Posnetki “Kaj pojem v dnevu” vam lahko škodujejo

09. avgust 2022

Posnetki “Kaj pojem v dnevu” vam lahko škodujejo

09. avgust 2022
Foto: Unsplash

Mnogi fitnes vplivneži ali športniki na Instagramu pogosto objavijo kaj pojejo v enem dnevu. A ti videi lahko škodljivo vplivajo na vaše mentalno zdravje.

Tako imenovani videi What I eat in a day oz. Kaj pojem v enem dnevu so kratki videoposnetki, v katerih posamezniki predstavijo, kaj pojedo v enem dnevu. Avtorji teh videoposnetkov so običajno vplivneži, športniki, atleti in znane osebe na družbenih omrežjih.

Oznaka #WhatIEatInADay ima na družbenih omrežjih na milijarde ogledov, številni tovrstni videoposnetki na YouTubu pa imajo na milijone ogledov. Ti videoposnetki pa se lahko zaradi trenda dnevnega objavljanja in vsesplošnosti teh videoposnetkov zdijo še bolj številni in pomembni, kot v resnici so.

“Zanesljiv način, da ljudi prepričate v neresnice, je pogosto ponavljanje, saj domačnosti ni zlahka ločiti od resnice. Avtoritarne institucije in tržniki so to dejstvo vedno poznali.”

Daniel Kahneman

Po statističnih podatkih so tisti med 15. in 35. letom najbolj angažirani na YouTubu, TikToku in Instagramu. To je tudi starostna skupina, za katero so motnje hranjenja najpogostejše.

Študija iz leta 2020 je na primer poudarila negativen vpliv družbenih medijev na misli o hrani in prehranjevanju srednješolcev. Uporaba platform družbenih medijev za zdravstvene informacije pa je v porastu za vse starostne skupine, vključno s populacijo srednjih let in starejšimi odraslimi.

Foto: Unsplash

Kakšna so tveganja?

Vsekakor je splet koristen za iskanje receptov in nasvetov, kako skuhati katere posebne jedi. Za nekatere je tudi koristno učenje o plateh prehranjevanja in kaj določeni športniki jedo pred tekmami. A za nekatere ti videoposnetki predstavljajo tveganje za tesnobo in mentalno zdravje. Med drugim tudi:

1. Posredujejo napačne informacije prehrani

Številne videoposnetke o tem, kaj pojejo v dnevu, so ustvarili posamezniki, ki nimajo strokovnega znanja ali kvalifikacij na področju prehrane ali zdravja. To pomeni, da morda ne zagotavljajo informacij, ki so verodostojne, znanstveno utemeljene ali sledijo odgovornim prehranskim smernicam. To lahko spodbuja nezdrave ali celo nevarne prehranjevalne navade.

Ena od možnih rešitev: ogled samo videoposnetkov pooblaščenih dietetikov, licenciranih terapevtov ali zdravnikov. V mnogih državah izraza “terapevt” in “nutricionist” nista licencirana izraza. Če od nekoga sprejemate nasvete, preverite, ali ima ustrezno izobrazbo, usposabljanje in izkušnje, potrebne za izmenjavo strokovnega znanja.

Vendar ne pozabite, da če se zaradi informacij v videoposnetku počutite bolj slabo kot dobro – tudi če prihaja od osebe, ki ima licenco – razmislite o vašem razlogu za ogled. Sočutje kot motivator deluje bolje kot sram ali krivda.

Foto: Unsplash

2. Lahko so nerealistični

Videoposnetki Kaj pojem v enem dnevu lahko razkrijejo le del posameznikove prehrane v enem majhnem delčku njihovega življenja. Kljub temu boste morda mislili, da ta videoposnetek prikazuje dosleden način prehranjevanja, ki je trajnosten in ki upošteva vse ure, preživete zunaj kamere. Zelo verjetno to ni res.

Ena od možnih rešitev: Zavedajte se, da dobro prehranjevanje pomeni poslušanje prehranskih potreb vašega telesa, ko se spreminjajo iz dneva v dan. Opazite, kako boste morda en dan potrebovali več in naslednji dan nekoliko manj. Opazujte tudi, kako se vaše želje spreminjajo skozi čas. Poslušajte namige lakote in sitosti ter bodite pozorni na to, kaj vam prinaša zadovoljstvo. Intuitivno prehranjevanje, ki ne sledi telesnim potrebam ali željam nekoga drugega, je z raziskavami podprta strategija za uravnoteženo prehranjevanje in celovito zdravje.

3. Ne prepoznajo razlik med ljudmi

Tisti v teh videoposnetkih pogosto izpustijo dejstvo, da smo vsi drugačni in imamo svoje edinstvene prehranske potrebe, ki temeljijo na široki paleti posameznih dejavnikov. Vplivneži lahko ustvarijo prepričanje, da obstaja samo ena vrsta prehrane za doseganje določene telesne oblike ali doseganje prehranskih in zdravstvenih ciljev. To je nevaren mit, ki ga je treba opustiti. Navsezadnje potrebe vašega telesa niso povsem enake potrebam kogar koli drugega.

Ena od možnih rešitev: preberite članke, ki so objavljeni na podlagi raziskavi in dokazanih dejstev. Predvsem, kako genetika in dejavniki, povezani z epigenetiko, vplivajo na težo in motnje hranjenja, da boste bolje razumeli obravnavane teme.

Foto: Unsplash

4. Spodbujajo nezdravo primerjanje

Ti videoposnetki nam prinašajo primerjavo našega videza z nekom, ki je genetsko drugačen. Ko se lotimo tega napačnega razmišljanja, zlasti zato, da posnemamo tiste, ki jih občudujemo ali želimo biti videti ali biti podobni, lahko to povzroči krivdo in tesnobo, kar nas lahko privede do tega, da zavračamo svoje telo.

Na žalost lahko poskus, da bi se s posnemanjem načina prehranjevanja nekoga drugega spremenili, povzroči prenizko telesno težo ali prenajedanje. Zato so videoposnetki, ki prikazujejo, kaj ena oseba poje, še posebej zaskrbljujoči za tiste, ki imajo ali so imeli v preteklosti motnje prehranjevanja. Vsa sporočila, ki krepijo idejo, da obstaja en pravi način življenja in prehranjevanja, so škodljiva.

Ena od možnih rešitev: naredite družinsko drevo, vključno z družinskimi fotografijami in pomembnimi netelesnimi lastnostmi vsake osebe. Oglejte si paleto telesnih tipov v vaši družini, ki segajo nekaj generacij nazaj, pa tudi, kaj je naredilo vsakega od njih edinstvenega. Ne glede na to, ali ste biološko povezani s prejšnjimi generacijami, je koristno sprejeti, da obstaja širok razpon zdravih telesnih velikosti. Opazite načine, kako ste podobni in drugačni od drugih, kot postopek za spoštovanje vaše povezave z drugimi, pa tudi s svojo individualnostjo.

5. Lahko ponovno spodbudijo motnje prehranjevanja

Gledanje videoposnetkov o tem, kaj drugi jedo, lahko poveča željo po dieti, prenajedanju, izločanju živil ali skupin živil, prekomerni telesni vadbi ali drugih nezdravih prehranjevalnih navadah. Nekateri vplivneži, ki delijo svojo izbiro hrane, imajo morda tudi sami motnjo hranjenja in se tega ne zavedajo.

Drugi morda trdijo, da so si opomogli od motnje hranjenja, vendar se morda še vedno spopadajo z neurejenim mišljenjem in prehranjevalnimi navadami. Kakor koli že, morda nehote delijo škodljive nasvete.

Foto: Unsplash

Ena od možnih rešitev: če imate motnjo hranjenja zdaj ali ste jo imeli v preteklosti, bodite izjemno previdni, preden si ogledate te videoposnetke. Če notranji glas vaše motnje hranjenja postane glasnejši med gledanjem ali po njem, poiščite novo zanimanje, ki mu boste sledili. To vam bo bolj koristilo.

Te stvari glejte z rezervo

Če gledate te videoposnetke, je bistveno, da te informacije jemljete kot ustvarjalno vsebino, ki ni mišljena kot absolutna resnica. Prehranjevanje je nepopoln proces in navade vsakogar se sčasoma spremenijo. Opomnite se, da ne poznate niansirane, zapletene, človeške zgodbe za videoposnetkom.

Ne glede na pripovedovalčevo zgodovino niste kot nihče drug. Zato je pomembno, da svojih prehranjevalnih navad ne spreminjate na podlagi videoposnetkov, ki ne upoštevajo vaše biologije, starosti, genetike, zdravja, zdravstvene anamneze in prehranskih potreb.

Iskrene, osebne lekcije, ki ste se jih naučili o potrebah svojega telesa, so vaše najboljše vodilo. Sprejmite, kar je potrebno, da se popolnoma nahranite.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close