Popoln prigrizek za popoldansko utrujenost

01. maj 2022

Popoln prigrizek za popoldansko utrujenost

01. maj 2022
Foto: Pexels

Zagotovo smo že vsi v pomladnih dneh začutili željo po popoldanskem počitku. A za odganjanje tega ni vedno potrebna kava, poskusite raje to!

Ste imelo bogato kosilo? Po tem po vsej verjetnosti ne bo dolgo trajalo, da vas ujame popoldanska utrujenost. Ker naše telo potrebuje veliko energije za prebavo velikega obroka, nas pogosto preplavi močna utrujenost.

Za večino ljudi je odgovor kava. Kofein nas zbudi z blokiranjem nevrotransmiterja adenozina (hormon, ki povzroča zaspanost). A pomanjkljivost tega je, da učinek ne traja dolgo.

Bučna semena dvignejo razpoloženje

Nevroznanstvenik in nutricionist dr. Daniel Amen ima še en nasvet proti popoldanski utrujenosti: v podkastu The mindbodygreen Podcast priporoča uživanje bučnih semen, ki bodo utrujenost pregnala na trajen in zdrav način.

Foto: Unsplash

Semena dolgujejo prebujajoč učinek predvsem eni lastnosti: “Bučna semena izboljšajo absorpcijo dopamina,” razkriva dr. Amen. Vsebujejo nevrotransmiter tirozin, ki med drugim uravnava motivacijo in razburjenje. “Če se torej popoldne počutite utrujeni, vam lahko pomagajo bučna semena.”

Preprečujejo padec sladkorja v krvi

Bučna semena pa zmorejo še več: bogata so z magnezijem, ki je pomemben za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. Utrujenost po kosilu je pogosto posledica hitrega padca krvnega sladkorja.

Zato, namesto da bi se proti padcu energije kratkoročno borili s kofeinom iz kave ali čaja, dr. Amen svetuje, da ohranite raven krvnega sladkorja z zdravimi prigrizki, bučna semena pa so za to popolna. Poleg tega vsebujejo veliko količino vlaknin, ki nas dolgo ohranjajo site in preprečujejo nadaljnje padce krvnega sladkorja.

Borci proti anemiji

Bučna semena vsebujejo velike količine železa. Utrujenost pa je lahko pogosto opozorilni znak pomanjkanja železa, zato vam lahko pomagajo tudi pri tem.

Foto: Unsplash

Ko se boste torej naslednjič popoldne počutili utrujene, si namesto kave kot prigrizek privoščite pest bučnih semen.

Še ena ideja: semena so okusna tudi v smutiju. Lahko jih vključite tudi neposredno v kosilo, na primer kot posip na solati ali juhi. To bo tudi pomagalo pri preprečevanju popoldanske utrujenosti.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close