“Po Sloveniji hodi ogromno babjih strašil” – ali bi si sivolaske res morale barvati lase?

21. oktober 2022

“Po Sloveniji hodi ogromno babjih strašil” – ali bi si sivolaske res morale barvati lase?

21. oktober 2022
Foto: IMAXtree

Uporabnik foruma meni, da mlade sivolaske, ki se ne barvajo, delujejo neurejeno in zanemarjeno. 

Pravijo, da ko enkrat najdeš siv las in ga izpuliš, jih bo na tistem mestu zraslo še več. Čeprav strokovnjaki ta mit zavračjo, pa vseeno svetujejo, da si sivih las ne pulite.

Po dvajsetem letu namreč lasje postanejo vse bolj redki in hitreje izpadajo. Če lase izpulite, lahko poškodujete lasne mešičke in povzročite vnetje ali pa celo plešavost na določenem območju.

Sivi lasje so del običajnega in normalnega procesa staranja in z leti lahko opazite, da se število sivih las povečuje. Količina melanina v naših laseh se z leti namreč zmanjšuje, saj se rast celic, ki ta pigment proizvajajo upočasni. Običajno se ta proces začne med 28. in 40. letom, rast sivih las pa je odvisna od genetike, pa tudi od stresa. 

Marina Diamandis, pred leti znana kot Marina and the Diamonds. (Foto: Instagram)

Sive lase lahko sprejmete ali pa se odločite, da jih pobarvate. Pevka Marina Diamandis je pred leti povedala, da je prve sive lase opazila že pri petnajstih letih, od dvaindvajsetega leta dalje pa si je zaradi pritiska družbe barvala lase.

“Sivo je zame pomenilo staro – nekaj, za kar ženskam rečejo, da je zelo, zelo slabo. Karkoli simbolizira starost, preprosto MORA biti skrito!”

Marina Diamandis

“Sivi lasje res niso privlačni. Vsaka bi se morala barvati.”

Tudi na forumu Starševski čvek se je pred dnevi začela debata o sivih laseh. Uporabnik foruma je namreč odprl temo z besedami, da sivi lasje pri mladih ženskah kažejo na neurejenost in zanemarjenost. Naslovil je predvsem ženske od trideset do petdeset let, ki moškim s sivimi lasmi pač ne bodo všeč, medtem ko je za šestdesetletnice in starejše siva barva las povsem razumljiva.

Foto: Unsplash

Medtem ko so se nakateri strinjali in barvanje las označili kot del “osnovne estetike”, ki bi se je morala posluževati vsaka ženska, pa so drugi moški ženske z barvanimi lasmi označili za “babja strašila”. Nekateri menijo, da moškim siva barva las veliko bolj pristaja, saj s sivimi lasmi izgledajo šarmantni.

Nekatere uporabnice pa so se hitro vprašale, zakaj bi morale biti ženske moškim všeč? “Saj je dovolj, da je všeč enemu ali vsaj, da ga ne moti,” je zapisala ena izmed uporabnic in dodala, da je kolegica po tridesetem letu svoje sive lase pustila pri miru in da sta z možem, ki sprejema njeno odločitev, res simpatičen par. 

Foto: Pexels

Druga ženska pa je vse, ki kritizirajo ženske s sivimi lasmi, okrcala in jim sporočila da so “plehki, kapitalistično in potrošniško naravnani” in da to prenašajo na vsa področja življenja, toda temu ne smejo vsi slediti. Podobno meni še ena uporabnica, ki je zapisala: 

“Mu pač ne bom všeč in ne tebi, se ti bom pač zdela zanemarjena. Kaj naj zdaj, ko si delil svoje velecenjeno pomembno mnenje z drugimi? Siva sem in sama sebi sem ok.”

Style. Več novic

New Report

Close