Piramidni sistem: pravi način nakupovanja in stiliranja!

Piramida oblačenja je podobna prehranski piramidi: na dnu so osnovna ‘živila’ oziroma oblačila, ki olajšajo naše odločitve.

Če ste na članek kliknili v upanju, da vam bo nakupovanje omogočilo dostop do še več denarja in s tem zapravljanja, potem vas moramo razočarati, saj se s finančnim svetovanjem ne ukvarjamo, z nezakonitimi piramidnimi sistemi pa še manj. Tokrat imamo v mislih zgolj in eno samo piramido: modno! Gre za formulo odličnega oblačenja, s katero nikoli več ne boste zagrešili nobene stilske napake! To pa je tudi nekaj vredno, se strinjate?

Najbrž ste že slišali za popolno garderobno omaro, tako premorejo najbolj znane stilske ikone: vsebujejo ključne must-have kose oblačil, ti pa so tako funkcionalni, kot trendovski obenem. Njihova skrivnost je v tem, da se prilagodijo prav vsaki priložnosti, pa naj gre za službo, večerno koktejl zabavo, gala prireditev ali pijačo s prijateljicami. Vse je v ravnotežju, v tem primeru v uravnoteženosti garderobe. In sedaj pride na vrsto piramida! To ravnotežje si morate namreč predstavljati kot piramido, sestavljeno iz odstotkov.

Lahko jo primerjamo denimo s prehransko piramido, kjer si različne kategorije živil sledijo od spodaj navzgor (torej od najširšega proti najožjemu delu) po pomembnosti in ustrezni zastopanosti v naši vsakodnevni prehrani. Na dnu oziroma v njenem najširšem delu so na primer ogljikovi hidrati (kruh, žitarice, testenine, riž…). Podobno si predstavljajte, ko imate v mislih oblačilno piramido. Najširši del naj zavzemajo t.i. osnovni kosi garderobe oziroma s tujko ‘basic’ oblačila, kot so jeans, klasične bluze, salonarji z visoko peto, itd.

Gre namreč za osnovne kose garderobe, ki vaše odločitve olajšajo v vsakem trenutku in so osnova videza. S to teorijo modne piramide, ki je dokaj nova, vam ne bo težko dopolniti svoje garderobe pri naslednjem nakupovanju in precej lažje se boste vsak dan oblekli in stilirali svoj modni videz. Pa začnimo, našteli bomo v vrstnem redu od spodaj navzgor, piramida ima 6 delov:

# Basic oziroma osnovna garderoba naj zavzema 35 odstotkov vaše garderobe

# Casual oziroma priložnostni kosi: 20 odstotkov

# Elegantna oblačila za službo: 20 odstotkov

# Sezonska oblačila: 10 odstotkov

# Večerna oblačila: 10 odstotkov

# Modni dodatki: 5 odstotkov

Ni nujno, da se boste s piramido oblačenja strinjali, toda strokovnjaki za slog so se tako odločili in menda že vedo, kaj počnejo. Ali se notranjost vaših garderobnih omar ujema z napisanim, pa boste najlažje presodile same. Zase že vem, da modni dodatki pri meni zagotovo zavzemajo precej več kot samo 5 odstotkov na policah… da o odstotkovni zastopanosti bolj svečanih večernih oblek sploh ne izgubljam besed, pa čeprav ima večina še vedno etiketo s ceno na sebi.

 

Foto: Tee Clutter, Naina, Daily Life, Pinterest, Elle

New Report

Close