Pojavil se je izraz “girlfailure”, za kaj gre?

21. februar 2023

Pojavil se je izraz “girlfailure”, za kaj gre?

21. februar 2023
Foto: Profimedia

Izraz “girlfailure” se je rodil kot antiteza izrazu “girlboss” in generacija Z ga je takoj sprejela. Kaj ta izraz pomeni?

Že ptice na veji vedo, da generacija Z uvaja spremembe v družbeno ureditev. Zavrača vse, kar so milenijci skrbno zgradili z igranjem igre po lastnih pravilih. O tem, kako generacija Z uvaja nove trende v poslovni svet, smo že pisali in kdo ve, morda se ji bomo nekoč zahvalili za skrajšan delovni čas ali boljše delovne pogoje.

Sedaj pa je na obzorju še en popularen izraz, ki kroži med Gen Z ekipo in imenuje se “girlfailure”, kar je nasprotje izrazu “girlboss”.

Da bi razumeli, kaj je girlfailure, moramo vedeti, kaj pomeni girlboss. Kultna osebnost, ki je dominirala milenijcem v prvem desetletju novega tisočletja, je girlboss. Milenijci so odraščali, ko so jim govorili, da so lahko vse, kar hočejo, če se dovolj potrudijo.

Girlboss je dekle, ki lahko v življenju doseže vse, če za to trdo dela. Vendar so bili mnogi s takim odnosom razočarani. Vsem ne uspe vse in trdo delo se ne obrestuje vedno. Gen Z-jevci so to prepoznali in pokopali izraz girlboss z ustvarjanjem njegove antiteze: girlfailure.

Absolutne poraženke

Girlfailure je nov ženski stereotip in je definiran kot “absolutna poraženka ženskega značaja”. Ta koncept se je rodil iz najljubših ženskih likov iz filmov in serij, ki niso že po defaultu močne, neodvisne ženske, ampak jih nekoliko spremljata nesrečnost in muhavost.

Uporabniki Twitterja so tako začeli deliti vse svoje najljubše like žensk v serijah in filmih, ki si popolne girlfailures. Bistvo je, da čeprav so vsi ti liki neuspešni ali ne morejo urediti svojega življenja, jih še vedno obožujejo.

TikTok je šel še korak dlje in je like, ki so nekoč veljali za girlboss, spremenil v girlfailure. Tako je Carrie Bradshaw morda imela stanovanje na Manhattnu in na tisoče parov čevljev Manolo Blahnik, vse to pri plači kolumnistke, vendar je bila tudi grozna v romantičnih zvezah, ni bila vedno najboljša prijateljica in je rada kadila v spalnici. In tako jo vsi še vedno obožujemo!

Vedno več videoposnetkov na YouTubu in drugih družabnih omrežjih prikazuje kompilacijo najljubših failure deklet z ljubeznijo in ne obsojanjem.

Girlfailure nas uči, da nam ni treba biti popolni. Prav je, da poudarite svoje neuspehe in uspehe. Mogoče se je zaradi neuspeha ženska našla v težki situaciji, morda je porabila vse svoje prihranke in morda je ves vikend ležala v postelji in gledala vse sezone Opravljivke. In to je povsem v redu.

Ta trend, čeprav rahlo pretiran, daje novo dozo samozavesti, ki jo je girlboss spremenila v tesnobo in potrebo po neprestanem uspehu. Nismo vedno nasmejani, ne moremo vedno uspeti in včasih ne vemo, kaj bi počeli s svojim življenjem. A zaradi tega nismo nič manj vredni. Naj živi girlfailure!

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close