Pari, ki jim “uspe”, imajo eno skupno lastnost

30. julij 2022

Pari, ki jim “uspe”, imajo eno skupno lastnost

30. julij 2022
Foto: Unsplash

Mnogi pari imajo po dolgoletnih zvezah težave, ker niso več zaljubljeni. A tisti, ki jim uspe, imajo eno skupno lastnost.

Ločitve so vedno pogostejše, in zdi se, da je vedno več nesrečnih parov. A zagotovo tudi vsi poznamo vsaj en par, ki je še danes tako zaljubljen, kot je bil pred desetletji. To vidimo v njihovih očeh, to slišimo v njihovih glasovih, ko se pogovarjajo, in to čutimo v preprostem načinu, kako se povezujejo drug z drugim.

Kaj je njihova skrivnost? Raziskave razkrivajo nekatera prepričanja in vedenje, ki stojijo za zakonsko srečo.

Stil ljubezni

Kamel Gana idr. so v študiji 146 heteroseksualnih parov preučevali učinke različnih stilov ljubezni na zadovoljstvo v zakonu. Z vključitvijo prejšnjih raziskav so začeli z definicijo ljubezni kot “odnosa, ki pomeni predispozicijo za razmišljanje, čustvovanje in vedenje do svojega partnerja.” Praktično gledano je nedvomno pametno, da pari začnejo z razmislekom o tem, kako bi vsak opredelil pojem ljubezni, saj lahko neusklajene definicije povzročijo napačna pričakovanja.

Od vseh preučenih stilov so Gana idr. ugotovili, da sta na koncu spektra Eros, ki je bil najbolj podprt v njihovi raziskavi, in Ludus, ki je bil najmanj podprt.

Foto: Unsplash

Slog Eros opisujejo kot “strastno ljubezen, ki jo navdihuje in nosi močna fizična in čustvena privlačnost do partnerja”, Ludus slog pa kot “igralno” pojmovanje ljubezni. V skladu s tem ugotavljajo, da partner, ki preferira Ludus, gleda na ljubezen kot na zabavno igro, ne čuti ljubosumja in se izogiba preživljanju preveč časa s katerim koli partnerjem, zlasti da bi se izognil zavezanosti.

Glede vpliva na dolgotrajna razmerja so raziskovalci ugotovili, da le Eros prispeva k zakonskemu zadovoljstvu za moža in ženo. Ugotovili so tudi, da so žene z erosovim slogom ljubezni pozitivno vplivale na zakonsko zadovoljstvo mož, ne pa obratno.

Ostati zaljubljen tako, da se še naprej zaljubljaš

Za mnoge pare je zaljubljanje preprosto; a ostati zaljubljen je pravi izziv. Toda kot je bilo anekdotično in empirično dokazano, vzdrževanje ognja vključuje vedenje na načine, ki pare spomnijo na razloge, zaradi katerih so se sploh zaljubili.

Daleč od zapletene analize dolgo poročena partnerja pogosto pojasnjujeta svojo trajno zvezo z zelo preprostimi besedami, opisujeta, kako se imata oba “rada” in se “ljubita”, ter cenita lahkotno osebnost svojega zakonca. Raziskave potrjujejo ta enostavna opažanja.

Foto: Unsplash

Raziskovalci pa so želeli tudi raziskati dejavnike, ki vplivajo na občutek zaljubljenosti. Ugotovili so, da sta med številnimi vključenimi dejavniki vzajemna naklonjenost in partnerjeva zaželena osebnost najpomembnejša predhodnika zaljubljenosti. Ob predpostavki, da sta oba dejavnika dolgotrajna, lahko domnevamo, da bosta še naprej prispevala h kakovosti odnosov.

Nekateri dolgo poročeni pari trdijo, da njihovo trajno zakonsko uživanje ni težko. Drugi priznavajo, da se je za ohranitev užitka v raju treba potruditi, vendar je vredno. Proaktivni partnerji poskrbijo, da nikoli ne izgubijo izpred oči lastnosti, ki so ju sploh združile, in zagotovijo, da je njihov stil odnosov usklajen s srečnim in dolgotrajnim zakonom.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close