Ed Sheeran priznal, da ima bolezen, ki se je moški običajno sramujejo

25. marec 2023

Ed Sheeran priznal, da ima bolezen, ki se je moški običajno sramujejo

25. marec 2023
Foto: Profimedia

Dolgo časa je veljal tabu, da moški nimajo motenj prehranjevanja in so bili pogosto izključeni iz raziskav na to temo. Sedaj vemo, da je kar tretjina obolelih moških.

Motnje hranjenja niso novost in se o njih ozavešča že vrsto let, a veliko manj, ko gre za moške. Pevec Ed Sheeran pa je ravno z namenom detabuiziranja za Rolling Stone povedal, da se že nekaj časa bori z motnjo prehranjevanja.

“Imam resne težave s prehranjevanjem,” je dejal in pojasnil, da ima tako kot njegov mentor Elton John obdobja prenajedanja in nato stradanja. Pravi, da mu je bilo težko govoriti o tem zaradi stigme in sramu, ki prihajata s tem. “Obstajajo določene stvari, o katerih mi je kot moškemu izjemno neprijetno govoriti,” je pojasnil in povedal, da se je ravno zaradi tega odločil spregovoriti o svoji težavi. “Dobro je biti iskren, saj ima veliko moških enako težavo, a jo skrivajo.”

Foto: Profimedia

Pevec je tudi priznal, da se je v svojem času izgubljanja teže boril z občutki, da on sam ni dovolj.

“Že tako ali tako sem nesamozavesten, a ko vstopiš v industrijo, te primerjajo z vsemi drugimi pop zvezdniki,” pravi. “Uspeval sem v času skupine One Direction in sem si rekel: ‘Zakaj nimam vidnih trebušnih mišic? Oh, ker imam rad kebab in pijem pivo.'”

“Potem posnameš pesmi z Justinom Bieberjem in Shawnom Mendesom. Vsi ti ljudje imajo fantastične postave. In vedno sem si rekel: ‘Zakaj sem pa jaz tako … debel?'”

Poleg motenj prehranjevanja Sheeran v svojem prihajajočem albumu opisuje tudi svojo borbo s smrtjo, žalovanjem in depresijo. Pravi, da je to njegov “najtežji” album do sedaj.

Moški pogosto mislijo, da je to izključno ženska bolezen

Dr. Kimberly Dennis, članica svetovalnega odbora pri Nacionalnem združenju za motnje hranjenja (NEDA), pojasnjuje, da se je več let mislilo, da motnje hranjenja prizadenejo samo vitke bele ženske. “Takšno razmišljanje škodi velikemu delu prebivalstva, vključno z moškimi,” je dejala. Po podatkih, ki jih objavlja NEDA, je kar tretjina ljudi z motnjami hranjenja moških.

Ker se večina sporočil o znakih in nevarnostih motenj hranjenja osredotoča izključno na ženske, se mnogi moški pogosto ne zavedajo, da motnjo hranjenja sploh imajo. Dr. Dennis pojasnjuje, da se moški običajno sramujejo, ker mislijo, da je to ženska bolezen in da to ni nekaj, kar se jim lahko zgodi, in tudi če se zavedajo, kaj se dogaja, je manj verjetno, da bodo poiskali pomoč.

“Ker je koncept toksične moškosti kulturna norma, moškim ta način razmišljanja preprosto onemogoča, da bi poiskali, in dobili pomoč,” pojasnjuje zdravnica in poudarja, da so študije pokazale, da je pri moških manj verjetno, da bodo dobili pravo diagnozo, razen če gre za izjemno hude primere.

Foto: Instagram @teddysphotos

Preveč skrbi za zdravo prehranjevanje se prav tako šteje za motnjo hranjenja

Ko govorimo o motnjah hranjenja, je podoba suhe ženske, ki noče jesti, tisto, kar običajno vidimo, a motnje hranjenja se pojavljajo v različnih oblikah. Ena od oblik motenj hranjenja se pogosto skriva za krinko zdravja in prizadene predvsem moške.

To so moški, ki menijo, da so jih kulturne norme prisilile v moč in velike mišice, zato preživijo preveč časa v telovadnici, uživajo velike količine beljakovin in strogo omejujejo vnos maščob in ogljikovih hidratov.

Telesna vadba in uravnotežena prehrana sami po sebi nista težava, a če skrbi zaradi njiju začnejo premagovati sposobnost normalnega vsakodnevnega življenja, potem gre za motnjo hranjenja, pravi Stuart Murray, strokovnjak za motnje hranjenja.

Motnjo hranjenja lahko opazimo skozi določena vedenja, na primer, če oseba stehta vsak grižljaj, ki ga poje ali celo vzame tehtnico v restavracijo ali na druženje s prijatelji. Murray poudarja, da je treba o tej temi več razpravljati. Čeprav to danes ni več tak tabu, je treba storiti veliko več za ozaveščanje, da motnje hranjenja niso omejene le na ženske.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close