Pravi moški izumirajo

12. julij 2021

Pravi moški izumirajo

12. julij 2021
Profimedia

»Ženske pedenamo praktično vse pri hiši, moški pa športajo ali pa na kavču ležijo. Tudi pri dohodku smo v večini že kar tam tam, z seks in randije pa itak ženske stvari v svoje roke jemlemo…« V zadnjih letih prihaja do vedno več govora o pomehkuženosti moških in vedno večji moči žensk. Je pravzaprav emancipacija žensk prinesla kastracijo moških?

Raziskava ameriškega dnevnika ročne terapije je odkrila, da imajo moški danes manj moči, kot pred 30 leti. Ročna fizična moč moških med 20 in 34 leti, je sedaj skoraj enaka moči žensk iste starosti. Upadanje fizične moči, pa nekateri povezujejo tudi z upadanjem prave moškosti med mladimi.

Uporabnice in uporabniki Starševskega čveka pa so ob načeti temi izrazili, da so to opazili tudi sami: »Ste kdaj opazile, da deci niso več deci oziroma deci, kdaj ste izgubili svojo moškost? Dejte se malo ozret naokoli. Ženske pedenamo praktično vse pri hiši, moški pa športajo ali pa na kavču ležijo. Tudi pri dohodku smo v večini že kar tam ta. Za sex in randije pa itak ženske stvari v svoje roke jemljemo.  Mi kdo ve povedati kdaj in kako se je to zgodilo? Jaz mislim, da so deci ugotovili kako se dejansko lahko bolj komot, npr. da naprtijo vse kar se da ženski, v bistvu so v imenu komoditete riskirali svojo moškost,« je načela pogovor avtorica, ki pa tudi trdi, da bi raje moškega, ki zna ‘udarit po mizi’.

Raje čustven moški

A z avtorico se mnogi niso strinjali, večina uporabnic je izrazila naklonjenost do moških, ki niso tako avtoritarni. »Jaz pa nočem nasilneža. Imam raje cmeravega tipa, ki se mi za kiklo skriva, kot nasilnega primitivca, ki bo grdo delal z mano. Kar se biti “komot tiče” pa hočem enakovredno.«

»Če si ti mahnjena na neandertalski tip dedca, ne posplošuj tega na vse ženske. Takim kozam kot si ti, privoščim kakšnega pol leta življenja v Afganistanu, pa da te ima en taliban v rokah, to so taki možati orenk dedci, ki znajo z roko udarit po mizi, zvečer si pa babo vzame in jo je še bolj vesel kot ovce. Bi te ziher odlično popedenal,« pa se je pošalila druga uporabnica.

Ena izmed uporabnic, pa je na situacijo pogledala iz svetlejše plati, da ne vidi pomehkuženih moških: »Vidim pa fejst moške, ki so zreli v razmišljanju in obnašanju, močni, ki so kavilirji, ki znajo žensko pohendlat in ženske, ki so tudi karakterno močne pa jih moški ravno zaradi tega toliko bolj spoštujejo in cenijo. Nikomur ne cvetijo ves čas rožice, dobro je imeti močnega partnerja ob sebi. Človek mimogrede zboli, kaj ti bo nek neresnež in nedozorel partner, ki še zase ne zna poskrbeti. Si misliš, da bi ob Schumacherju bila kakšna “manj močna” ženska? Zdavnaj ga ne bi bilo več..«

Kaj sploh je ‘pravi moški’?

Tomaž Flajs, geštalt psihoterapevt, je za svoj blog napisal, da je bil včasih ta odgovor preprostejši, saj so bile spolne vloge bolj jasno opredeljene, »Dandanes, v času skokovitega tehnološkega napredka in spremljajočih sprememb v načinu življenja ter relativizacije ustaljenih predstav, ni več tako. Ob tem mnogi moški doživljajo krizo identitete. Da bi bil položaj še bolj zapleten, so zapovedi in norme preteklosti glede tega, kakšen mora biti moški, ohranile svoj vpliv in zavirajo njeno razreševanje.«

Te spremembe ideala moškosti, pa se kažejo v zapiranju vase in zatiranju čustev, saj to ni videno kot moško. Tako pa se to pozna tudi na partnerskih odnosih »Osvobojene spolne tradicionalne vloge gospodinje in po drugi strani vse bolj podvržene pritiskom enakovrednega položaja v prizadevanju za čim boljši gmotni položaj, v svojih pričakovanjih glede partnerskega odnosa ženske postajajo vse bolj zahtevne. Vse manj pristajajo na dodeljeno jim vlogo tihe in potrpežljive podpornice treh hišnih vogalov, ki se ob koncu dneva, čeprav utrujene in brezvoljne, dajejo na voljo za posteljne radosti svojih kruhoborcev. Nekatere privzemajo moške vzorce doživljanja in delovanja, na kar se moški večinoma odzivajo z občutkom ogroženosti. Druge pa se vse bolj zavedajo in nekatere med njimi tudi jasno izražajo potrebo po bližini, intimnosti in medsebojni podpori.«

Kateri spol je v resnici močnejši?

Raziskave univerze v Alabami pa kažejo, da so fizično ženske močnejše od moških. Razlike v povprečni starosti smrti so med spoloma ogromne. Ženske so glede bolezni, zdravja in preživetja boljše od moških. Tudi kardiovaskularno zdravje žensk je bolje od moških, pri dojenčkih, pa je pri fantkih kar 10%  več možnosti za zaplete.

Profimedia

V sedajšni patriarhalni družbi se v zvezi z moškostjo poudarja moč, odpornost in žilavost, v resnici pa si ženske želijo čustveno močne in stabilne moške, na katere se lahko oprejo. Pravi partner je tisti, ki posluša, podpira in nudi varnost, ne tisti, ki dobro ‘udari po mizi’.

»Za moje pojme je močan človek tisti, ki s svojimi bližnjimi zna vzpostaviti tak odnos in take dogovore, ki so njemu všeč, ostalim pa tudi. Tak, ki zna biti del tima, sprejema odgovornost in je zrel, hkrati pa drugim ne dopušča, da bi pomeatli z njim. Tak, ki zna izraziti svojo voljo in potem z drugimi sklepati kompromise. To je zame močan človek. Ljudje, ki znajo živeti le sami s seboj, mislijo, da mora biti vedno vse po njihovo, ne znajo jasno izrazi svojih želja in volje in potem najti nekih ustreznih kompromisov z drugo stranjo, ki jim primanjkuje empatije in podobno, ki ne znajo vnaprej jasno povedat, kje so zanje meje pri določenih stvareh in česa v nobenem primeru ne tolerirajo ter taki, ki vztrajajo v odnosih z ljudmi, s katerimi niso kompatibilni in s katerimi ne najdejo skupnega jezika… no, to pa zame niso močni ljudje,« je svoje mišljenje delila ena izmed uporabnic.

 »Svet je moški, a kaj ko ga na treh vogalih podpirajo ženske. In še četrti bi se znašel pod vodo brez njihove spodbude,«

je pokomentiral eden izmed uporabnikov.

Moškost ali ženskost ni tako preprosta, da bi se lahko kakorkoli merila. Pravi partner, moški ali ženska je tisti, ki vam nudi oporo, ko je potrebujete, in zadovoljuje vaše potrebe. Kaj je za vas ‘pravi moški’, pa je pravzaprav povsem odvisno od vas.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close