Osebni trenerji delijo svoje najljubše večerne posladke in prigrizke 

30. april 2023

Osebni trenerji delijo svoje najljubše večerne posladke in prigrizke 

30. april 2023
Foto: Instagram @jessiereneewynter

Če tudi vi pred spanjem potrebujete prigrizek, niste edini.

Večernih posladkov in prigrizkov se drži slab sloves, saj številni verjamejo, da se jim je treba nujno izogniti ter da bi morali zadnji obrok pojesti vsaj dve uri pred spanjem. Realno to včasih ni možno, lačni pa tudi ne moremo v posteljo. 

Osebni trenerji so zato za Stylist delili osem hranilnih prigrizkov, ki jih imajo sami najraje. 

1. Kokice

Kokice so sestavljene iz kompleksnih ogljikovih hidratov, ki dvignejo nivo krvnega sladkorja, občutek sitosti pa traja dlje kot pri številnih drugih prigrizkih. Kokice imajo prav tako veliko vsebnost vlaknin in nizko vsebnost kalorij, kar je zagotovo plus.

2. Browniji brez glutena

Foto: Pexels

Browniji so zagotovo za dušo, toda pogosto so prava energijska in sladkorna bomba. Kot večerna sladica ali prigrizek je zato bolje, če jih naredimo iz črne čokolade in brez glutena. Takšni so namreč polni magnezija, kar pomaga tudi pri spancu. 

3. Narezano jabolko z maslom iz oreščkov

Eden izmed osebnih trenerjev meni, da so najboljši prigrizki takšni, da so lahki, hranilni ter da nas nasitijo. Če jemo premalo ali pa če jemo težko in zelo sladko hrano, tvegamo, da ne bomo mogli zaspati. Zato predlaga narezana jabolka z maslom iz oreščkov ali trdo kuhano jajce ali pa grški jogurt z jagodičevjem.

Raziskave prav tako kažejo, da so oreščki polni melatonina, torej hormona, ki regulira naš cikel spanja. 

Foto: Pexels

4. Jagodičevje, navaden jogurt in granola

Še posebej, če ste tisti dan telovadili, premislite o hranilnih prigrizkih in pudingih, ki vam bodo dali energijo za naslednji dan. Eden takih prigrizkov so na primer jagodičevje z navadnim jogurtom in malo granole, ki nas zelo zadovoljita. 

5. Polnozrnati toast z rikoto 

Polnozrnati toast z rikoto lahko prilagodite glede na svoje želje in potrebe – če si želite nekaj bolj sladkega, lahko rikoto dopolnite s koščki sadja, dodate nekaj kapljic medu, Nutelle ali najljubšega masla iz oreščkov. Če pa si želite bolj slano različico, rikoti dodajte kumaro, dimljeni losos, paradižnik in kumarice. Vse te kombinacije poskrbijo, da dobimo dovolj vlaknin, proteina in kompleksnih ogljikovih hidratov ter ostanemo siti vse do jutra. 

Foto: Pexels

6. Skleda proteinskega jogurta

V jogurt dodajte žlico proteinskega praška z okusom vanilije ali slane karamele in vse skupaj dobro premešajte, nato pa na vrh dodajte še naribano črno čokolado. Okusno in še nasitilo vas bo!

7. Čokoladno mleko

Približno pol litra čokoladnega mleka bo poskrbelo, da zaspimo kot dojenček, obenem pa bomo z njim tudi okrevali po intenzivni telovadbi. Študije so namreč pokazale, da uživanje mleka pred spanjem izboljša trajanje in kvaliteto spanca, velika vsebnost beljakovin pa vzpodbudi okrevanje mišic. Če pa imate težave z mehurjem, vseeno raje razmislite o kateri izmed drugih možnosti. 

Foto: Unsplash

8. Energijske kroglice

Energijske kroglice so narejene iz posušenih oreščkov, semen, masla iz oreščkov ter ovsenih kosmičev. So sladke, toda zdrave obenem, kroglicam pa lahko dodamo tudi kakav v prahu ali koščke temne čokolade ter jih tako naredimo še bolj sladke, a pri tem ne dodamo veliko sladkorja. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close