Od vzreje prašičev do velikih modnih znamk – to so najbogatejše ženske na svetu

26. september 2022

Od vzreje prašičev do velikih modnih znamk – to so najbogatejše ženske na svetu

26. september 2022

Forbes je te dni objavil seznam vseh svetovnih milijarderjev, na katerem najdemo tudi nekaj znanih ženskih imen. 

Po podatkih Forbesa imamo letos na svetu 87 manj milijarderjev kot prejšnje leto. Tudi skupna vrednost letošnjih 2668 milijarderjev je nižja kot leto prej, in sicer za 400 milijonov. Manj milijarderjev je v Rusiji ter na Kitajskem, na seznam pa se je uvrstilo tudi 236 novih, med njimi tudi Rihanna. Čeprav je število milijarderjev padlo, pa je kar 40 odstotkov tistih, ki so se obdržali na lestvici, postalo še bogatejših.

Največ milijarderjev imajo še vedno ZDA, med prvih deset najbogatejših se je uvrstilo kar osem Američanov z Elonom Muskom na prvem mestu. Njegova vrednost je ocenjena na 219 milijard dolarjev.

Lastnice L’Oreala še vedno najbogatejše na svetu

Na seznamu prevladujejo moški, toda najdemo lahko tudi nekaj žensk, najbogatejša ženska na svetu se je uvrstila na štirinajsto mesto. To je Francozinja Francoise Bettencourt Meyers, vnukinja ustanovitelja znamke L’Oreal in njena tretjinska lastnica. Med top 20 na lestvici najbogatejših je že od leta 2018, pred njo je bila najbogatejša ženska na svetu njena mama Liliane Bettencourt.

69-letna Francoise Bettencourt Meyers je najbogatejša Zemljanka. Njena vrednost se ocenjuje na 74,8 milijarde dolarjev. (Foto: Profimedia)

Med prvih sto najbogatejših žensk so tudi: 

  • Hčerka ustanovitelja ameriške prodajne verige Walmart Alice Walton, ki vodi svoj muzej,
  • MacKenzie Scott, nekdanja žena drugega najbogatejšega Zemljana Jeffa Bezosa, ki je ob ločitvi prejela četrtino njegovega deleža pri Amazonu, takoj pa se je zavezala, da bo v času svojega življenja polovico premoženja podarila različnim organizacijam,
  • Jacqueline Mars ima v lasti tretjino znamke Mars, največje svetovne znamke sladkarij, na seznamu milijarderjev pa je veliko članov družine Mars,
  • najbogatejša Avstralka Gina Rinehart je na 46. mestu in je svoje premoženje zgradila z očetovim rudarskim podjetjem, ki se ukvarja predvsem z iskanjem železove rude,
  • Susanne Klatten, 19-odstotna lastnica nemške znamke avtomobilov BMW.

Od vzreje prašičev do zbiralk umetnin

Med milijarderkami lahko najdemo ženske iz najrazličnejših področjih – od lastnice največjega podjetja za slušne aparate, do lastnice kitajskega podjetja, ki se ukvarja z vzrejo prašičev.

Od Cheng Xue, podpredsednice podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo sojine omake, do številnih lastnic znamk tekile in piva, med njimi je tudi delna lastnica pivovarne Heineken Charlene de Carvalho-Heineken, na seznamu pa se najde tudi žena pokojnega direktorja znamke Ferrero Group, pod katero sodi tudi Nutella

Najbogatejše ženske so tudi v rudarski, letalski in infrastrukturni industriji, so vodje podjetij za čistila, direktorice biofarmacevtskih podjetij, delne lastnice znamke igrač, kot je Lego, potomke nekdanjega direktorja Samsunga, lastnice muzejev umetnosti. To so tudi ženske, ki se ukvarjajo z z nepremičninami in hoteli, s parfumi in s tobakom z okusom, verigami trgovin in še bi lahko naštevali.

Kaj pa kakšne bolj znane?

Jane Lauder in Aerin Lauder. Foto: Profimedia

Veliko je tudi lastnic modnih znamk – na primer Sara Blakely, ustanoviteljica znamke spodnjega perila, pajkic, kopalk in nosečniških oblačil Spanx, Sandra Ortega Mera, hči ustanovitelja Zare, Doris Fisher, soustanoviteljica modne znamke Gap. Med bogatejšimi so tudi Jane Lauder in Aerin Lauder, ki sta potomki ustanovitelja kozmetičnega podjetja Estée Lauder in tudi delata za podjetje, ter Miuccia Prada, direktorica in oblikovalka pri modnem gigantu Prada.

Med bolj znanimi milijarderkami pa so Oprah Winfrey, ki s svojimi 2,6 milijarde dolarjev zaseda 1196. mesto, Kim Kardashian, katere vrednost znaša 1,8 milijarde in se je ustavila pri 1645. mestu, prvič pa se je na lestvico milijarderjev uvrstila tudi Rihanna s svojo znamko Fenty Beauty.

Style. Več novic

New Report

Close