Pismo hčerke mami: Vsak dan bolj sem ti podobna in za to sem hvaležna!

06. marec 2019

Pismo hčerke mami: Vsak dan bolj sem ti podobna in za to sem hvaležna!

06. marec 2019

Po spletu kroži ganljivo pismo hčerke svoji materi, v katerem ji izraža hvaležnost, da jo je pripravila na njeno lastno materinstvo in da ji vedno stoji ob strani ter jo razume kot nihče drug.

Draga mama, za menoj je še en neverjeten dan. Sem izčrpana, osamljena in hkrati preobremenjena – vse naenkrat. Ampak ti veš, da je to čisto normalno, če imaš doma že enega majhnega otroka, zraven pa še novorojenčka. In kar poglej našo družino – vse nam je uspelo preživeti!

Veš, danes sem ti želela že vsaj desetkrat telefonirati. Tak je moj prvi nagon: če imam dobro novico, jo takoj želim deliti s teboj. Če je novica slaba, si prav tako želim slišati tvoj glas. A tudi, ko ni nič novega, si te želim poklicati. Kajti, ne glede na to, o čem se bova pogovarjali, so trenutki, ko se slišiva, zame neprecenljivi.

Resnica je, da me ti razumeš na prav poseben način, tako, kot me moj mož, otroci ali celo najboljše prijateljice ne bodo nikoli. Zdi se, da za to obstajajo celo znanstveno utemeljeni razlogi. Brala sem namreč študijo, ki trdi, da so si možgani mam in hčera nenavadno podobni, kadar gre za čustveno obdelavo podatkov.

To pomeni, da se ti zlahka postaviš v mojo kožo in zaznaš, kako se počutim v različnih trenutkih. Za to ugotovitev pravzaprav nisem potrebovala izsledkov znanstvenih raziskav.

Ko sem še kot majhna deklica kar naprej padala in si potolkla kolena, ko so mi prvi fantje zlomili srce, si bila vedno ob meni in na razpolago za pogovor ter moder nasvet. Tega tudi fizična razdalja danes ne more spremeniti.

Toda, veš, zdi se mi, da te danes potrebujem še bolj, kot kdajkoli prej. Celo bolj kot tedaj, ko sem bila dojenček, pa otrok in nato mladostnica. To pa zato, ker si edina, ki razume ne le to, kaj pomeni biti mama, temveč ti je jasno celo, kakšna si jaz želim postati kot mati svojih otrok, ki so obenem tvoji vnuki.

Pogosto mi rečeš, da se prvega obdobja materinstva sploh ne spomniš dobro. Kot nekdo, ki mu zaradi otrok pogosto kritično primanjkuje spanca, te globoko razumem in vem, da si bila iskrena. A čeprav se tistega obdobja ne spomniš v podrobnostih, natanko veš, kako se zdaj jaz počutim kot mlada mati.

Moj mož sočustvuje s težavami in neprijetnostmi v zvezi z dojenjem in celo res skuša razumeti moje čustvene izbruhe, ki spremljajo starševstvo, toda samo ob tebi začutim iskreno empatijo. Res me razumeš, veš in čutiš, skozi kaj grem v teh mesecih. Zdaj, ko imam svoje otroke, čutim, da tudi jaz bolje razumem tebe.

Sedaj sem jaz na tvojem nekdanjem mestu. Za določene ženske sta rek in spoznanje, da se spreminjajo v kopijo svoje mame, zastrašujoča in neprijetna. A zame je to jasen znak, da sem na pravi poti! Vedno sem vedela, celo kot naporna najstnica, da imam veliko srečo, ker si prav ti moja mama. Nisi pa samo moja mama, si tudi moja prva zaupnica in najboljša prijateljica!

Ljubim te za vedno,

tvoja hči.

D. S.

Foto: Quote Ambition, YouTube, Workout Trends, Videoblocks, Shutterstock, LoveCasm, Raktim Saha

Style. Več novic

New Report

Close