“Pes iz jeze opravlja potrebo v stanovanju”

19. april 2022

“Pes iz jeze opravlja potrebo v stanovanju”

19. april 2022
Foto: Unsplash

Domače živali so kot otroci: potrebujejo veliko skrbi in pozornosti. A nekateri psi znajo svoje nezadovoljstvo izkazati na zelo neprijeten način.

Z domačimi ljubljenčki je veliko dela, saj potrebujejo dobro oskrbo in pozornost. In psi, ki se počutijo ignorirane ali “pozabljene”, doma pogosto začnejo nagajati.

Uporabnik Starševskega čveka se je obrnil na forum po pomoč, saj njegova psica iz jeze svojo potrebo opravlja kar v stanovanju.

“Gre za majhnega psa, mešanico med čivavo in pincem. Že od prejšnjega psa, čivave, vem, da so ti psi karakterno zelo trmasti. Ampak ta pa je še en nivo višje. Iz jeze se polula ali celo pokaka sredi stanovanja. Vzrokov je več – če recimo otrok jé za mizo (do otroka je na splošno malo bolj ‘dominantna’, ker do mene in žene ima malo respekta, otroka pa gnjavi) in ji ne da hrane, če vidi, da gre kdo od doma pa je ne vzame zraven, če ji vzameš igračo, če ji ne pustiš biti poleg na kavču, ko smo vsi na kavču.”

Avtor razlaga, da je poskusil praktično vse, od čiščenja prostora s kisom, do kreganja, a nič ne zaleže.

Foto: Unsplash

Dejanje ni namerno

Mnogi uporabniki so avtorju odgovorili, da pes tega ne počne namerno. “Najprej, to ni namerno premišljeno dejanje psa, ampak stresna potreba. Smo imeli točno to mešanico in tudi enak problem, sicer v malo blažji obliki. Psu sem nastavila plenično podlogo, da se je lahko polulal na točno določeno mesto vsakič, ko je bila nuja zaradi stresa, ker ko pes ne uveljavi svoje volje, je to zanj stres,” je svetovala ena izmed uporabnic.

Tako kot ona, so mu tudi drugi svetovali, da lastnik pri disciplini psa malce popusti. “Po moje tudi deluje iz stresa in predlagam, da vsak malo popusti. Dovolite ji kakšno malenkost več, pa bo verjetno tudi kužika bolj spravljiva,” je predlagal drug uporabnik.

Več razlogov

Razlogi za pasje obnašanje pa so lahko različni. V veterinarski ambulanti USAR so za portal Pes moj prijatelj povedali, da tudi če psičkini iztrebki izgledajo zdravo, ima lahko prebavne težave.

“V takih ‘prebavnih’ primerih se namreč pogosto pripeti, da naj se pasja duša še tako vztrajno trudi zadržati iztrebljanje, ji to tudi pri najmočnejši volji ne uspe. Največkrat do takšnih neljubih ‘pokakanih situacij’ resda pride pri driski, ni pa to nujno tudi pravilo. Kdaj ste kužka nazadnje razglistili? Opažate morda v zadnjem času, na primer v zadnjih štirinajstih dneh, tudi sicer kakšne zdravstvene spremembe pri svojem psu?” so opozorili.

Foto: Unsplash

Uporabnik sicer ne pove, če se pes tako obnaša že od nekdaj, a če je to nenadno obnašanje, je pametno premisliti, če ste svojega ljubljenčka začeli hraniti z drugačno prehrano ali ob drugačnih urah v dnevu.

Med drugimi zdravstveni razlogi pa je tudi inkontinenca, ki včasih pride s starostjo ali celo pasjo Alzheimerjevo boleznijo. Nekateri psički sčasoma dejansko pozabijo na opravljanje potrebe, kar pa se kasneje spremeni v nujno potrebo, ko so že doma, in se ne morejo zadržati.

Foto: Unsplash

Vedenjske težave

A če ste prepričani, da je psiček zdrav in ste preverili tudi pri veterinarju, pa gre lahko za vedenjske težave. “V primeru, da ne sprememba hrane ne pasje zdravje ne igrajo vloge pri vaši nenadni pasji težavi, pa je smiselno pomisliti na vedenjski vzrok. Se je v vsakdanu vašega psa kaj spremenilo? Ste morda vi, njegovi človeški sopotniki, spremenili svoj dnevni bioritem, se je gospodinjstvu pridružil kak nov član, nova žival, nenazadnje nov predmet (renovacija stanovanja, novo pohištvo, generalno čiščenje, …)?” opozarjajo na Veterini USAR.

Če se je v okolici vašega psa spremenilo nekaj, kar vpliva na njegove čute, lahko to pri psu povzroča stres in strah, kar se odraža z nenadziranim iztrebljanjem.

Kot v primeru našega uporabnika, pes lahko iztreblja v stanovanju, ker je jezen ali užaljen. Psi, ki se počutijo, da jim manjka pozornosti, ali pa jim je bla ta odvzeta, znajo svojo jezo izraziti s težavnim obnašanjem. Tako vas vaš psiček prisili, da se z njim ukvarjate. To zna biti sicer težavno, ker se pes nauči, da s tem dobi vašo pozornost, in ga je težko odvaditi.

Foto: Pexels

Društvo za reševalne pse Burja svetuje, da se da take psičke v času, ko jih ne morete nadzirati, v boks. Takoj, ko boste imeli psa pod nadzorom, boste lahko prekinili, če vidite, da namerava v stanovanju opraviti majhno ali veliko potrebo.

“Pes naj se ne giblje prosto po stanovanju. Ven ga spustite le, ko imate čas za delo z njim. Takrat se z njim igrajte, aktivno sodelujete in v trenutku ukrepajte, če posumite, da bi želel kaj polulati. Cilj je, da ga toliko zaposlite, da na markiranje ne bo niti pomislil. Če pa se to zgodi, ga prekinete lahko tako, da mu vržete pod noge kakšno ropotajočo stvar ali pa ga poškropite z vodo,” še svetujejo.

S psičkom morate dosledno vztrajati in se z njim ukvarjati, da njegovo obnašanje počasi izzveni. Namreč, vsakič ko mu bo uspelo stanovanje markirati, boste spet na začetku.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close