Odvrzite ga tudi vi!

10. avgust 2021

Odvrzite ga tudi vi!

10. avgust 2021
Profimedia

V času epidemije so se mnoge navade ljudi spremenile, ali pa popolnoma poniknile. Ste se morda tega odvadile tudi ve?

Z epidemijo so prišle spremembe na mnogih področjih življenja, za skoraj vse ljudi. Nošenje mask, pogostejše umivanje rok, varnostna razdalja od ljudi, in pa delo od doma, ki je za mnog tudi pomenilo sprememba vsakodnevnih oblačil. Za mnoge ženske je epidemija prinesla možnost, da pri oblačilih preskočijo nedrček.

Nekatere so se tega že privadile prej, nekatere pa so to navado posvojile sedaj. Uporabnic Starševskega čveka je souporabnice povprašala kako pogosto jih sploh nosijo: »Ali greste brez modrca ven, v trgovino, po opravkih, na kavico, ……… ali ga daste za vsako figo gor? Vprašanje je namenjeno bolj tistim, ki ste večino časa doma brez, tistim, ki pa ga imate skoz gor pa, kako gledate na tiste ki so brez?«

Mnenja drugih so nepomembna

Kar nekaj uporabnikov se je strinjalo, da ženske s tem iščejo pozornost: »Kako gledam na tiste, ki so brez? Da je neprimerno. Da imajo majhne joske, pa si kljub temu ne znajo kupiti pravega modrca? Da drugi niso slepi in da je hote ali nehote pozornost namenjena joškom. Ženska,  ki na tak način zbuja pozornost, je ali neumna ali pa patetična,« je napisala ena izmed uporabnic.

A zagovornice življenja brez modrčkov so dejale, da se s pogledi in obsojanjem drugih preprosto ne obremenjujejo: »Jaz sem že ena izmed tistih, ki modrca ne maramo. Sem večino čas brez, tako doma, kot tudi zunaj. Ne obremenjujem se s slinastimi pogledi descov, še manj me briga kaj si mislijo drugi

»Največkrat brez modrca. Z mnenjem drugih se ne obremenjujem,« je dodala še ena izmed uporabnic. Ob obsežnem pogovoru, so nekatere razložile, da v zadnjih letih posegajo po modrcih brez kosti, tako imenovanih ‘bralette’ ali pa kar po športnih modrčkih.

»Čistuni se ne morejo odločiti, kaj jih moti: ali mlade punce, ki so preveč izzivalne, ali starejše, ki niso estetske, ali kar tako, ker je tradicionalno debatirat, kaj ženske smejo ali pa ne smejo oblečt. Za moške se to nikoli ne debatira, za ženske pa secirajo od las, do mejkapa, do cunj, do perila, štumfov in ne vem se česa. Dejte nam že mir,«

je povzela ena izmed uporabnic.

Modrček ne koristi

Nekatere pa so pripomnile, da obstajajo dokazi, da modrčki sploh ne koristijo. V 15-letni francoski raziskavi so leta 2013 raziskovalci ugotovili, da modrčki mnogim ženskam pravzaprav škodijo. Profesor Jean-Denis Rouillon, voditelj te raziskave, je ugotovil, da modrčki ženskam »niti zdravstveno, psihološko ali anatomsko, ne koristijo. Pri ženskah z modrčkom se tako oporna tkiva ne razvijejo, ampak izginejo.« Tako pa so se prsi še hitreje povesile. Pri ženskah brez modrčka so imele prsi več tonusa in so lažje stale same po sebi.

Profimedia

Prav tako so v raziskavi ženske poročale, da so se jim bolečine v hrbtenici zmanjšale. Pri dekletih, ki so začele uporabljati modrčke kmalu po tem, ko so se jim prsi začele razvijati, je profesor opozoril, da bodo postale prsi odvisne od podpore in izgubile vsa mišična tkiva.

»Vseeno pa to ne pomeni, da morajo vse ženske prenehati nositi modrčke, saj je bil to le majhen vzorec žensk. Glavni cilj te raziskave je bil, da dokažemo, da modrci za ženske niso absolutna nuja,« je še razložil profesor. Opozarja, da če se odločite prenehati z nošenjem modrčkov, storite to postopoma, da se lahko v prsih nazaj razvijejo mišična tkiva.

Družbena pričakovanja

Modrčki so del ženskih omar že od leta 1917, ko so se ukinili korzeti. Zgodovinarji sicer predvidevajo, da so prve oblike modrčkov obstajale že v antični Grčiji, ko so si ženske prsi povezovale. Zaradi normalizacije in družbenih norm, ki od žensk to pričakujejo, pa se mnoge ne upajo prenehati z nošenjem modrčka. Saj se bojijo, da bodo ljudje strmeli ali obsojali.

»Na vprašanje, ali je modrček neudoben, večina žensk odgovori, da ne – kljub očitnim dokazom, ki govorijo o nasprotnem. To je nemara posledica prilagoditve družbenim normam, ki je močnejša od telesnega nelagodja. Z drugimi besedami, v današnji družbi je bolj neprijetno biti brez modrčka.«

A New Look At Breast Cancer, Brian Sanderoff in Craig N. Frye

Mnoge ženske z večjimi prsmi ga nosijo, ker prenese nekaj teže z prsnega koša na ramena, kar prispeva k udobju. Za ženske z manjšimi, pa poleg družbenih norm, ni pravega razloga. V resnici ima preskok modrčka pri oblačenju več prednosti:

  1. Boljša prekrvavitev: francoski strokovnjaki so v svoji raziskavi tudi ugotovili, da ozka in oprijeta oblačila slabšajo cirkulacijo. Pogosto nošenje nedrčkov ni prav koristno vaši prekrvavitvi, kar škoduje tudi vašemu kardiovaskularnemu zdravju.
  2. Prihranite: kvalitetni modrčki so med dražjimi kosi ženskih omar, pa tudi manj kvalitetni niso ravno poceni. Ob opustitvi modrčkov vam bo hvaležna tudi vaša denarnica.
  3. Rast zdravega tkiva: ker nošenje modrčkov omejuje rast zdravega tkiva, lahko to poveča tveganje za razvoj različnih bolezni prsi. Postale pa bodo tui bolj okrogle in čvrste.
  4. Udobje: eden izmed največjih plusov pa je prav udobje. Zagotovo poznate tisti občutek, ko po celem dnevu odpnete in snamete svoj modrček. Če prenehate z nošenjem, bodo vaše prsi vedno tako svobodne.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close