Po bizarni zvezdniški zaroki strokovnjaki tehtajo: Je pitje krvi zdravo?

21. januar 2022

Po bizarni zvezdniški zaroki strokovnjaki tehtajo: Je pitje krvi zdravo?

21. januar 2022
Foto: Profimedia

Zdravniki opozarjajo, da je pitje krvi zelo nevarno – tudi če si Megan Fox ali Machine Gun Kelly.

Kot vsaka romantična zgodba je tudi zgodba Megan Fox in Machine Gun Kellya pripeljala do snubitve. Megan in MKG osvajata splet s svojo zaljubljenostjo in trditvami, da sta duši dvojčici. Pred kratkim pa sta svet šokirala z razkritjem, da sta po zaroki pila kri drug drugega.

Tako je vsaj dejala Megan, ko je na svojem Instagramu oznanila zaroko in pod videoposnetkom razkrila, da sta po zaroki “drug od drugega spila kri.”

Zagotovo smo že vsi v svoji zaljubljenosti pomislili, da bi pili partnerjevo kri. Kajne? Ljubezenske zgodbe so vedno polne profesij kot je “moje srce bije zate”, Megan in MGK pa sta odraščala v dobi, ko je bila najpopularnejša zgodba o mladem dekletu in vampirju (Somrak).

Pa vendar, je pitje krvi za običajne smrtnike varno? Se bodo sedaj tudi ostali zaljubljeni pari začeli posluževati tega? Pri reviji Glamour so se posvetovali z zdravniki in povprašali, če lahko pijemo kri svojega partnerja in mu tako izkažemo nesmrtno ljubezen do njega.

“Pitje človeške krvi ni nikakor varno,” je povedala Shikha Jain, hematologinja in onkologinja na Ilionojskem Centru za raziskovanje raka v Chicagu. “Kot certificirana fiziologinja interne medicine močno odsvetujem pitje človeške krvi,” pa je dejala Brooke Williams, osteopatinja.

Tudi Tessa Commers, pediatrinja, ki odgovarja na medicinska vprašanja svojih 1.5 milijona sledilcev na Tik Toku, pravi, da “pitje krvi nekoga drugega res odsvetujemo.”

“Razlogov, zakaj ne piti krvi drugih ljudi, je mnogo,” pravi dr. Jain. “Prvi je, da ne veste, če ima kri druge osebe morda krvni patogen ali kakšno infekcijo. Pitje krvi osebe, ki ni imela pregledane krvi za infekcije, vas izpostavi tveganju za okužbo.”

Vendar, če si predstavljamo, da sta oba dovolj premožna, da sta dala svojo kri pregledati in je ta zdrava. Je to sedaj varno? Zdravniki se še vedno strinjajo, da ne.

“Kri je zelo bogata z železom in zaužitje preveč železa se imenuje hemokromatoza oz. višek železa,” pravi dr. Williams. “Velike količine železa lahko privedejo do toksičnosti krvi, kar pa povzroča diabetes, težave s srcem in bolezni jeter.”

Pitje krvi ni enako transfuziji

Dr. Jain razlaga, da lahko morda ljudje mislijo, da pitje krvi neposredno poveča zalogo naše. “Rada bi izpostavila, da pri transfuziji krvi uporabimo infuzijo, kar pomeni, da gre v vaše žile,” razlaga. “Ko kri pijete, gre ta skozi vaš prebavni trakt, tako kot vsa hrana in zato razpade. Zato od pitja krvi nimate nobenih koristi, kot bi jih imeli od transfuzije.”

Commersova dodaja, da lahko kri razdraži vaš želodec in povzroči bruhanje. Sta Megan in MGK preostanek večera bruhala? Če sta, bomo zagotovo čez nekaj časa slišali pesem o tem.

Angelina in Billy Bob s slavnima krvnima verižicama. Foto: Imago Lifestyle/Guliver

Sicer pa slavna igralka in pevec nista prva, ki sta uporabila kri kot taktiko – Billy Bob Thornton in Angelina Jolie sta v času, ko sta bila par, okrog vratu v obesku verižice nosila kri drug drugega. “Trženje, ki temelji na krvi je v zadnjih letih tiha niša,” poroča revija AdWeek, ki je kot primer navedla kampanjo glasbenika Lil Nas X. Ta je v sodelovanju z ameriško znamko MSCHF oblikoval 666 parov čevljev znamke Nike Air Max 97, v vsakem čevlju pa je bila kaplja človeške krvi.

“Če že imate željo po tem, da se znebite nekaj krvi, potem jo raje darujte in rešite življenje nekoga, ki jo potrebuje,” pravi dr. Jainova. “Krvi nam zadnje čase zelo primanjkuje.” Katere krvne skupine trenutno primanjkuje v Sloveniji, si lahko pogledate TUKAJ.

Darovanje krvi na profesionalen in varen način za nekoga, ki jo potrebuje? To je šele ultra romantično.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close