Ogljikovi hidrati, v katerih lahko uživate brez slabe vesti

03. junij 2019

Ogljikovi hidrati, v katerih lahko uživate brez slabe vesti

03. junij 2019

Če želite shujšati, morate določene OH izbrisati z jedilnika, vendar ne kar vse povprek. OH namreč niso škodljivi sami po sebi, telo jih potrebuje zaradi vzdrževanja ustreznega ravnovesja.

Najbrž se strinjate, da je hujšanje oziroma zdravo izgubljanje odvečnih kilogramov dolgotrajen proces, ki zahteva močno voljo ter odrekanje, predvsem pa vztrajanje pri novem, bolj zdravem načinu življenja.

Zdrava prehrana je eden od glavnih gradnikov ‘fit’ videza, vendar se je treba zavedati tudi dejanskih omejitev oziroma realnosti. Ko pomislimo na ogljikove hidrate (OH), nam najprej padejo na pamet testenine, kruh, žitarice in piškoti. Nekje v zavesti nam odmevajo tudi zapovedi nutricionistov, da so vsi OH nezdravi in bi se jih morali izogibati kot vrag križa.

Resnica je – kot vedno – nekje na sredini. Obstajajo seveda živila, ki vsebujejo OH, a jih telo potrebuje in tudi sami nagonsko hrepenite po njih. Če pa želite shujšati, morate seveda določene OH izbrisati z jedilnika, vendar ne kar vse povprek. OH namreč niso škodljivi sami po sebi, telo jih potrebuje zaradi vzdrževanja ustreznega ravnovesja. Zdrava prehrana, ki jih vsebuje, lahko telesu le pomaga, ne pa škoduje.

T. i. dobri OH so nam na voljo v obliki različnih žitaric, sadja in zelenjave. Tudi kruh in testenine niso za odpis, a izdelani naj bodo iz integralnih, celovitih žit, torej industrijsko nepredelanih. V zmernih količinah so še kako dobrodošli, saj vsebujejo večje količine vitamina B.

Stročnice in sadje prav tako vsebujejo OH in jih je priporočljivo uživati. Posebej stročnice so junakinje jedilnika, bogate so s folno kislino, magnezijem, vlakninami in kalijem, vse našteto pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi.

Sadje predstavlja nadvse okusen obrok že samo po sebi in ga na prvi pogled ne povezujemo z OH, toda prav tako jih vsebuje. Enako velja za žitarice. Med najbolj kakovostnimi in zdravimi žitaricami so ajda, riž, kvinoja in ječmen. Vsebujejo namreč nadvse kakovostna mikrohranila.

Zdaj veste: zdravi OH so nekaj, česar ne smete črtati z jedilnika. Pač pa slabe OH zamenjajte z zdravimi in brez slabe vesti uživajte v vseh okusih in prednostih, ki jih omogočajo vašemu organizmu.

D. S.

Foto: Instagram, Unsplash, Spine Universe, Helathline, The Betty Rocker

Style. Več novic

New Report

Close