Plastični kirurg bi ta poseg priporočal vsaki ženski, ki trpi zaradi prevelikih prsi

23. november 2021

Plastični kirurg bi ta poseg priporočal vsaki ženski, ki trpi zaradi prevelikih prsi

23. november 2021
Avtor: Unsplash

Po tem, ko je vplivnica Pika Zrim razkrila, da so ji prsi med menopavzo zrasle tako zelo, da si jih je morala pomanjšati, nam je plastični kirurg razložil, da se s tem v postmenopavzalnem obdobju srečuje kar vsaka peta ženska.

Pika Zrim, ki trenutno nastopa v resničnostnem šovu The Real Housewives Slovenija: Vražje dame, je v omenjenem šovu pred nekaj tedni razkrila, da si je letos pomanjšala prsi. Razlog za to je bila menopavza, med katero so ji prsi močno zrasle; s košarice D na košarico F.

Ker so ji zaradi svoje velikosti zadnji dve leti vsako jutro povročale hude bolečine in jo ovirale pri vsakodnevnih opravilih, se je odločila za obisk plastičnega kirurga.

Več o Pikini izkušnji preberite TUKAJ.

Avtor: Osebni arhiv

S tem se v postmenopavzalnem obdobju srečuje vsaka peta ženska

Plastični kirurg Igor Višnjar iz Estetske klinike Medved Višnjar nam je pojasnil, da je tovrstna težava zelo pogosta pri ženskah v menopavzi in da Pika še zdaleč ni edina.

“V menopavzi se z ženske srečujejo s številnimi neprijetnimi spremembami – poleg sprememb v menstrualnem ciklu, potenja in sprememb v razpoloženju, se spreminjajo tudi prsi.
Prsi so lahko občutljive na dotik in boleče, pogosto se lahko spremeni tudi njihova oblika in volumen.”

“Zaradi zmanjšanja nivoja estrogena se zmanjša količina čvrstejšega žleznega tkiva, zato se lahko prsi v tem obdobju bolj povesijo, hkrati pa na račun povečanja telesne teže, ki pogosto spremlja obdobje menopavze, prsi zrastejo. Glede na študije se s tovrstnimi težavami v postmenopavzalnem obdobju srečuje kar vsaka peta ženska.

V kliniki, ki jo vodi s plastičnim kirurgom Neviem Medvedom, so posegi na prsih eni najpogostejših. “Poseg zmanjšanja in/ali hkratnega dviga je pri nas zelo pogost, in je na drugem mestu, takoj za povečavo prsi z vsadki.”

V Estetski kliniki Medved Višnjar je poseg zmanjšanja prsi eden najpogostejših.

Prevelike prsi predstavljajo funkcionalno težavo

Višnjar je ob tem izpostavil, da prevelike prsi niso moteče le v estetskem smislu, ampak predstavljajo predvsem funkcionalno težavo, saj zmanjšujejo kakovost življenja. “Pogoste bolečine v zgornjem delu hrbtenice, vnetja v gubi pod dojkama, globoke zareze naramnic nedrčka, ki drži ogromno težo, včasih tudi nekaj kilogramov na dojko. Naslednji velik izziv je športna aktivnost, iskanje in kombiniranje oblačil, obisk plaže,” našteva.

Vse to pa “negativno vpliva na dobro počutje v lastni koži in samozavest, tako pri ženskah v zrelejših letih, kot pri mladih dekletih, ki so se jim prsi razvile prekomerno.”

Kirurg bi zato ta poseg priporočil vsem ženskam in dekletom, ki se vidijo v tem opisu in zaradi teh težav trpijo. “Obstajajo namreč predeli telesa, kjer s športno aktivnostjo in disciplino v kuhinji lahko dosežemo odlično spremembo, pri prevelikih prsih pa učinkovito lahko pomaga le estetska kirurgija.”

Avtor: Unsplash

Po posegu se okreva približno deset dni

Čeprav se sliši zapleteno, gre za poseg v splošni anesteziji, ki ga izurjena kirurga Višnjar in Medved opravita v dveh do treh urah. “Pomanjšanje prsi je kirurški poseg, skoraj enak dvigu prsi, le da odvečna tkiva hkrati tudi odstranimo. Poleg zmanjšanja prsim povrnemo obliko ter zmanjšamo raztegnjene kolobarje.”

“Glede na položaj bradavic in stopnjo povešenosti obstaja več kirurških možnosti, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dolžini in obliki brazgotin – običajno brazgotina sega okoli kolobarja, z dodatno navpičnico in brazgotino v spodnji gubi prsi,” še razlaga Višnjar.

Vsakodnevnim opravilom se lahko posvetite že po treh do petih dneh, a Višnjar vseeno priporoča deset dni bolniške odsotnosti, “odvisno od vrste dela, ki ga opravljate”. Po šestih tednih lahko pričnete tudi s športnimi aktivnostmi. Poseben podporni nedrček mora biti nameščen ves čas štiri do šest tednov po posegu.

Brazgotine običajno v prvem letu zbledijo in so skoraj nevidne.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close