Partner je brez službe, na meni so vsi stroški …

19. maj 2021

Partner je brez službe, na meni so vsi stroški …

19. maj 2021

Čas epidemije koronavirusa je stresno za vsakogar. Zahteva veliko prilagajanja in v zadnjem letu smo zagotovo doživeli veliko sprememb, tako na osebnem kot tudi na profesionalnem področju. Številni delajo od doma, drugi so ostali brez dela.

Na naš forum se je obrnila tudi uporabnica Lučka. Živi s partnerjem, ki pa je brez službe, kar pomeni, da njen prihodek pokriva vse njune stroške. Občutek ima, da se partner ne zaveda, kako težko je z eno plačo preživljati dve osebi. Meni, da bi kljub situaciji lahko našel službo, vendar se on izgovarja, da trenutno ni nobene proste službe. Njegova brezposelnost vpliva na njun odnos in Lučka čuti, da se vse bolj oddaljuje do njega. Sprašuje se, kaj naj naredi in kako naj mu pove, da mora začeti pomagati pri deljenju stroškov. Želi si, da bi jo partner ob koncu dneva vsaj malo presenetil in sprašuje se, ali morda ne ceni tega, kar ima?

Oglasilo se je nekaj komentatorjev, ki je namignilo, da težava v njunem odnosu ni zgolj zaradi finančnih težav. Gotovo bi se avtorica počutila bolje, če bi partner več pomagal v gospodinjstvu in bi si domača opravila enakomerno delila, meni ena od uporabnic. Dodaja, da včasih ne pomaga nič, razen odločnosti, ki bi partnerja postavila na realna tla, kar pa na žalost velikokrat pomeni konec zveze. Druga komentatorka pa pravi, da je tudi sama imela podobnega, kot sama pravi, “vedno brezposelnega tička”. 

“Brez dvoma ti kmalu začne presedati, ko prideš iz službe in te vse počaka; vse, kar je ubogi, brezposelni partner medtem naredil, je luknja na kavču, kjer je parkiral rit vse dopoldne.” 

komentatorka foruma

Uroš Drčić, transakcijski analitik – psihoterapevt in svetovalec pri Partnerski in družinski posvetovalnici predlaga, da se avtorica s partnerjem pogovori in mu pove, kako težko ji je. Premisliti mora tudi, do kdaj je pripravljena še financirati oba in pod kakšnimi pogoji. Skupaj s partnerjem naj naredita načrt, kaj bo njegova naloga in kaj njena, kakšne so partnerjeve možnosti in načrt za zaslužek. 

“Vi lahko cenite to, kar imate, pa kljub temu zahtevate, da vsak izpolni svoj del obveznosti. Osebni prihodek spada med najosnovnejše obveznosti. Seveda kadar ne gre za zdravstvene težave ali začasno stanje zaradi izrednih razmer. Ampak res začasno,” pravi Drčić. 

“Če gre za trenutno stanje, ne rečem nič, se zgodi, samo po navadi ne gre in gre samo za izgovore in lenobo. Ne bit neumne, naj ga gleda tista, ki ga je tako vzgojila,” je bila kritična ena od uporabnic. Druga je izpostavila odgovornost in zavedanje, da si odgovoren za finančno plat para ali družine –

“In potem se vate počasi začne naseljevati občutek, kaj za vraga si drugi misli, zakaj si ne želi spet prevzeti del te odgovornosti, kako je mogoče, da je mirno vse zvalil na moja ramena in mu je vseeno? Se nikoli ne vpraša, kako je meni?”

komentatorka foruma

Pri tem pa je druga uporabnica, ki zaradi epidemije ne uspe najti službe, poudarila, da verjetno tudi Lučkinemu partnerju ni lahko. Da morda ne gre za lenobo in laganje. Obdobje koronavirusa, pa tudi obdobje brezposelnosti na splošno, je čas, ko pogosto postanemo brezvoljni in pesimistični.

Svoja vprašanja in dileme lahko zapišete na forumu Starševski čvek ali pa pod katerega od tematskih forumov, pri katerih odgovarjajo tudi strokovnjaki. 

Style. Več novic

New Report

Close