Po 60 letih v kovčku našli ikonično obleko Elizabeth Taylor

02. december 2022

Po 60 letih v kovčku našli ikonično obleko Elizabeth Taylor

02. december 2022
Foto: Profimedia

Velika modna skrivnost je po več desetletjih končno razrešena.

Edinstvene obleke, ki jo je igralka nosila, ko je leta 1961 osvojila svojega prvega oskarja, ni bilo videti vse od tistega pomembnega večera. Toda več kot 60 let po zmagi za najboljšo igralko v filmu BUtterfield 8, je obleka najdena.

Kreacijo, ki jo je oblikoval Marc Bohan za Christian Dior, so našli skrbno zapakirano v velikem plastičnem kovčku – poleg še 11 zvezdničinih oblačil – v središču Londona, so sporočili iz dražbene hiše Kerry Taylor Auctions.

Foto: Profimedia

Obleko, ki je bila v zelo dobrem stanju, je našla njena družinska prijateljica in nekdanja zaposlena Anne Sanz. Igralki naj bi prinašala srečo, zato jo je nosila s seboj na potovanja, čeprav je nikoli več ni oblekla.

Foto: Profimedia

Za obleko pričakujejo celo premoženje

Deset let po veliki zmagi, leta 1971, je igralka poklicala Anne v svoj apartma v hotelu Dorchester, kjer je preživela večino časa s takratnim možem Richardom Burtonom in jo, po navedbah dražbene hiše, prosila, naj ji v dva kovčka spakira nekaj oblek. Med njimi je bila tudi znamenita Diorjeva obleka, ki bo zdaj šla na dražbo.

Bledo rumeni šifonski steznik in mehurčasto krilo v barvi slonovine ima zelen pas iz tafta, ki je izvezen s svilenimi rožami in čebelami. Zanj naj bi iztržili med 48.000 in 73.000 evrov.

Foto: Profimedia

Na večer svoje zmage je igralka Diorjevo obleko opremila z dolgimi večernimi rokavicami in velikimi uhani z diamanti in biseri.

Foto: Profimedia

Zahvalni govor, ki ga je imela, velja za enega najbolj nepozabnih govorov v zgodovini podelitve oskarjev, zaradi zadihanega načina govora in tega, kako je bila kratka in sladka: “Pravzaprav ne vem, kako naj izrazim svojo hvaležnost za to in za vse,” je dejala. “Mislim, da lahko rečem samo hvala, hvala z vsem srcem.”

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close