Partner je veren, vi pa ne. Kako vzgojiti otroka?

07. januar 2022

Partner je veren, vi pa ne. Kako vzgojiti otroka?

07. januar 2022
Avtor: Unsplash

Vera je ena od temeljnih delov človekovega življenja in osebnosti. Če smo si s partnerjem v tem različni, lahko še vedno funkcioniramo, do dilem pa pogosto pride pri vprašanju otrok.

Pogosto se lahko zgodi, da je eden izmed partnerjev v zvezi veren, kar pa še ne pomeni konec zveze, če se partnerja naučita spoštovati drug drugega in svoje prepričanja. Ko pride do vzgoje otrok, pa je težje sprejeti kompromis, saj si eden želi, da bili tudi otroci verni, drugi pa ne.

V poštev lahko pridejo tudi mnenja starih staršev, ki so pogosteje verni, kot moderni starši.

S podobnim problemom se je na Starševski čvek obrnila mama, katere otroci so zaradi tašče krščeni. “Takrat sem ji povedala, da je to vse, kar lahko pričakuje od mene pri verskem udejstvovanju. Potem pa je bilo zatišje. Otroka je kdaj pa kdaj peljala h maši in h Miklavžu po darila, to je bilo to. Letos pa sta šla otroka v šolo in je navalila nanju, da morata hoditi h verouku. Zaradi mojega moža sem bila tiho in pustila, da ta projekt speljejo brez mene. Na začetku jima je bilo zanimivo, sedaj pa si ne želita več hoditi. Vera jima pač ni blizu, očitno nista po tašči. Tašča tega ne razume. Prav sili ju hoditi in jima grozi, da ne bosta dobila daril od Miklavža in Božička, da ne bosta prišla v nebesa in podobne verske floskule,” je opisala in dodala, da sedaj tašča otroke podkupuje, da bi hodili k verouku.

Pogovorite se s partnerjem

Prvi korak, ki ga morate storiti, je še preden se otroci rodijo – pogovorite se o vzgoji otrok in o tem, ali želite, da so vaši otroci verni. S partnerjem se pogovorite in vsak predstavita svojo stran in svoje mnenje. Poskušajte najti nek kompromis, kot je, da se obdrži le nekaj navad in tradicij, ki so del vere.

Z možem sva oba ateista, stari starši pa so izjemno verni, zato kadar smo pri njih na obisku, rečemo ‘amen’ preden začnemo z obedom. Ko smo doma, tega ne počnemo in ko otroci vprašajo, zakaj ne, lahko preprosto rečeva ‘zato ker babi in dedi verjameta v to, midva pa ne’. Veliko lažje je, če jim razložite, da oči v nekaj verjame, mami pa ne,” je svetovala  mamica Katja* za Babycenter.

Pričakovano je, da bodo stari starši imeli močnejša mnenja glede vere, saj so bili veliko bolj vzgojeni v tem duhu. Če je vaš partner veren in pričakujete otroka, se pripravite, da bodo stari starši veliko bolj agresivni s svojimi pričakovanji glede vere.

Dovolite, da se otroci odločijo sami

A kljub pritiskom partnerja ali širše družine, je vaša naloga, da otroka zaščitite in mu date svobodo izbire. Slej ko prej bodo otroci opazili razliko med vama in pomembno je, da jim na vsa vprašanja iskreno odgovorite.

Avtor: Profimedia

“Moj mož je želel, da so otroci vseeno izobraženi v veri, moj del kompromisa je bil, da se pred otroci ne delam, da sem verna in jim ne lažem,” je za Humanist povedala kolumnistka Joan Reisman. “Otrok nisva silila, da si izberejo stran, ampak sva jim vsak predstavila svojo, oni so se odločili, kaj bodo verjeli in kaj ne. Predvsem pa tega ne spreminjajta v prepir, ker je to tudi pritisk za otroka, če ima občutek, da izbira med mamo in očetom,” je še razložila.

Poiščite kompromise

Krmarjenje med vašimi razlikami bo veliko lažje, če vsak od partnerjev malce popusti. Če recimo vi želite, da se pred obrokom ne moli, dovolite partnerju, da on izbere eno aktivnost, ki se jo počne. Tako kot vaš partner spoštuje vašo odločitev biti ateist, morate vi spoštovati njegovo vero in mu dati možnost, da jo s svojimi otroki prakticira.

Z možem sva določila nedeljo kot dan, ko lahko svojo vero prakticira z otroci. On gre k maši in če otroci želijo z njim, jih tudi jaz spodbujam, naj spoznajo religijo z očetom. Tako ima on svobodo še vedno prakticirati svojo vero, otroci pa imajo svobodo izbire, če si to želijo tudi sami,” je svoj dogovor z možem opisala Nina* za Babycenter.

Tako kot vsaka razlika med vami in partnerjem, je tudi vera stvar jasne in zdrave komunikacije ter kompromisov. Predvsem imejte v mislih, da se bodo otroci na koncu odločili sami in se imeli možnost razvijati v katerokoli smer.

*Imena so spremenjena

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close