Odloži telefon in poskrbi za otroka!

24. september 2021

Odloži telefon in poskrbi za otroka!

24. september 2021

Poletje je mimo in številni so izkoristili zadnje sončne trenutke ter se odpravili na morje. Še zadnji oddih pred jesenjo pa ni odvrnil otrok in staršev od njihovih telefonov.

“Letos sem si privoščil več kratkih oddihov, Slovenija, Hrvaška, Italija, Avstrija,” svoj zapis prične uporabnik foruma Starševski čvek

“Prizori povsod enaki. Zdolgočaseni otroci, ki počnejo vsega hudiča, da bi pridobili pozornost staršev, ki visijo na svojih telefonih in se za svojo mladež kaj dosti ne zmenijo.”

Zapis s foruma

Avtor objave nadaljuje, da starš ne bi smel in mogel biti kar vsak in predlaga izobraževanja za starše. 

Profimedia

Starši na telefonih so bolj problematični od otrok na telefonih

Čas, ki ga otroci preživijo na telefonih, je čas, ki bi ga lahko namenili raziskovanju, igri, socializaciji. Zasvojenost s telefoni je nedvomno problematična in posledice, ki jih prinese zasvojenost z elektronskimi napravami, pomembno vplivajo na sposobnosti otrok. 

Kljub temu pa ne smemo pozabiti, da danes niso samo otroci izpostavljeni internetu in telefonom – tudi odrasli imajo svoje pametne napravice, brez katerih si gotovo ne znajo predstavljati vsakdanjika. 

Raziskave kažejo, da je danes za otroke sicer bolje poskrbljeno in jim starši povprečno namenjajo več časa kot v šestdesetih letih. Pomemben podatek pa je tudi, da so starši sicer fizično bolj prisotni v življenju svojih otrok, toda čustveno so precej odsotni, za kar so zaslužne elektronske naprave. 

Starši otrokom namenjajo “delno pozornost”, pravi Linda Stone, ekspertka za tehnologijo. To vpliva na otrokov razvoj že ko so dojenčki – z zapoznelim odzivom staršev, ker ti gledajo na telefon, se upočasnjuje njihov emocionalni in socialni razvoj. Prav tako otroci čutijo, da se morajo boriti za pozornost svojih staršev. 

Profimedia

Občasna “delna pozornost” s strani staršev še ne pomeni konec sveta, toda tako kot pri najstnikih, lahko tudi pri starših prepoznamo simptome zasvojenosti. Pogosto so razdraženi, če jih otroci zmotijo, hitreje se razjezijo, iskanje pozornosti svojih otrok pa vidijo kot razgrajanje in neprimerno obnašanje. 

Najlažje je kritizirati mlade

Številni starši so zgroženi nad časom, ki ga mladi preživijo za telefoni in računalniki in le redko priznajo, da so sami v isti kaši. 

Avtor objave svoj zapis zaključi takole:

“Če si ti, ki to bereš, eden od opisanih staršev, za božjo voljo odloži telefon in se posveti svojemu otroku!”

Style. Več novic

New Report

Close