Slovo od Tine Turner: Šele v letih pred smrtjo je bila zares srečna

25. maj 2023

Slovo od Tine Turner: Šele v letih pred smrtjo je bila zares srečna

25. maj 2023
Foto: Profimedia

83-letna pevka, plesalka, igralka in legenda, je po letih boja z rakom na črevesju, sinoči preminula.

Tina Turner, pionirka rock’n’rolla, ki je v osemdesetih letih postala pop zvezdnica, je po dolgi bolezni umrla v 83. letu starosti.

V zadnjih letih je trpela zaradi slabega zdravja, saj so ji leta 2016 diagnosticirali raka na črevesju, leta 2017 pa so ji presadili ledvico.

Turnerjeva je potrjevala in krepila vlogo temnopoltih žensk pri oblikovanju rock’n’rolla ter opredelila to obdobje glasbe do te mere, da je celo Mick Jagger priznal, da se je pri svoji odrski podobi zgledoval po njenih energičnih nastopih v živo.

Foto: Profimedia

Po dveh desetletjih sodelovanja s svojim nasilnim možem Ikom Turnerjem se je odločila za samostojno pot in po nekaj napačnih začetkih z albumom Private Dancer postala ena od odločilnih pop ikon osemdesetih let. Njeno življenje je bilo opisano v treh spominih, biografskem filmu, muzikalu Jukebox in leta 2021 v priznanem dokumentarnem filmu Tina.

Njen publicist Bernard Doherty je v izjavi v včeraj zvečer povedal: “Tina je v sredo zvečer umrla: Tina Turner, ‘kraljica rokenrola’, je danes v 83. letu starosti po dolgi bolezni mirno umrla na svojem domu v Kusnachtu pri Zürichu v Švici. Z njo je svet izgubil glasbeno legendo in vzornico.”

Turnerjeva je leta 2000, leto po izdaji zadnjega solo albuma Twenty Four Seven, napovedala upokojitev, čeprav se je leta 2008 vrnila na oder in nastopila na podelitvi nagrad grammy z Beyoncé ter na zadnji turneji ob 50-letnici svoje kariere.

Foto: Profimedia

To je bil dokončno konec. “Bila sem naveličana petja in osrečevanja vseh,” je leta 2019 povedala za New York Times. “To je bilo vse, kar sem v življenju počela.”

Turnerjeva je pogosto dejala, da se ne strinja z “nepremagljivo” osebnostjo, ki so ji jo pripisovali drugi. “Ni nujno, da želim biti ‘močna’ oseba,” je dejala za New York Times. “Imela sem grozno življenje. Samo vztrajala sem. Samo nadaljuješ in upaš, da bo nekaj prišlo.”

Foto: Profimedia

Leta 2020 je Turnerjeva za Guardian povedala, da je kljub resnim zdravstvenim težavam zadnjih deset let svojega življenja utelešala svojo idealno vizijo sreče.

“Resnična in trajna sreča izvira iz neomajnega, upanja polnega duha, ki lahko zasije ne glede na vse,” je dejala. “To sem dosegla in moja največja želja je, da bi tudi drugim pomagala postati resnično srečni.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close