Odhod v velikem slogu: Poslovil se je Jean Paul Gaultier

24. januar 2020

Odhod v velikem slogu: Poslovil se je Jean Paul Gaultier

24. januar 2020

Spektakularno slovo modnega velikana!

Odkar je pred tednom dni oblikovalec Jean Paul Gaultier napovedal, da bo spomladanska kolekcija haute couture 2020 tudi njegova zadnja, je modni svet razglasil teden žalovanja.

Čeprav je bilo pričakovati, da se bo njegova 50-letna kariera končala pompozno, ni nihče pričakoval takega spektakla.

Na modno pisto je poslal več kot 250 manekenk in v retrospektivi povezal vse, kar je ustvaril – mornarske črte in zašiljene modrčke (se spomnite Madonne?), ter nam tako omogočil, da se ozremo nazaj v eno izmed najbolj zanimivih karier v svetu mode.

Od zavračanja sezonskega razporeda modnih revij, do kostumografskih triumfov in projektov, ki so odmevali daleč od mode kot kulture … vse to so bili podvigi, zaradi katerih je Gaultier postal legenda.

Modna industrija je neusmiljena in vsaka prednost lahko veliko pomeni. Šolanje zagotovo pomaga, vendar draga šolnina, ustvarjalno omejeni profesorji in suhoparni pristop k učenju niso nekaj, h čemer je Jean Paul stremel.

Namesto tega je svoje skice poslal vsem hišam visoke mode v Parizu, kjer je ujel pozornost Pierra Cardina, ikoničnega oblikovalca v 60-ih letih prejšnjega stoletja, ki ga je vzel pod svoje okrilje.

Cardin ga je naučil vse o krojenju in oblikovanju. Leta 1976 je Jean Paul odprl svojo lastno modno hišo. Pri prvi kolekciji mu je pomagal Martin Margiela, takratni študent in Jean Paulov pomočnik, ki je pozneje odprl svojo hišo Maison Margiela.

Od takrat do leta 1997 je Gaultier pripravljal samo ready to wear kolekcije, nato pa na modno pisto poslal svojo prvo kolekcijo visoke mode.

Populacija modnega sveta se je povečala, pa tudi oblikovalcev in modnih revij je bilo vedno več, zato si je Gaultier to mesto zagotovil tako, da je vsako sezono predstavil dve kolekciji.

Ta praksa je se ustalila tudi pri drugih oblikovalcih, nato pa se je povečalo število sezon. Modni standardi so postali nemogoči, zato se je oblikovalec odločil, da se bo posvečal izključno svoji največji ljubezni – visoki modi.

Od leta 2014 je Jean Paul Gaultier na leto predstavil dve kolekciji, mnogi so sledili njegovemu zgledu ter se posvečali bolj kakovosti kot količini.

Niso pa bile vse njegove ideje sprejete takoj. Trenda, ki ga je modna revija sprejela šele pred kratkim, se je Jean Paul spomnil že v devetdesetih. Gre za inkluzivnost. Leta 1991 je Gaultier na modno pisto poslal visoke, nizke, močnejše, vitkejše, stare in mlade manekenke. To je bila le prva od mnogih revij, ki so jo krasili tetovirani, transspolni, plus size in modeli različnih barv kože. S tem je sporočal, da je njegova moda namenjena čisto vsem ljudem. Sem spadajo tudi zvezdniki.

Jean paul Gaultier in Boy George

Oblikovalci in zvezdniki imajo dolgo simbiozno zgodovino, vendar je bil Jean Paul med prvimi, ki je za svoje modele izbral zvezdnike in vsak zvezdnik je želel biti oblečen v njegove kreacije.

Modni ustvarjalec je sicer pospravil igle in niti, vendar je zatrdil, da bo še vedno delal na svojih parfumih in posebnih projektih.

Foto: Getty

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close