Osebna izpoved: Ko se pri 45. letih zazrem v ogledalo in vidim …

25. oktober 2019

Osebna izpoved: Ko se pri 45. letih zazrem v ogledalo in vidim …

25. oktober 2019

Da, z mano včasih res ni lahko. Po naravi sem pravi estet, ki včasih meji že na tirana, še posebej, ko sem na tapeti jaz.

Vsako leto proti koncu oktobra se moji bližnji znajdejo pred izzivom, kaj podariti Anji za rojstni dan. Vedo, da imam izostreno oko in občutek za lepe stvari (saj sem prava Tehtnica), na darila, ki jih imenujemo nabiralce prahu pa sem dobesedno alergična.

Spominjam se, da sem bila v svojih najstniških letih blazno nezadovoljna sama s sabo. Verjetno ni bilo ene stvari na sebi, ki bi mi bila všeč.

Z leti, ko pridobivamo različne izkušnje in na svet začnemo gledati z drugačnimi, odgovornimi očmi, sem si postajala vedno bolj všeč in priznam, da danes ne bi na sebi spreminjala nič.

Kot urednica spletne strani, povezane z lepotnimi in modnimi trendi, seveda spremljam vse, kar se dogaja v modni, lepotni in tudi estetski industriji. Sama sem po štiridesetih opazila, da kljub vsem kremam, tonikom, serumom, pilingom in maskam, obraz počasi postaja manj napet in začela razmišljati, kako si ponovno povrniti mladosten in svež videz.

Sama sem pristaš estetske kirurgije, vendar samo do meje, ko si s pomočjo kirurških ali nekirurških posegov osvežiš videz, brez da se ob tem še občutno spremeniš.

Pa se vrnimo nazaj k mojemu rojstnemu dnevu. Letos sem se odločila, da si bom podarila pomladitev obraza. Ponudba v Sloveniji je ogromna, skoraj vsakih šest mesecev zasledim kakšno novo, in ko se odločaš, komu boš prepustil svoj obraz, odločitev ni lahka.

Kljub temu sem sama vedela, komu lahko zaupam. Z vprašanji, kako mi lahko pomagajo pri moji želji, sem se odpravila v Estetsko kliniko Medved Višnjar, ki med drugim ponujajo trenutno najbolj »vroč« postopek nekirurškega liftinga – HIFU.

HIFU je trenutno najboljša alternativa kirurškega liftinga, saj s to terapijo tretiramo kožo in podkožno strukturo, ki je bila do zdaj možna le s pomočjo kirurškega noža.

HIFU terapija je odlična za pomlajevanje obraza in je namenjena za zmanjšanje gub na obrazu in odpravi podbradka, izboljšanju teksture in elastičnosti, odpravljajo pa tudi povešeno kožo.

Ko je napočil dan D, sem bila (priznam) malce zaskrbljena, vendar sem ob prihodu v Estetsko kliniko Medved Višnjar izgubila vso tremo.

Laura Sardinšek, mag. kozm., dipl.m.s. je vodja medicinske kozmetike, ki mi je pred samim tretmajem predstavila celoten poseg, odgovorila na vsa vprašanja ter pomisleke, ki sem jih imela.

Po pregledu sva se odločili, da bova tretma izvajali samo na spodnjem delu obraza in po nanosu gela, je s pomočjo usmerjenega ultrazvoka visoke moči postopoma segrevala globoki dermis kože in povezovalno tkivo, kar je povzročalo skrčenje in skrajšanje kolagenskih vlaken.

Pričakovala sem boleč poseg in dolgotrajno uro (toliko časa namreč traja terapija), vendar sem bila presenečena, da sploh ni bilo tako hudo, kot sem si predstavljala. Mogoče bi temu občutku lahko rekla neprijetni občutek, katerega bolečino bi na lestvici od 1 do 10, sama označila za slabo štirico. Ampak, za lepoto je včasih treba tudi malce potrpeti, kajne?

Po samem posegu je bil obraz na mestih tretmaja čisto rahlo rdeč (po nanosu obarvane kreme se rdečice niti ni videlo), koža pa je bila vidno napeta in mogoče čisto malo otečena. Brez težav bi šla lahko takoj naprej po opravkih, saj po tretmaju okrevanja ni.

Že takoj po tretmaju je bila vidna sprememba, kljub temu pa so končni rezultati HIFU-ja vidni čez nekaj mesecev, saj postopek nastajanja kolagena in sama obnova trajata nekaj časa.

Laura me je opozorila, da je po tretmaju možna bolečina obraza na dotik, ampak sama ga nisem zaznala in to sem ji naslednji dan, ko me je povprašala po počutju, tudi povedala.

Kljub temu da sem se prej pozanimala o terapiji HIFU, sem Lauri zastavila nekaj vprašanj, za katere menim, da bi zanimali tudi vas.

Komu priporočate nekirurško zatezanje obraza z ultrazvokom?

“HIFU se uporablja za pomlajevanje in lifting obraza, zmanjšanje gub na obrazu, izboljšanje teksture kože in odpravi podbradka. S staranjem se začnejo povešati koža in globlje kožne strukture, pojavljati se začnejo gube, zato izvajanje terapije priporočamo osebam, pri katerih so opazne te starostne spremembe. Terapija je tako primerna za vse, ki imajo zmanjšani tonus in povešeno kožo ter izražene gube. HIFU terapija se za dvig in učvrstitev kože uporablja tudi na predelu vratu, podbradka, dekolteja in drugih področjih telesa. “

Koliko časa so rezultati opazni in koliko ponovitev postopka priporočate?

“Rezultati HIFU terapije so vidni takoj po izvedeni terapiji zaradi krčenja kožnih struktur,  vendar postopek nastajanja kolagena in regeneracije lahko traja tudi nekaj mesecev, zato je za realne rezultate potrebno počakati 3-6 mesecev, proces obnove in regeneracije kože pa lahko traja tudi do 12 mesecev. Že po eni izvedeni terapiji koža postane bolj napeta, izboljša se tonus kože in gube postanejo manj izrazite. Trajnost rezultata je odvisna od posameznika in stanja kože,  terapijo je priporočljivo ponoviti enkrat na 2-3 leta, saj procesa staranja ne moremo zaustaviti, z izvajanjem terapije pa ga lahko nekoliko upočasnimo oziroma ublažimo starostne znake.”

Ali  je HIFU učinkovit nadomestek lifting obraza?

“S HIFU terapijo delujemo na kožo in tudi globlje podkožne strukture, česar ne moremo doseči z nobeno drugo pomlajevalno tehniko in je bilo do sedaj možno le s kirurškim liftingom. S HIFU terapijo dosežemo zategovanje kože in lifting efekt brez uporabe invazivnih kirurških postopkov in injekcij. Rezultati terapije so v veliki meri odvisni od predhodnega stanja kože in tkiva ter starosti osebe. Najboljši rezultati so doseženi pri osebah nad 30 let z lažjo in srednjo izraženo povešenostjo tkiva, medtem ko je pri starejših osebah z izrazito povešenostjo kože in tkiva postopek potrebno večkrat ponoviti, kljub temu pa ne moremo doseči rezultatov, kot bi jih dosegli s kirurškim liftingom. S krčenjem kolagenskih vlaken v koži in spodaj ležečih tkivih dosežemo lifting efekt, seveda pa terapija ne more nadomestiti kirurškega zategovanja tkiva. Pomembno je, da ima oseba realna pričakovanja glede rezultatov terapije.”

Kdaj priporočate HIFU in kdaj nekirurški lifting z nitkami?

“Ker je staranje obraza večplastno, je potrebno tudi k pomlajevanju pristopiti na podoben način. Medtem ko s HIFU terapijo delujemo na kožo in vezivno plast podkožja, lahko z nitmi delujemo tudi na maščobne kompartmente. Med staranjem se maščobni predelki obraza spuščajo in povešajo ter tako rušijo privlačnost in mladostno polnost obraza. Na obrazu se zarišejo vedno bolj grobe gube, ki ga delajo strožjega in bolj utrujenega, kot se v resnici počutimo. S HIFU terapijo napnemo kožo, z nitmi pa obrazne strukture postavimo nazaj na svoje mesto – dvignemo lahko lica, zabrišemo nazolabialne in marionetne gube, ter odstranimo vrečke odvečnega tkiva, ki se nakopiči ob straneh spodnje čeljusti. Pomlajevanje z nitmi in HIFU sta tehniki, ki delujeta najbolje takrat, kadar ju kombiniramo.”     

Na trgu smo zasledili kar nekaj podobnih tretmajev in včasih je se težko odločiti med ponudniki. V čem (če sploh se) razlikujeta med sabo HIFU in na primer Ultherapy?

“HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) je kratica za visoko intenziven frakcioniran ultrazvok. S kratico HIFU se označujejo medicinske naprave, katere za doseganje rezultatov uporabljajo tehnologijo visoko intenzivnega fokusiranega ultrazvoka. Tudi pri Ultherapy se za doseganje rezultatov uporablja ta tehnologija, Ultherapy je torej brand za HIFU tehnologijo, ki istočasno omogoča tudi ultrazvočno vizualizacijo tretiranega območja”

Laura Sardinšek je tudi strokovna moderatorka na forumu Nega, ličenje in style, kjer ji lahko vprašanja, povezana z medicinsko kozmetiko in nekirurškimi posegi, postavite tudi vi.

Za konec …

Da je rezultat res naraven in terapija sama varna, je nujno, da poseg opravi strokovnjak, saj so v nasprotnem primeru rezultati lahko vse prej kot lepi in učinkoviti. In v Estetski kliniki Medved Višnjar so vrhunski strokovnjaki, preverjeno ?

Podrobno o HIFU – nekirurškem liftingu

Ena izmed novejših neinvazivnih in neablativnih tehnologij nekirurškega pomlajevanja je HIFU, pri kateri so rezultati doseženi z lokalnim termičnim učinkom. Gre za uporabo fokusiranega ultrazvoka visokih moči za segrevanje globokega dermisa in spodaj ležečega subdermalnega povezovalnega tkiva (SMAS) na 60°C do 70°C. Toplota povzroči majhne, dobro definirane in kontrolirane cone toplotne poškodbe v globokem dermisu in spodaj ležečem subdermalnem povezovalnem tkivu, ne da bi pri tem poškodovala povrhnjico oziroma površino kože. Gre za natančno in selektivno kolagensko denaturacijo v dermisu in SMAS-u, kar vodi do skrčenja in skrajšanja kolagenskih vlaken, čemu sledi regeneracijski odgovor kože na poškodbo s tvorjenjem novega kolagena, kar vodi do pomlajevanja in lifting efekta, večje elastičnosti in čvrstosti kože ter zmanjšanja gub. Na koži po HIFU terapiji ni vidnih sprememb in stranka lahko takoj nadaljuje s svojimi obveznostmi. Po tretmaju je možno opaziti le kratkotrajno rdečico in občutek rahle bolečine kože na dotik, ki izveni v parih dneh.

Foto: Anja Tomšič

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close