Postaja zagorela koža ponovno trend?

27. maj 2023

Postaja zagorela koža ponovno trend?

27. maj 2023
Foto: Canva

Mnoge blagovne znamke so pričele izdelke za sončenje prodajati kot izdelke za nego kože, da bi se znebile stigmatizacije.

Sončenje, ki je bilo priljubljeno v 60. letih prejšnjega stoletja in je trajalo tudi v letu 2000, je v naslednjih desetletjih postalo precej manj priljubljeno. Znanstvene študije so izpostavljenost ultravijoličnim žarkom v solarijih povezale s povečanim tveganjem za nastanek melanoma, zaradi česar so bili zakonodajalci v zadnjih letih prisiljeni posredovati.

Solarije so prepovedali ali omejili v številnih državah, vključno z Avstralijo, Brazilijo in ZDA. Preprečevanje sončnih opeklin in uspeh zaščitnega faktorja SPF kot izdelka za nego kože pa sta pomenila še en udarec za širši trg solarija.

Foto: Instagram @dolceglow

Vendar se trend v zadnjih letih spreminja. Razvijajoče se linije, kot sta Dolce Glow in Tan-Luxe, blagovni znamki, ki proizvaja olje za sončenje, so se povezale s širšim segmentom nege kože in ponujajo varnejše alternative nekdanjim solarijem. Ta podjetja svoje potrošnike tudi izobražujejo o nevarnostih sonca in jih spodbujajo, naj uporabljajo njihove izdelke za samoporjavitev, namesto da ure in ure preživijo na UV žarkih.

Današnja generacija kozmetičnih blagovnih znamk za samoporjavitev z uvajanjem novih formulacij, širjenjem ponudbe odtenkov, da bi bila bolj vključujoča za potrošnike, in zagotavljanjem naložb zvezdnikov z A-liste načrtuje svojo naslednjo fazo rasti.

Za enkrat jim uspeva

Po podatkih Euromonitorja se je kategorija kozmetike za samoporjavitev med letoma 2017 in 2022 povečala za 70 odstotkov in leta 2022 dosegla 304 milijone dolarjev prodaje samo v ZDA. Do leta 2027 naj bi prodaja dosegla vrtoglavih 416 milijonov dolarjev.

Foto: Unsplash

“Te blagovne znamke morajo premagati velike ovire, saj potrošniki porjavitev še vedno povezujejo z znanim flekastim oranžnim videzom, tega pa si nihče ne želi,” pravi Larissa Jensen, analitičarka pri podjetju za tržne raziskave Circana. “Če jim bo uspelo izdelati učinkovit izdelek in pridobiti več ljudi, bo to lahko velika zmaga za celotno kategorijo.”

Boljši izdelek

Pri preteklih rešitvah za sončenje so potrošniki pogosto dobili nedosledne in nezaželene rezultate – oranžno, suho kožo z izrazitim vonjem. Zdaj blagovne znamke skušajo potrošnike prepričati, da je zagorelost brez sonca lahko videti naravna.

“Prvi korak k spremembi je razvoj kakovostnega izdelka,” pravi Blair James, ustanovitelj in izvršni direktor avstralske blagovne znamke Bondi Sands, ki je specializirana za olja in losjone za sončenje ter kreme za sončenje.

Foto: Canva

Kreme sedaj vsebujejo modre in zelene podtone v nasprotju z običajnim karamelnim odtenkom, “zaradi katerega so ljudje postali oranžni,” pravi James.

Podjetje Tan-Luxe pa v svoje izdelke vgrajuje priljubljene sestavine, kot je hialuronska kislina, in tako poskuša svojo ponudbo uskladiti z nego kože. Isle of Paradise, še ena rastoča blagovna znamka za samoporjavitev, je ta mesec z geli za prhanje in vlažilnimi izdelki začela tržiti izdelke za nego telesa, da bo prehod na samoporjavitvene izdelke še lažji.

Kaj pa inkluzivnost?

Današnje blagovne znamke za samoporjavitev upajo, da bodo dosegle tudi demografsko skupino, ki ji je namenjeno premalo storitev: ljudje drugih barv kože.

Dolce glow predstavlja nove različne načine uporabe losjonov za samoporjavitev, kot sta zabrisovanje brazgotin in strij ter izenačevanje tena kože, kar je še posebej pomembno za temnopolte in rjave potrošnike, ki morda domnevajo, da izdelki za samoporjavitev niso zanje.

Foto: Canva

Doseganje širšega kroga potrošnikov bo tudi povečalo verodostojnost kategorije izdelkov za sončenje, je dejal James. Eden od razlogov, zakaj se še ni popolnoma vrnila v popularnost, je manjši trg, ki ga je mogoče nagovoriti.

Elrick je dejal, da ponudba večjega izbora odtenkov prav tako daje potrošnikom zaupanje in naredi kategorijo manj zastrašujočo. Podjetje Isle of Paradise je na primer leta 2018 predstavilo “kapljice” za porjavitev, serum, ki se meša z losjoni za telo, in potrošniku omogoča, da si porjavitev prilagodi.

“S kapljicami smo kategorijo prenesli iz modela, ki ustreza vsem, v model, kjer ima potrošnik nadzor,” je dejal Elrick, ki pravi, da je 30 odstotkov kupcev izdelkov Tan-Luxe temnejše polti, 60 odstotkov kupcev pa je belcev.

Pomagajo tudi slavni

Tudi znane osebnosti so spodbudile razvoj samoporjavitve. Hailey Bieber je lani promovirala Tan-Luxe svojim 10 milijonom sledilcev na TikToku, Martha Stewart pa je priznala, da se je pred snemanjem svoje nedavne naslovnice za kopalke revije Sports Illustrated cela potemnila s sprejem.

Foto: Instagram @isabelalysa

Februarja je Miley Cyrus napovedala naložbo v Dolce Glow. Miley je že več kot tri leta njihova osebna stranka, blagovno znamko pa je poosebila v svojem zadnjem albumu “Endless Summer Vacation,” je povedala lastnica znamke Dolce Glow, Vita. Med njenimi strankami so tudi Kardashianove, Sophia Richie in Jennifer Lopez, ki jo je Vita pobarvala za nedavni obisk Met Gale.

“Pred nekaj leti je bilo ljudem nerodno povedati, da so si privoščili umetno porjavitev,” je dejala Vita. “Miley ne le, da uporablja sredstva za sončenje, ampak tudi vlaga v blagovne znamke, kot je moja, kar vsekakor spreminja našo kredibilnost.”

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close