Posebna izdaja ikoničnih nahrbtnikov, ki sta jo ustvarila švedska umetnika

04. marec 2019

Posebna izdaja ikoničnih nahrbtnikov, ki sta jo ustvarila švedska umetnika

04. marec 2019

Švedska blagovna znamka Fjällräven predstavlja nov oblikovalski presežek – posebno izdajo ikonskih nahrbtnikov Kånken Art, ki sta jo ustvarila švedska umetnika Cecilia Heikkilä in Erik Olovsson. Svojo pristno povezanost z naravo sta združila z igrivostjo serije Kånken.

Nahrbtnik Kånken, ki je že od leta 1978 svetovno znan zaradi svojega ikoničnega oblikovanja in brezkompromisne funkcionalnosti, znova piše zgodovino. V inovativnem sodelovanju dveh švedskih umetnikov je nastalo nekaj izjemnega – serija Kånken Art. Vsak nahrbtnik je izraz ustvarjalnosti. Vsak prodani  nahrbtnik pa skrbi tudi za naravo s pobudo Arctic Fox Initiative.

Cecilia Heikkilä je navdih poiskala v nordijski naravi in bogatem živalskem svetu

Cecilia Heikkilä je grafična oblikovalka, ki je med drugim napisala in ilustrirala tudi več otroških slikanic. Živali so stalnica njenega dela in na njeno pravljično oblikovanje vpliva predvsem nordijska narava. »Zame sta gozd in narava prostora, kjer se dogaja nepredvidljivo in naključno, tako nevarno kot čudovito. Ko se enkrat bolj približamo naravi, jo želimo tudi toliko bolj zaščititi. In ravno to je moj navdih za potisk nahrbtnikov Kånken«, je povedala Cecilia. »Ko me je Fjällräven povabil k sodelovanju, sem s takoj strinjala. Cilji pobude The Arctic Fox Initiative so mi zelo blizu in blagovna znamka Fjällräven mi je od nekdaj všeč, zato sem ponosna in vesela, da lahko sodelujem.« 

Erik Olovsson je upodobil gore in spreminjajočo se švedsko pokrajino

Erik Olovsson dela na področju grafičnega oblikovanja, oblikovanja izdelkov in pohištva. Vodi lasten studio v Stockholmu, projekte pa rad izvaja na intuitiven in eksperimentalen način. »Kånken je bil vseskozi prisoten in že med mojim odraščanjem globoko povezan z mojim otroštvom. Zato mi je v čast, da lahko delam na tem projektu, ki je tudi zelo zanimiv izziv«, pove Erik. »Spominjam se, da smo v času mojega otroštva z družino veliko hodili v hribe. Izkušnja spreminjajoče se pokrajine in nestalnega vremena, ki je pred našimi očmi orisalo nove prizore, je zame nekaj veličastnega in pomembnega. Moj potisk nahrbtnikov Kånken je abstrakten način opisovanja narave, ki so povezani z mojim spomini na gore.«

Kånken je bil ustvarjen v 1978, da bi pomagal preprečiti težave s hrbtom, ki so se v tistem času  začele pojavljati med švedskimi  šoloobveznimi  otroci. Velik je za dve šolski  mapi  formata  A4. Od  takrat dalje, je Kånken  vse bolj priljubljen  in  danes  ga  uporabljajo otroci in odrasli po vsem svetu.     Brezčasno oblikovanje nahrbtnika  je izdelano iz trpežnega,  vodoodpornega  materiala  Vinylon  F,   ki  je  vedno  v trendu.  

Zaradi ravnih linij ima še dodatno prednost z vidika trajnostne naravnanosti:  pri  izrezu  kroja  iz  blaga  ne  nastane  skoraj  nič  odpada. Naramnice  so  izdelane  iz  enega  tkanega  kosa  in  všite  v  ročaj,   ta  detajl  pa  prav  tako  prispeva  k trajnostni  naravnanosti.   Poleg tega je oblikovanje tudi uradno prepoznano kot umetniški  izdelek.  

Leta 2016  je  švedsko  društvo  za  umetno  obrt  in   oblikovanje,  Svensk  Form,  uvrstilo  nahrbtnik  Kånken  med   uporabno  umetnost  – kar  je  primerljivo  z glasbo,  filmom   in  literarnimi  deli  –  zaradi  prepoznavnega,  nevpadljivega   oblikovanja  in  visoke  ravni  funkcionalnosti.

Danes je nahrbtnik Kånken na voljo v več barvah, velikostih in modelih kot kadar koli prej, slovi kot oboževan in zvest  spremljevalec v vsakdanjem življenju ljudi. Velika skupnost  uporabnikov ga koristi za prenašanje marsičesa, od veličastnih  načrtov  za  prihodnost  do  škatle  z malico,  poleg  tega  ga   pogosto  personalizirajo  z nalepkami,  broškami,  zaplatami  in   celo  kvačkanimi  detajli  – radi  ga  fotografirajo,  rišejo  in  delijo   svoje  genialne  zamisli  s svetom.  

Za  počastitev  ustvarjalnosti   in  predanosti,  ki  jo  vzbuja  ta  izjemni  nahrbtnik,  Fjällräven   predstavlja  posebno  edicijo  nahrbtnikov  Kånken  Art  za   pomlad  in  poletje  2019.

Foto: promo

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close