Po mnenju znanosti je to najboljša starost za poroko

18. marec 2023

Po mnenju znanosti je to najboljša starost za poroko

18. marec 2023
Foto: Instagram @juliaandevita

Nekaterim se mudi, drugi si vzamejo leta in leta časa, preden se poročijo. A znanost razkriva, da obstaja optimalna starost za ta velik korak.

Znanost je tu, da reši dan … ali vam vsaj pomaga sprejeti nekatere ključne življenjske odločitve.

Poroka je izjemno velik korak in zdi se, da je čas zaroke ena največjih skrbi ljudi. Ste že kdaj srečali katero od tistih obupanih deklet, ki iščejo moža samo zato, ker ura tiktaka? Zgodi se.

Seveda razumemo, da se zdi, da vam zmanjkuje časa, a če ste v zgodnjih dvajsetih, se vam nikakor ne mudi. Znanost pravi, da imate še toliko časa:

Pravilo 37 odstotkov

V sodelovanju pri iskanju najboljše starosti za poroko sta matematika in znanost prišla do tako imenovanega pravila “37 odstotkov”. V skladu s tem algoritmom je najboljša starost za sprehod do oltarja 26 let.

Foto: Unsplash

Številka izvira iz knjige Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions, ki sta jo napisala novinar Brian Christian in kognitivni znanstvenik Tom Griffiths. V svoji knjigi razlagata, da ljudje sprejmejo najboljše odločitve po pregledu 37 odstotkov možnosti.

Uporabljata primer preverjanja kandidatov za zaposlitev in trdita, da bi bilo po pregledu 37 odstotkov ljudi, ki so se prijavili, smiselno izbrati kandidata, ki je kvalificiran, brez nadaljnjega iskanja. Avtorja študije pravita, da imajo ocenjevalci na tej točki dovolj informacij za dobro izbiro, vendar ne preveč, da bi jih obremenjevala neodločnost.

Avtorja pa tako pravita, da to pravilo deluje tudi pri izbiri partnerja. Razpon, v katerem ljudje običajno iščejo ljubezen, je med 18. in 40. letom in 37 odstotni presek teg števil je  26. Po tem začne kakovost možnosti padati.

S to številko se ne strinjajo vsi

A prav točno s številom 26 se ne strinjajo ravno vsi. Mnogi strokovnjaki pravijo, da so pozna dvajseta najboljši čas za poroko. Psiholog Wyatt Fisher pravi, da je ta čas v vašem življenju idealen, da se ustalite, saj ste že zaključili izobraževanje in začeli kariero.

Foto: Unsplash

Klinična socialna delavka Kelsey Torgerson pravi, da je za iskanje življenjskega sopotnika dobro počakati vsaj toliko, da se človeški možgani dokončno razvijejo, kar se zgodi pri približno 25 letih.

Mislim, da je najbolje počakati do tega leta. Pomembno je tudi, da s partnerjem doživite neke stresorje, ki jih skupaj premagate. Zato, če ste recimo še z nekom iz srednje šole, bi morali videti, kako se spopadata s fakulteto, razdaljo, študijem v tujini ali dvema zaposlitvama. Morate vedeti, da imate pripravljene strategije za obvladovanje konfliktov za zdrav in uspešen zakon.

Terapevtka za odnose Weena Cullins meni, da je magična številka pravzaprav 28. “V svojih kliničnih izkušnjah sem ugotovila, da je za ženske najboljša starost za poroko 28 let. Pri 28 letih bodoče neveste kažejo samozavedanje in zaupanje v svojo izbiro. Večina 28-letnikov je imela čas, da je uspešno raziskala, kdo so na osebni in poklicni ravni, odkrila lastnosti, ki si jih najbolj želijo pri življenjskem partnerju, in se učila iz napak, ki so jih storili v prejšnjih razmerjih. Imeli so čas, da se ustalijo v karieri, izkusijo fakulteto in podiplomsko šolo, ali pa vsaj nekaj časa živijo neodvisno, preden združijo svoje življenje.”

Za moške je številka drugačna

Foto: Pexels

“Čakanje do 32. leta daje moškim priložnost, da se ustalijo v karieri in potencialno poklicno napredujejo, preden se vežejo. Prav tako jim daje priložnost, da se družbeno in čustveno razvijejo s samostojnim življenjem in zmenki. Mnogi moški do 32. leta preživijo dovolj časa na družabnem prizorišču, da se lahko premišljeno odločijo o vstopu v zakonsko življenje. Prav tako imajo običajno trezen pogled na otroke in njihovo vlogo pri sostarševstvu. To koristi splošnemu zdravju odnosa.”

Torej ne glede na starost ni razloga za paniko ali obup. Čeprav se vse to sliši precej logično, glede na to, da je podprto z znanostjo in matematiko, še vedno ni zanesljivega načina, da bi izvedeli “skrivno” starost za uspešen zakon. Na koncu je pomembno, da vi čutite, da ste izbrali pravo osebo.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close