Partner se ob smrti moje babice smeji!

13. januar 2022

Partner se ob smrti moje babice smeji!

13. januar 2022
Avtor: Unsplash

Ljudje žalujemo na različne načine in ob izgubi bližnjega se vsak na svoj način spopada s čustvi in žalovanjem. Vendar pa nekateri včasih dajejo vtis, da jim je vseeno, saj ne znajo odreagirati na žalovanje nekoga drugega.

Ljudje žalujemo vsak po svoje, ob smrti bližnjega pa se lahko pokaže, da s partnerjem žalujeta na popolnoma različne načine. Medtem ko vi jokate, vaš partner posluša glasbo in se smeji, kar se je zgodilo uporabnici foruma Starševski čvek. To lahko sprva sicer izpade popolnoma neuvidevno, a morda je vaš partner tip človeka, ki se z žalostjo skuša spopasti z veseljem.

Klasično žalovanje

Klasičen model žalovanja vključuje pet faz:

  1. Zanikanje se pojavi takoj, ko posameznik izve za zgubo bližnje osebe. Povsem običajno je, da si mislite “to ni res”, vendar je to le začasen način spopadanja z novico.
  2. Jeza pride, ko se zavemo resničnosti in se moramo spopasti z bolečino. Spremljajo jo lahko tudi občutki frustracije in nemoči. Ta jeza je običajno usmerjena na življenje samo, a je povsem naravna.
  3. Pogajanje pride, ko začnemo premišljati, kaj bi lahko storili, da bi smrt bližnjega preprečili. Pogoste so “kaj če” in “če bi lahko” misli, ki poskušajo priti do nekega dogovora z višjo silo, v katero verjamemo.
  4. Žalost se prikrade, ko končno začnemo dojemati našo izgubo in posledice, ki jih ta ima. V fazi žalosti veliko jočemo, slabo spimo, zgubimo apetit ipd. Spremljajo nas lahko občutki preobremenjenosti in osamljenosti.
  5. Sprejemanje je zadnja faza, ko končno sprejmemo in se sprijaznimo z izgubo bližnjega. Kljub temu, da se še vedno lahko počutimo žalostne, gremo končno lahko naprej s svojim življenjem.

Kljub temu, da je ta proces žalovanja običajen in najpogostejši, pa se nekateri posamezniki z izgubo spopadajo na drugačne načine.

Humor kot orodje spopadanja

Običajno ob žalovanju pričakujemo žalost, a Eleanor Haley, avtorica “What’s your grief?” (Za čem žalujete?)” pravi, da je smeh lahko dobro orodje za spopadanje z žalostjo. “Zelo pogosto se zgodi, da ljudje uporabljajo smeh v času žalovanja, kot način spopadanja. Humor je tako obrambni mehanizem, kot tudi orodje v času krize,” razlaga.

Humor in smeh veljata kot “zrel obrambni mehanizem”, poleg potrpljenja, skromnosti, uvidevnosti, tolerance in odpuščanja. Zreli obrambni mehanizmi pomagajo pri izboljšavi nadzora nad čustvi, ki pomagajo ljudem pri boju med nasprotnimi si čustvi.

Avtor: Unsplash

Eleanor to primerja tudi z smehom ob občutkih živčnosti. “Če se tudi sami smejete ob neprimernih trenutkih, ni to nič nenavadnega. Za mnoge je smeh avtomatičen odziv na bolečino in stres.” Nevroznanstvenik V.S. Rakmachandran v svoji knjigi “Kratka turneja po človeški zavesti” razlaga, da se ljudje v takih situacijah smejemo, da postavimo situacijo v perspektivo in nanjo gledamo, kot nenevarno. To naredimo tako zase, kot za ljudi okoli nas, ne glede na to, kako grozna je situacija.

“Ko moja hči pade s kolesom in si opraska koleno, se pogosto nenamerno zasmejem, ko se ji približam in ji rečem ‘vredu si’. Vem, da jo bo čez nekaj minut nehalo boleti in moj smeh je znak, da situacija ni tako grozna ter, da bo kmalu vse v redu,” razlaga avtorica Haley.

Črni humor

Naše občutke in spopadanje s težkimi situacijami preko smeha, lahko primerjamo tudi s črnim humorjem, saj gre za podoben način spopadanja s težkimi in bolečimi situacijami s smehom.

Črni humor pa ima pravzaprav nekaj funkcij – tako kot nervozen smeh, v težkih trenutkih situacije preobrazi v ne tako grozne in temne. Ta pa je ne le dober za moralo posameznika, ampak tudi za skupinsko moralo, saj lahko pogosto ‘sovražnika’ obarva v ne tako nevarnega in težkega. Eleanor razlaga, da s črnim humorjem pogosto zmanjšamo napetost in težko situacije v skupini.

Smeh pa ima tudi fizične prednosti za nas, saj se nam ob njem nižajo ravni kortizola v krvi in poveča proizvodnja dopamina, endorfina in proteinov za imunost. Smeh na fizični ravni tudi zmanjša fizično bolečino, izboljša imunski sistem, zniža stres, zviša občutek sproščenosti, izboljša počutje in zmanjša občutke tesnobe in depresije.

Smeh na čustveni ravni pa nam pomaga spremeniti pogled na stvari in nam da občutek, da so izzivi manjši in lažji. Smeh nam dovoli, da se ne jemljemo preveč resno in nam da občutek nadzora nad situacijo.

Prav tako pa nas smeh tudi povezuje in izboljšuje občutek pripadnosti. Zato, če se vaš partner v trenutkih žalosti in resnosti smeje, morda ni sociopat, ampak se s stresnimi situacijami spopada s smehom.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close