Osvežilna limonina sladica, ki je hit tega poletja

16. junij 2023

Osvežilna limonina sladica, ki je hit tega poletja

16. junij 2023
Foto: Instagram

Sveža, slastna in zelo estetska. Z njo boste v hipu očarali svoje goste!

TikTok je neizčrpen vir navdiha, ko gre za hitre in enostavne recepte. Zdi se, da je nenapisano pravilo TikTok prehranskih trendov ravno to – da mora biti jed čim bolj enostavna in hitra za pripravo, da jo bo res poskušalo pripraviti na milijone ljudi. Vsebovati mora tudi osnovne sestavine, velikokrat pa se zgodi, da gre za nenavadno kombinacijo ali način priprave.

Zadnja v vrsti kulinaričnih TikTok trendov je t. i. “lemon posset” – preprosta, osvežilna sladica, ki je že postala hit poletja.

Foto: Instagram

Posset pravzaprav ni nič novega, gre za klasično britansko sladica s konsistenco kot panna cotta ali puding. Izvira iz srednjega veka in je bil prvotno mišljen kot topel napitek iz mleka in začimb, ki so ga zgostili z vinom ali pivom, pogosto pa so ga uporabljali kot zdravilo proti prehladu.

Pijača je medtem zamrla, ime posset pa so obudili v 19. stoletju. Nanaša se na sladico na osnovi smetane, sladkorja in citrusov, ki se danes uživa hladna.

@soyummy Lemon posset is everyone's favorite 3 ingredient summer dessert! Learn to make it in under 30 seconds 🍋🍋🍋 #soyummy #lemon #posset #threeingredientdessert #citrusseason ♬ Hesitation (Sped Up) – CORBAL & Shiloh Dynasty & LofiCentral

Torej, za limonin posset potrebujete samo 3 sestavine – smetano za stepanje, sladkor in limonin sok. Po krajšem hlajenju v hladilniku boste dobili lahko in kremasto sladico, idealno za vroče poletne dni.

Lahko ga postrežete v steklenih kozarcih ali skledicah, za še bolj privlačen videz pa ga postrezite v limonini lupinici. Spodaj vas čaka podroben recept!

@vannisaterala Part 22. Recipe ⬇️. Lemon Posset. If you love citrus this is one to try. This quick dessert that can be done ahead of time and requires minimal cooking time. Ingredients 3 Meyer Lemons 3/4 cup sugar 1/2 cup lemon juice 1 tsp vanilla 1 cup heavy cream Lemon zest Directions Wash your lemons with a table spoon of vinegar and 4 cups of water. We will be zesting,so give them a good wash. Cut your lemons in halves and scoop out the flesh. Set the empty shells aside. Cut the lemon flesh and juice through a sieve. In a small pot or pan add the heavy cream, sugar and zest. Cook on low for 3 minutes. Do not let this mixture boil. Add in the lemon juice and vanilla. It will thicken up pretty quickly. Let the custard cool and strain it again. Scoop the custard into the empty lemon shell and chill for 2 hrs or 24 hrs for best result. #lemon #dessert #easyrecipe #quickrecipes #recipe ♬ Little Things – Adrian Berenguer

Sestavine

  • 200 g stepene smetane,
  • 75 g sladkorja (lahko ga zmanjšate na 50 g, če želite manj sladko sladico),
  • 25-30 g limoninega soka,
  • 1/2 žlice limonine lupinice,
  • 1 čajna žlička vanilje.

Postopek

1. V ponev dajte smetano, sladkor in limonino lupinico. Pustite, da rahlo zavre, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte 3-4 minute. Barva kreme bo potemnela in postala nekoliko gostejša.

2. Odstavite z ognja, dodajte limonin sok in vaniljo ter premešajte. Zmes se bo takoj zgostila. Nato precedite skozi cedilo, da odstranite limonino lupinico.

3. Pustite minuto ali dve, da se ohladi.

4. Količina mešanice zadostuje za polnjenje 3 velikih limon, torej 6 polovic, ki ste jih predhodno izdolbli.

5. Na koncu jih za 1-2 uri postavite v hladilnik in postrezite gostom.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close