Pozor, nov pes!

16. maj 2021

Pozor, nov pes!

16. maj 2021

Ste se pred kratkim razveselili ali pa šele odštevate dni, ko se vam bo pridružil? Skrb za pasjega ljubljenčka zahteva veliko časa in opreme. Izbirati mu morate tudi ime, ga peljati k veterinarju in mu urediti bivalni prostor. Poglejmo bolj natančno.

Pred prihodom novega psa

Preden domov pripeljete psa, je nujno, da svoj dom ustrezno pripravite. Pes ga bo spoznaval postopoma, še posebej mladički, ki so polni raziskovalnega duha in bodo zagotovo prehodili, prevohali in vsaj poskušali pregristi čim več. To pa je lahko tudi nevarno.

Poskrbite za varnost

Preverite, kaj vse je v vidnem kotu vašega psička in kaj lahko doseže z gobčkom ter tačkami:

  • skrijte in zaščitite vse električne kable,
  • umaknite oz. pospravite vsa zdravila, kemikalije in druge gospodinjske predmete, ki so lahko nevarni,
  • sobne rastline pospravite na mesto, kjer jih vaš pes ne bo mogel doseči in žvečiti listov,
  • koš za smeti pokrijte, še boljše pa je, če ga pospravite v omaro,
  • pospravite tudi perilo, obutev in druge drobne predmete, ki bi jih vaš pes lahko prežvečil ali pogoltnil.

Če bo pes notri, mu uredite ograjen bivalni prostor za čas, ko vas ne bo doma, kjer ne bo mogel poškodovati vaših stvari ali sebe.

Preverite  nasvete, kako psa navaditi, da bo lažje počakal sam doma.

Pes potrebuje svoj prostor

Ne glede na to, ali bo pes bival z vami v notranjosti hiše ali stanovanja ali pa zunaj, mu morate skrbno urediti lasten bivalni prostor. Tja se bo lahko umaknil vedno, ko bo potreboval počitek ali pa le malo miru.

Če bo vas pes bival zunaj, je zanj najboljše, če mu postavite velik pesjak z dovolj prostorno uto, v kateri se bo lahko brez težav ulegel, vstal in obrnil. Prav tako morate pasjo uto ustrezno zaščititi pred poletnim soncem in vročino pa tudi pred zimskim mrazom. V hladnejši polovici leta lahko v uto namestite tudi odejo in seno, da bo vašemu psu bolj toplo.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali, ki določa minimalne pogoje za zaščito hišnih živali, vsebuje tudi določila o tem, kakšne velikosti morajo biti pesjaki in ute, da so primerni za bivanje.

Tudi če boste psu bivalni prostor uredili v notranjosti svojega doma, morate poskrbeti, da bo njegov kotiček dovolj velik.

Kaj pa spada pod obvezno pasjo opremo? Kako izbrati pasjo šolo, kdaj je čas za prvi obisk veterinarja in kako lahko svojega psa zavarujete? O tem v nadaljevanju članka.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic

New Report

Close