Odličen trik, s katerim se znebite občutka napihnjenosti

07. maj 2022
legs, wall

Odličen trik, s katerim se znebite občutka napihnjenosti

07. maj 2022
Foto: Pexels

Trik ni nov, a kot vsi trendi, je tudi ta popularnost dosegel na TikToku. Zmanjševal naj bi napihnjenost v trebuhu, ublažil glavobole ter izboljševal spanec in prebavo. 

Poza je povsem preprosta. Uležete se na tla, lahko tudi na posteljo, iztegnjene noge dvignete v zrak ter jih prislonite ob zid.

Položaj je postavil pravi hit na TikToku, toda v resnici izvira iz joge. Imenuje se “viparita karani” in je eden od številnih joga položajev, pri katerih je zgornji del telesa obrnjen v obratno smer kot običajno. Med obrnjene položaje sodi tudi stoja na rokah, noge ob stropu pa so najlažji položaj v tej skupini. 

@lexnicoleta should u put ur legs on the wall?! #anxietyrelief #legsupthewall #legsonwall #factorcap #triedit #doesitwork #yogapose #lympaticdrainage ♬ original sound – Lex Nicoleta

Uporabniki TikToka poročajo o izjemnih rezultatih – od zmanjšanja stresa, anksioznosti, občutka utrujenosti v nogah in hrbtu, zmanjšanja napihnjenosti ter do izboljšanja prebave in spanca. Ena od uporabnic je v tem položaju preživela med petnajst in trideset minut dnevno in po enem tednu poročala ob omenjenih pozitivnih učinkih tudi veliko lažje dihala. 

Kaj pravijo zdravniki?

Čeprav danes vidimo številne trende, s katerimi naj bi izboljšali svoje zdravje, pa ni nujno, da za trendom stoji znanost. Raziskav, ki bi se ukvarjale prav s tem položajem, sicer še ni, toda zdravniki potrjujejo, da pozitivni učinki niso tako nepričakovani. 

Takšen položaj lahko zares zmanjša oteklost nog in trebuha, saj dvignjen položaj pomaga pri limfni drenaži v nogah in v pogon spravi telesne tekočine, ki se čez dan naberejo v naših nogah zaradi sedenja, hoje ali stanja na mestu. Prav tako položaj izboljšuje cirkulacijo in delovanje prebavnega traku, obenem pa z njim tudi raztegujemo spodnji del hrbta, kar zmanjšuje napetost v hrbtenici.

Foto: Pexels

Ključno je dihanje

Pri tem trendu gre pravzaprav za čuječnost – s tem, ko dnevno za nekaj minut ležimo na tleh z dvignjenimi nogami, si namreč vzamemo nekaj trenutkov za počitek. Zdravniki pri tem poudarjajo, da za izboljšanje duševnega zdravja ta položaj ni obvezen, lahko zgolj sedimo na stolu ali ležimo v postelji – pomembno je le, da se osredotočamo na dihanje. 

Joga učitelji pravijo, da takšen položaj lahko izvajamo enkrat ali dvakrat dnevno, kot samostojno vajo ali pa ob zaključku daljšega prakticiranja joge. 

Previdnost ni odveč

Zdravniki trend odsvetujejo tistim z visokim pritiskom, ljudem z glavkomom oziroma visokim pritiskom v očesih ter nosečnicam. Prav tako naj se položaju izognejo tisti, ki imajo težave s srcem, ledvicami in jetri.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close