudarja pomen pristnega človeškega stika in dejanske prisotnosti.

Kar nekaj prahu je sprožil video, ki ga je drugi največji proizvajalec pametnih telefonov, Huawei, predstavil na svojih družbenih omrežjih. Video nove kampanje prikazuje dekle, ki je zatopljeno v svoj pametni telefon. Medtem, ko ji sledimo skozi dan in opazujemo, kako se zaplete v različne situacije, ki so posledica njene intenzivne rabe telefona, ugotovimo da zgolj pogreša svojo ljubljeno osebo.

https://youtu.be/H1DQUcHbLas

Huawei v želji po boljšem razumevanju potrošniških navad in skrbi zanje začenja kampanjo #AddictedToYou. Grajenje, vzpostavljanje in vzdrževanje dobrih in zdravih odnosov z bližnjimi, tudi s pomočjo pametnih telefonov, je vzgib za aktivacijo kampanje.

»Izvedli smo raziskavo, da bi ugotovili kakšen odnos imajo ljudje do svojih telefonov in kako jih uporabljajo, da komunicirajo z ljudmi, ki so jim blizu,«

je povedal Matjaž Kermelj, direktor Huawei Slovenija.

»Rezultati nam pomagajo razumeti, kaj je ljudem pomembno, ko uporabljajo mobilne telefone in kako naši izdelki ustrezajo tem potrebam.«

Rezultati raziskave, opravljene v številnih državah, so pokazali, da so mobilne naprave pomemben element sodobnega vsakdanjika. Medtem, ko večina anketirancev telefon vzame s seboj tako rekoč povsod, se večina vendarle strinja, da je pristen odnos z ljubljenimi pomembnejši, če je seveda le ta možen. Kajti v primeru odnosov na daljavo so prav mobilni telefoni najbolj pogosto orodje za vzdrževanje stikov.

Huaweiju je raziskava dala navdih za kampanjo, ki priznava pomembnost pametnih telefonov v naših vsakdanjikih, a hkrati spodbuja, da več časa namenimo za pristen stik z bližnjimi. S tem želijo spodbuditi odgovoren pogovor o tem, kako, koliko in kdaj uporabljamo pametne telefone. Valentinovo pa je odlična priložnost, da razširimo glavno sporočilo te kampanje, ki poudarja pomen pristnega človeškega stika in dejanske prisotnosti.

Huawei je k sodelovanju povabil priznano psihoterapevtko Tino Bončina dr. med., ki je podala nekaj komentarjev raziskave.

»Raziskava jasno pokaže, da se je življenje z novo tehnologijo zelo spremenilo, pomembno pa je, da se tudi mi primerno spreminjamo s tem. V kontekstu vsakdanjika mobilna naprava zdaj nadomešča tudi do 10 drugih medijev ali naprav. Del življenja je s tem definitivno olajšan in njegova kakovost višja, a se hkrati vzpostavlja močnejša navezanost na to napravo. Mobilne naprave vsakodnevno omogočajo kakovostne in stalne stike, vprašanje pa je, ali je tak stalen stik vedno primeren in v korist.«

Letošnja Huaweijeva valentinova promocijska akcija je nadgradila kampanjo #BePresent, ki je med božičnim časom spodbujala, da odložimo pametne telefone in se osredotočimo na družino in prijatelje.

Kot del kampanje so potrošniki lahko poslali svoje valentinove želje ljubljenim iz trgovine Big Bang Mega v nakupovalnem središču BTC City Ljubljana. Sporočilo bo nato prikazano na zunanjem digitalnem zaslonu.

Telefoniranje ni več glavna funkcija pametnega telefona

Uporabniki pametnih telefonov le-te uporabljajo v najrazličnejše namene. 90 % jih preko telefona preverja novice, 82 % družbena omrežja, kar 80 % pa jih uporablja za navigacijo. Več kot polovica (51 %) pametni telefon izkoristi za opravljanje bančnih storitev, 30 % pa si s telefonom pomaga, kadar potrebujejo zabavo za svoje otroke. Na splošno je primarna funkcija pametnega telefona iskanje informacij, ki mu sledita zabava in – zanimivo – iskanje partnerja oziroma flirtanje s partnerjem. Slednjega se poslužuje kar dobra tretjina mladih med 18. in 45. letom starosti.

Tina Bončina, dr. medicine in psihoterapevtka komentira:

»Podatek navezanosti na mobilni telefon ne preseneča, saj pametni telefon združuje časopis, predvajalnik glasbe, fotoaparat in obdelovanje fotografij, pregledovalnik pošte, dostop do informacij na spletu, diktafon, beležko in planer, omogoča preganjanje dolgčasa z igricami, s pregledovanjem druženih omrežij. Razumljivo, da ga toliko ljudi tudi vidi kot pomočnika in kot sredstvo povezovanja.«

Tako verjetno ne preseneča, da je v preteklem tednu preko svojega pametnega telefona flirtalo kar 34 % uporabnikov.
Bončina dodaja:

»Podatek, da telefoniranje/pogovarjanje ni več primarna funkcija pametnih telefonov ne preseneča, saj so z njim omogočene tudi druge oblike komunikacije, kot so raznovrstna tekstovna sporočila, elektronska pošta in različne vpletenosti v t. i. klepetalnice. Tako ni več tako velike potrebe po govorjenju, ki je bil včasih vodilni način komunikacije.«

Pametni telefon – naš zvesti spremljevalec, podnevi in ponoči

V povprečnem dnevu s pametnim telefonom uporabniki rokujejo 2,8 ur, kar je slišati veliko, pa vendar več kot uro manj, kot znaša evropsko povprečje. Kar 20 % uporabnikov svoj pametni telefon aktivno uporablja 5 ur na dan ali več. Kar 37 % jih pravi, da telefon preverijo vsaj nekajkrat na uro, četrtina to naredi enkrat na uro, le slaba desetina pa je takšnih, ki ga preverijo le enkrat ali dvakrat dnevno.

 

Telefon mora biti vedno ob nas

83 % uporabnikov pravi, da telefon s seboj vzamejo vedno, ko se odpravijo od doma. Če bi telefon pozabili doma, bi se ponj vrnilo 19 % zaposlenih ali študentov tudi v primeru, da bi zaradi tega zamudili v službo ali na predavanja. 45 % zaposlenih in študentov pa pravi, da bi se ponj vrnili le, če zaradi tega ne bi zamudili na svoje obveznosti.

Pomembnejši od pametnega telefona je le… seks?

V kolikor bi morali uporabniki pametnih telefonov izbirati med svojim telefonom in eno drugo privlačno stvarjo ali aktivnostjo, čemu bi se odpovedali? Kar 64 % bi se raje odpovedalo televiziji, 72 % bi za mesec prenehalo jesti slaščice, 79 % bi se jih za pol leta raje odpovedalo alkoholu. Po drugi strani bi se 55 % uporabnikov raje odpovedalo telefonu kot računalniku, 77 % bi se telefonu odpovedalo v korist počitnic, 50 % bi namesto telefona izbralo zmenke, 81 % prijatelje, 97 % pa igro z otroki. Kaj pa seks? Kar 21 % anketirancev bi raje preživelo pol leta brez slednjega, kot da bi se odpovedali svojemu pametnemu telefonu…

Bončina komentira:

»Podatki o izbiri med telefonom in drugimi privlačnimi opravili so me najprej osupnili, češ raje telefon kot slaščice in alkohol, ki sta med bolj adiktivnimi substancami? Toda odnos s telefonom “premagajo” počitnice, zmenki, prijatelji, in otroci. Ljudje smo nenazadnje socialna bitja in živimo od kvalitetnega kontakta z drugimi.«

Ljubezensko razmerje z mobilnim telefonom

Približno petina uporabnikov pravi, da brez mobilnega telefona ne bi mogli živeti, kar 65 % pa ga vidi kot sredstvo, ki jim omogoča večjo svobodo. Kar 92 % uporabnikov svoj pametni telefon ljubi, 88 % ga vidi kot pomočnika v svojem življenju, 86 % pa kot sredstvo povezovanja. Več kot dve tretjini (69 %) jih pravi, da je njihov pametni telefon vsekakor vreden svoje cene. Točno polovica vseh uporabnikov se strinja, da se svojemu telefonu ne bi mogli odpovedati, medtem ko se s to trditvijo ne strinja le petina.

Ko je mobilni telefon več kot le mobilni telefon

Polovica uporabnikov se strinja, da se počutijo neprijetno, kadar dom zapustijo brez svojega pametnega telefona, kar 42 % pa se strinja s trditvijo, da se počutijo manj varne, kadar ob sebi nimajo telefona. 54 % jih meni, da telefon v njihovem življenju igra pomembno vlogo, kar 38 % pa se strinja, da so od svojega pametnega telefona odvisni.
Po drugi strani nas pametni telefoni očitno po mnenju anketirancev ne razdružujejo, ampak predvsem povezujejo.

Če mislite, da je pošiljanje golih fotografij rezervirano za Hollywoodske zvezdnike, se motite – pošiljalo jih je namreč tudi že kar 14 % slovenskih uporabnikov pametnih telefonov. Skoraj tri četrtine jih je preko besedilnih sporočil že flirtalo, 27 % pošiljalo nekoliko bolj pikantna sporočila, 21 % pa uporabljalo aplikacije za iskanje partnerjev. Pri izkazovanju naklonjenosti se sveže zaljubljeni še vedno v največji meri poslužujejo sporočil (71 %) in telefonskih klicev (46 %).

Za ohranjanje zveze na razdaljo pride pametni telefon še kako prav. 61 % uporabnikov v takšni zvezi jih uporablja za flirtanje preko klepetalnikov ali besedilnih sporočil, 44 % za dolge telefonske pogovore, 30 % za pošiljanje začinjenih sporočil, 27 % za video pogovore, 15 % za pošiljanje golih fotografij ter 12 % za telefonski seks.

Le kaj bi torej brez pametnega telefona?

Izvajalec raziskave: IPSOS za Huawei, januar 2018

 

Foto: Huawei, Pinterest

O avtorju

AnjaCajhen

New Report

Close