Ko ti pod kožo zleze nekdo, ki ti ne bi smel …

22. september 2022

Ko ti pod kožo zleze nekdo, ki ti ne bi smel …

22. september 2022
Foto: Pexels

Spomnim se, kako sem bila pred 15. leti, ko sem bila še študentka in sem dobivala prve izkušnje v medijih, presenečena in šokirana, ko je ena od starejših sodelavk, takrat stara okrog 40 let, naznanila, da se po dolgih letih zakona z možem ločujeta. Da sta se odtujila in da je zdaj našla svojo sorodno dušo. To mi nikakor ni šlo v glavo. Pa kako, če pa nič ni bilo zares narobe? Kako sta se kar nehala imeti rada, si oba našla nekoga drugega?

Zdaj sem sama stara skoraj 40, poročena, z otroki, in tudi naši družinski prijatelji so približno mojih let. Pa se je začelo. Prijateljico je partner pustil praktično čez noč. Brez pojasnila. Nekaj mesecev kasneje že živi z novo žensko. To mi prikliče nič kaj lepe spomine na prav tako nenadno ločitev ene mojih najboljših prijateljic, ki se je zgodila pred mnogimi leti.

Možu ni bila dovolj, pa jo je varal, verjetno nenehno iskal tiste metuljčke v trebuhu, ki se po več letih resne zveze in ko se enkrat paru pridružijo še otroci, malce izgubijo. Pa tudi sicer, ko pomislim na ljudi okrog sebe, ugotovim, da poznam nemalo zgodb, ko je štrene zamešal nekdo tretji.

Foto: Pexels

Ločitve so v porastu

Da so razhajanja oziroma ločitve v porastu, pričajo tudi podatki Statističnega urada Republike Slovenije (Surs). Medtem ko je bilo v letu 2020 1.774 razvez, se je lani (2021) razvezalo kar 2.322 parov. “V primerjavi z letom prej se je število sklenitev zakonskih zvez povečalo za 13 %, število razvez pa za 31 %,” še piše v poročilu Sursa.

Gotovo je svoje naredilo tudi težko koronsko obdobje, ko smo pari skupaj preživeli več časa kot kadar koli prej. Številni so se znašli v težkih situacijah, finančnih stiskah, kar je še dodatno spravljajo partnerski odnos na preizkušnjo. A mnogokrat razhodu, vsaj pri parih, ki jih sama poznam, botruje zagledanost oziroma zaljubljenost v nekoga drugega.

Foto: Pexels

Tudi osebe v srečnih zvezah niso imune na druge ljudi

Obsojam to, da osebo zmede, intrigira nekdo nov? Absolutno ne. Vsi smo krvavi pod kožo in tudi če smo še tako srečno zaljubljeni in v povsem zadovoljivem partnerskem odnosu, ne hodimo po svetu z zavezanimi očmi in smo vsakodnevno v interakciji z mnogo ljudmi, pri čemer se nehote lahko zgodi, da nekoga začutimo drugače, kot bi si želeli. Obsojam to, da človek ob tem zapusti dolgoletnega partnerja in otroke, brez da bi skušal rešiti obstoječo zvezo, če seveda v tem odnosu ni nekih zares hudih težav? Bi rekla, da ja.

Zdaj se bo verjetno dvignilo kar nekaj obrvi. A naj pojasnim ….  Ob vsem tem mi je povsem jasno nekaj, namreč, da se kaj takšnega lahko zgodi vsakemu od nas. Morda mislite, da se vam zagotovo ne more zgoditi. Ker ste srečni. Ker ste še vedno zadovoljni in zadovoljeni v svojem partnerskem odnosu. Ker vam nič ne manjka. A včasih, ko najmanj pričakujete, pride mimo nekdo, ki vas vrže iz tira, ki ga začutite drugače. Oseba, s katero imate drugačno energijo, močnejšo kemijo. Podobno je s prijateljicami – nekatere takoj začutite in se povežete z njimi, jih “vzamete za svoje”. Zakaj se potem ne bi moglo enako zgoditi s sodelavcem, prijateljem, znancem, ki je nepričakovano stopil v vaše življenje?

In mislim, da prav tukaj nastopi ključni trenutek, ki se ga mnogi sploh ne zavedate. Eno so energije in kemije, če želite, lahko rečemo tudi feromoni ali privlačnost, občutki, ki vas prevevajo in na katere nimate vpliva. Nekoga opazite, nekdo vam zadiši. Radi bi našli gumb za izklop, pa ga ni, ne gre. Vse, kar lahko naredite, je, da to sprejmete in čakate, da mine. Ali pa na te občutke reagirate in sledi eden od dveh scenarijev: skrivanje, varanje, laganje ali pa ločitev in skok v novo razmerje s človekom, ki vam je zmešal glavo. No, tisti, ki ste v odprtih zvezah in prakticirate poligamijo, pa ste našli tretjo pot, ki se vama s partnerjem zdi optimalna in s katero se oba strinjata. A večina nas ostalih, tradicionalnih, nekdo nam bo rekel morda celo konzervativnih parov, pa se tega ne gre in nam, realno gledano, ostaneta na voljo bolj ali manj samo prej omenjena scenarija.

Foto: Pexels

Na koncu se vse steče v eno prelomno točko: odločitev

Zavestna odločitev. To je tisto, kar je v takšni situaciji ključnega pomena. Ko glava zmaga nad občutki. Odločitev, ali se boste na kemijo do nekoga odzvali ali boste pustili, da se nepričakovani občutki naklonjenosti pomirijo in zbledijo.

Če ste v zvezi že dolga leta, če sta se s partnerjem oziroma partnerko odtujila, če se več ukvarjata z otroki kot drug z drugim, vas lahko ta nov val energije kaj hitro hudo zmede. Ampak zakaj bi dvignili roke od nečesa, kar ste toliko let gradili, če seveda v tem odnosu ni od prej nekaj hudo narobe – če ni posredi psihične ali fizične zlorabe, manipuliranja, nenehnega kreganja, žaljenja, kričanja … To je absolutno povsem druga situacija in ni predmet te razprave. Če je torej vaša zveza čisto solidna in v redu, je res vredno vse zavreči in steči v objem nekoga novega?

Vedeti morate namreč še nekaj: vsaka nova ljubezen enkrat postane stara. In veste, kaj? Ni težko krmariti po vodah nove ljubezni, sveže zaljubljenosti, ko se nam zdi, da lebdimo po zraku in da je vse mogoče in da nam nihče nič ne more. Garaško in utrudljivo in mnogokrat frustrirajoče je dobro krmariti skozi nevihte, ki zagotovo na vsake toliko doletijo vsak par. A je vredno. Kajti če tudi po dolgih letih zakona oziroma zveze z nekom v srcu še vedno čutite, da je to tisto pravo, potem nič in nihče ni vreden tega, da to ogrozite.

Kolumne izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi uredništva Style.Over.Net.

Avtor
Piše

Eva Doljak

Style. Več novic

New Report

Close