Pozor: ljubljanske ceste in ulice bodo danes preplavili kolesarji

15. junij 2022

Pozor: ljubljanske ceste in ulice bodo danes preplavili kolesarji

15. junij 2022
Foto: Nino Kolarev, MOL

V okviru konference Velo-city bo danes v Ljubljani potekal dan za kolesarjenje, vrhunec pa se bo zgodil z množično kolesarsko parado, na kateri bodo udeleženci prevozili 11 kilometrov.

Ljubljana od 14. do 17. junija gosti svetovno kolesarsko srečanje Velo-City, glavni dogodek pa se bo zgodil danes.

Na Kongresnem trgu bo od 10. ure potekal kolesarski festival Kolesari – spremembo ustvari, ob 19. uri pa se bo pred Gospodarskim razstaviščem začela množična kolesarska parada po mestnih ulicah s ciljem na Kongresnem trgu. Udeleženci parade bodo prevozili 11 kilometrov.

Več o današnjem kolesarskem dnevu preberite tukaj.

Konferenca poskrbela za rast novih kolesarskih stez

V tednih pred konferenco so lahko zapriseženi mestni kolesarji opazili množično širjenje in obnovo kolesarskih stez po vsej Ljubljani. Mestna občina Ljubljana (MOL) ob tem poudarja, da je kolesarjenje najboljša prometna izbira v mestu, a je še vedno daleč najbolj priljubljen osebni avtomobil, kar pa ustvarja velik prometni vsakodnevni pritisk na prestolnico.

Namen konference Velo-city je ravno ta, da bi še več ljudi spodbudila h kolesarjenju, ljubljanski podžupan Janez Koželj pa od dogodka pričakuje dodatno utrditev kolesarjenja kot najboljše prometne izbire v mestu.

V primerjavi z naprednejšimi državami je piramida izbire prevoznih sredstev za pot na delo v Sloveniji obrnjena. Največ, okoli 60 odstotkov, jih uporablja osebni avtomobil, 15 odstotkov javni prevoz, sedem odstotkov pa gre v službo s kolesom ali peš. To je štirikrat manjši delež kot na Nizozemskem.

Župan Zoran Janković in podžupan Koželj zato upata, da bo konferenca v Ljubljani pustila pozitiven vtis o učinkih množične uporabe koles na gospodarstvo, okolje in ljudi.

Parada bo zaprla kar nekaj cest

Osrednji dogodek konference, današnja parada, bo popoldan zaprla številne ceste: pred Gospodarskim razstaviščem bo od 17. ure zaprt odsek Dunajske ceste med Trgom OF in Linhartovo cesto.

Odsek Slovenske ceste, med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto, kjer bo cilj parade, pa bo zaprt od 18. ure do predvidoma polnoči. Obvozi bodo označeni, so sporočili iz MOL.

Potek trase parade lahko vidite spodaj:

Letni kongres Velo-City, ki poteka že od leta 1980, organizira Evropska kolesarska federacija s sedežem v Bruslju skupaj s partnerskim mestom, ki uspešno kandidira na pozivu te zveze. Ljubljana je povabilo za organizacijo srečanja dobila za leto 2020, a so ga zaradi pandemije covida-19 prestavili na letos.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close