»Pa kdo je tu nor?«

12. avgust 2021

»Pa kdo je tu nor?«

12. avgust 2021
Profimedia

Mnogi si življenja brez domačih ljubljenčkov sploh ne predstavljajo. Med posamezniki in ljubljenčki se pogosto splete tudi močna čustvena vez, vendar kdaj je čas, da se postavi mejo?

To, da imajo ljudje svoje ljubljenčke zelo radi, ali pa jih celo kar nazivajo kot svoje ‘otroke’ ni nič novega. Pogosto se ljudje trudimo svojim ljubljenčkom zagotoviti najboljše možno življenje, saj nam kažejo predanost in ljubezen. Vendar se lahko zgodi, da ljudje ne znajo ravno prav razmejiti, kaj je primerno in kaj ne.

»Pred dnevi me je v nabiralnik pričakalo na pogled res prisrčno vabilo na rojstnodnevno zabavo. Ko pa sem ga odprla me je skoraj na rit vrglo. Vabi me štirnožna kosmata kepa, prijateljičin najboljši prijatelj in otrok ob enem. V vabilu je qr koda in ko jo poskeniraš dobiš povezavo do izdelka, beri darila v dotični pasji trgovini. Vem kakšna je prijateljica in do neke mere razumem to navezanost na žival ampak tole je pa še zanjo malo prehuda. Sem se pozanimala, pridejo gostje na dveh in na štirih nogah. Zakupljeno pa ima celo telovadnico za pse. Če nam ob vstopu povezne na glavo party klobučke, se samo obrnem in grem. Lastnikom psov se taka zabava ne zdi nič nenavadnega. Bog nam pomagaj! Zdaj pa naj mi nekdo pove, a sem nora jaz, ki preko spleta naročam precej drago darilo za njenega psa, al je nora ona, ki organizira zabavo za pasji rojstni dan. Resno no, kdo je tu nor?« je povprašala ena izmed uporabnic Starševskega čveka.

Nič nenavadnega

Mnogi so sicer avtorici odgovarjali, da je vsak izgovor za zabavo dober: »Zadnje leto in pol sicer ne, ampak prej smo pa imeli zabave “za vse možno” . Pač nek razlog da se ljudje dobimo in imamo fajn. En iz družbe obožuje tematske zabave. Mene nervirajo. Ampak se vedno godrnjajoče navlečem v kar je že pač tema in se imam fajn. Edin na halloween zabave pa res ne grem. Ker to pa organsko ne prenašam. Na zabavo za pse bi šla pa takoj,« je odgovorila ena izmed uporabnic.

»Moja kužica je bila tudi že na pasji party povabljena. Na tako nori zabavi in poni smeha že dogo nisem bila. Pa da ne boš mislila, da se ni pilo, se je, kužki so imeli svoje pasje pivo in šampanjec, prav užitek jih je bilo gledati,« pa je svojo izkušnjo delila druga. Ki pa je bila le ena izmed mnogih, ki svojim psom ponujajo enake užitke, kot bi jih ponujali svojim otrokom.

Psi niso vaši otroci

Sam trend, da so se lastniki psov oklicali za ‘starše’ se je začel kot šala. A vedno več ljudi svoje ljubljenčke – predvsem pse, tretira kot svoje otroke. Prav tako se je za ljubljenčke ustvaril termin ‘fur baby’ oz. ‘krzneni dojenček’.  Phillip Tedeschi, direktor inštituta za povezavo med ljudmi in živalmi je za Good house keeping povedal, da je ta izraz škodljiv »Morajo se zavedati, da si psi ali mački z otroci niso primerljivi.«

Profimedia

Ljudje svoje pse radio oblačijo in poosebljajo, a Tedeschi pravi, da jih moramo tretirati kot edinstvene člane družine: »Vaša povezava z vašim ljubljenčkom bo boljša, če jim pustite biti kar so – živali.«

Jure Pribičevič, soustanovitelj Alfakana je za Mojpes povedal, da s tem psom delamo krivico. »Počlovečenje psov vsekakor ni primerno za pse, saj se jim s takim načinom dela velika krivica. Psom je treba zagotoviti, da so lahko psi. Res je, da smo si v nekaterih stvareh zelo podobni, vendar smo si v veliko stvareh tudi zelo različni. Če jih naštejemo le nekaj: psi ne znajo govoriti, psi živijo v sedanjosti, ljudje pa večinoma v preteklosti ali prihodnosti, psi ne znajo biti zlobni, hudobni in nimajo negativnih misli, psi so živali, ki jih vodi nagon, psi počnejo stvari iz dveh razlogov – nekaj delajo, ker se jim to splača, in nečesa ne delajo, ker bi se radi izognili neprijetnosti, psi imajo štiri tace in potrebujejo več gibanja kot ljudje, odkrito pokažejo svoja čustva, zelo dobro vohajo in še bi lahko naštevali

Psa mora biti pes

Pribičevič poudarja, da mora imeti pes svoj mir in prostor, zato da se lahko spočijejo. Prav tako pa mora pes imeti možnost početi stvari, ki jih ti počno – tek, lov, igra… Dodaja, da samo preživljanje časa skupaj ni dovolj, ter da aktivnosti ki jih mi počnemo, za psa niso zadostne (gledanje televizije, crkljanje…). »Torej ni dovolj, oz. dokler pes ni vzgojen, niti ne priporočam, da z vami gleda televizijo na kavču, je pod nogami, ko kuhate kosilo in greste z njim na zanj dolgočasen dolg sprehod, ki je za vas sicer super sprostitev po službi. Pes je nagonska žival in bolj kot bodo njegovi nagoni zadovoljeni, srečnejši bo. Raje dolg in dolgočasen sprehod zamenjajte za različne fizične in mentalne aktivnosti, ki jih lahko počne vaš pes,« je še povedal.

Profimedia

Pri lastnikih, ki svoje pse spravljajo v položaje, ki jim niso naravni, se tudi pogosto lahko zgodi, da spregledajo ali ignorirajo njegovo neudobje. »Pogosto so pasji znaki neugodja ignorirani, recimo renčanje ali ugriz. Ne gre se za to, da imamo agresivno žival, ampak žival, ki se skuša postaviti zase,« še opozarja Tedeschi.

Cesar Milan, ‘šepetalec psov’ prav tako opozarja, da so psi bitja, ki živijo v tropih. »S tem ko za svojega psa skrbite, ga peljete na sprehod, ga nahranite, mu date meje in pravila, mu pokažete, da ste vodja tropa,« razlaga. Namesto konstante naklonjenosti in razvajanja, opozarja, da morate psa tudi vzgojiti.

Poslušajte jih

Tako Milan, kot Tedeschi opozarjata, da morate svoje živali tudi poslušati in jih opazovati. »Ko opazujemo svoje ljubljenčke, tako pridobimo informacije kaj imajo radi in kaj preferirajo. Predvsem zveste s kom in kje se počutijo varno,« razlaga Tedeschi in dodaja, da to ne pomeni, da to pomeni, da dboijo vse kar želijo, le da imajo možnost pri izbiri.

Če boste za svoje ljubljenčke skrbeli in jim prisluhnili, bodo tudi oni vam. Psi zelo dobro zaznavajo človeška čustva in obraze, saj zaznajo je eno šestnajstino milimetra spremembe na vašem obrazu. Tako kot boste vi vedeli, kdaj z vašim psom nekaj ni v redu, bo vedel to tudi on. In prav tako kot vi skrbite za njegovo dobro počutje, vam bo pes svoj naklonjenost vrnil.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close