“Poročila se bom, a še vedno ljubim bivšega”

12. avgust 2022

“Poročila se bom, a še vedno ljubim bivšega”

12. avgust 2022
Foto: Pexels

Ste v novi zvezi, a še vedno razmišljate o bivšemu? Kaj točno to pomeni in kaj lahko storite, da se teh čustev znebite?

Razhodi in zlomljena srca so del življenja ter odraščanja. A včasih se zgodi, da enega izmed svojih bivših nikoli ne prebolimo oz. razmišljamo o njih, tudi če smo v novi zvezi.

S podobno situacijo se nam je pred kratkim zaupala uporabnica Starševskega čveka, češ, da še vedno ljubi bivšega: “Čez mesec dni se poročim. Jaz pa imam še zdaj čustva do moje bivše ljubezni. Ne mine dan, da ne pomislim na njega. Zadnje čase sem prav žalostna, ker ni on na njegovem mestu. Mi je lepo z mojim zaročencem, samo ni tiste prave ljubezni z moje strani. Upam, da se bo sčasoma to spremenilo,” je zapisala.

Sčasoma bo še slabše

A avtorici so mnogi odgovorili, da bo sčasoma slabše in da tak začetek zakona ni dober. “To ni dobra popotnica v zakon. Nimaš razčiščenih stvari v glavi in srcu, zato bo mož na nek način prikrajšan, ker mu v bistvu ne izražaš tistih pristnih čustev, ta so namenjena drugemu … Želim ti vso srečo v zakonu, vendar vedi, da če že v štartu ni tiste prave ljubezni, jo bo sčasoma vedno manj. Mogoče ti bo dovolj, da bosta prijatelja, sostanovalca, starša otrokom,” je odgovoril eden izmed uporabnikov.

Foto: Pexels

Številni so ji odsvetovali poroko, a ena izmed uporabnic je trdila, da se je njen zakon začel na podoben način. “Po skoraj 20 letih lahko rečem, da imam moža zelo rada, imava otroke, že malenkost večje in kar lepo življenje, sicer stresno zaradi služb, ampak lepo,” je dejala in nadaljevala: “Mogoče začneš ljubiti šele po določenem času, ko zaživiš skupaj, daš nekaj skozi skupaj, hudega in lepega. Ko preteče nekaj let in v bistvu spoznaš, da ti je s to osebo, s katero si že toliko let, pravzaprav lepo in da si težko predstavljaš kako drugače.”

Morda ne pogrešate bivšega

Vsem se nam je že zgodilo, da smo slišali pisem ali videli film, ki nas je spomnila na bivšega. Potopili smo se v spomine, in kar naenkrat ugotovimo, da pogrešamo bivšega. Ga imamo tudi še vedno radi?

Todd Baratz, psihoterapevt, ki se specializira za razmerja, je za Elite Daily povedal, da najbrž ne. Po vsej verjetnosti pogrešate osebo, ki ste takrat bili, ali pa le nekatere lastnosti, ki jih sedanji partner nima. “Nekateri mislijo, da če pogrešamo bivšega, da ga nismo preboleli. Ne poslušajte jih,” razlaga. “Lahko pogrešamo nekoga. Ne le, da je to povsem normalno, je tudi zelo pogosto.”

Foto: Pexels

Razhod ali ločitev za mnoge prinese veliko občutkov žalovanja in osamljenosti, a ti naj bi v nekaj letih minili. A če bivšega še vedno pogrešate, se najbrž sprašujete naslednje stvari.

Koliko časa traja, da prebolimo bivšega?

Vsakdo preboli razhod s svojim tempom, zato ni razloga, da se obtožujete, če za to potrebujete več časa kot drugi. “Ne obstaja en način za žalovanje in prebolevanje izgubljene ljubezni. To je velik prehod, ki ga pogosto spremljata hrepenenje in celo obžalovanje,” pravi Baratz.

“Izkušnje ljudi po koncu dolgotrajnega razmerja so pogosto intenzivnejše zaradi kulturnih dezinformacij in sodb, ki obstajajo o odnosih. Ne poslušajte sranja – vedite, da je vse, kar čutite, zakonito in veljavno.”

Dodaja, da lahko prebolevanje bivšega ali občutek “manjše žalosti” pri mnogih ljudeh traja dolgo časa. Toda namesto, da bi prepoznali svoje žalostne občutke do bivšega in se zaradi njih jezili nase, terapevt priporoča, da na svoja čustva gledate kot na priložnost za introspekcijo.

Ključni način za to je obisk terapije, če je to mogoče. “Če so minila leta od vašega razhoda, je to povsem v redu,” pravi. “Toda občutek pogrešanja bivšega vsekakor odraža močan pomen, za katerega svetujem, da ga uporabite. Terapevt vam lahko pomaga pri delu s sporočili, ki se morda skrivajo pod občutkom hrepenenja po vašem bivšem.”

Pogrešate bivšega ali le razmerje?

Eden od načinov za odgovor na to vprašanje je, da razmislite o svojem nekdanjem partnerju in odnosu, ki sta ga imela. Klinični psiholog Joshua Klapow je za Elite Daily povedal, da prehod iz razmerja “pomeni izhod iz rutine”, vključno z izgubo nekoga, s katerim se redno pogovarjate, kot tudi “družbenega statusa razmerja”.

Zato bi bilo najbolje, da se vprašate: Ali pogrešate bivšega kot osebo (njegovo osebnost, način, kako je ravnal z vami, njihove manire in navade) ali pogrešate srečne trenutke, ki ste jih delili, in to, da imate nekoga, s katerim bi se lahko družili 24/7?

Foto: Unsplash

Če ne morete obiskati terapevta, s katerim bi se pogovorili o svojih občutkih, ne pozabite, da je po razhodu ključna samooskrba. To lahko pomeni vodenje dnevnika, tople kopeli, dihanje svežega zraka, uživanje dobre hrane in zadosten spanec. In seveda, v tem tehnološko preobremenjenem dnevu in starosti je veljavna oblika skrbi zase tudi utišanje ali blokiranje vašega bivšega na družbenih medijih. Če pogrešate bivšega, vam bo to morda dalo prostor, ki ga potrebujete, da si opomorete. In če pogrešate odnos in ne svojega bivšega, boste to verjetno spoznali kmalu po tem, ko bo izginil iz vašega vira novic.

Predvsem pa strokovnjaka poudarjata, da je pomembno, da preteklega razmerja ne olepšujete in romantizirate. Vaš bivši je z razlogom bivši in ko pridejo ti trenutki žalosti, se spomnite, zakaj sta se razšla. Pomembni trenutki kot je novo razmerje in poroka lahko v nas zbudijo nova čustva negotovosti.

A če se obrnete vase, ter se pogovorite s seboj in bližnjimi, boste zagotovo prišli do jasnejših čustev.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close