Pravila prvega zmenka: kdaj poklicati ali poslati sms?

06. maj 2022

Pravila prvega zmenka: kdaj poklicati ali poslati sms?

06. maj 2022
Foto: Unsplash

Pravila zmenkovanja se skozi leta spreminjajo. Včasih je veljalo, da se pokliče tri dni po prvem zmenku, kaj pa danes?

Pravila osvajanja in zmenkovanja so zapletena. Kako se obnašati? Kaj povedati in kaj ne? Kdo plača? Koliko časa naj traja zmenek? Eno najpomembnejšoih vprašanj po uspešnem prvem zmenku pa je, kdaj pokličemo. In kdo pokliče?

Uporabniki Starševskega čveka so ugotavljali: “Kdaj ste moški poklicali ali pisali po prvem zmenku? Takoj? Naslednji dan? Kaj pa ženske? Čakate, da vam piše ali ve naredite prvi korak? Pojma nimam, kako se to dela,” je ostale vprašal eden izmed uporabnikov.

“Ne vem, kakšne igrice se greste”

Presenetljivo je večina uporabnikov odgovorila, da so dobili sporočilo skoraj takoj po zmenku ali pa že naslednji dan. “Še domov nisem prišla,” je odgovorila ena izmed uporabnic, drugi pa je odgovoril “Takoj. Ne vem kake igrice se to greste.”

“Sedanji mi je že med zmenkom namignil, da mu je bilo luštno z mano in da bi lahko še kdaj ponovila. Ko me je odložil, sem v roku pol ure dobila sms, da sem se mu zdela res v redu … Pa ni bil nek obupanec, vse je izpadlo super,”

je odgovorila ena izmed uporabnic.

Konsenz med uporabniki je bil, da za igrice ni več časa, ter da vam mora vaš potenciali partner dati karseda hitro vedeti, da si želi še enega zmenka.

Foto: Pexels

Pravilo treh dni

Včasih je veljalo, da mora moški poklicati žensko in to v roku treh dni, če ne lahko pozabite na drugi zmenek. A kratka raziskava strani LoveGeist razkriva, da se je v zadnjih letih to pravilo skrajšalo na dan in pol oz. 36 ur.

“Pravilo treh dni je veljalo v času, ko so vsi še uporabljali stacionarne telefone, tehnološka revolucija pa je spremenila pravila tudi v svetu zmenkov. Dandanes imajo vsi pri sebi mobilne telefone in nekoga puščati tri dni, preden se mu javite, je neresno. Seveda pa lahko s tem sporočate, da ste nezainteresirani. Negotovosti je po dnevu in pol konec,” je povedala Kate Taylor, ena od raziskovalk.

Dodala je še, da je najboljši način prve komunikacije kratko in očarljivo sporočilo, v katerem osebo vprašate, če bi se morda videli ponovno. “Najboljši del 1,5 dnevnega pravila je, da se sedaj ne rabite spraševati, če ste osebi všeč cele tri dni,” še dodaja Kate.

Strokovnjaki še svetujejo, da pošljete drugi osebi prvi sms že v roku nekaj ur, v njem pa se ji zahvalite za prijeten zmenek, saj ji s tem pokažete, da jo cenite in spoštujete njen čas.

Foto: Pexels

Pravila prvega zmenka

Ker pa je sporočilo smiselno le, če je bil vaš zmenek uspešen, ponujamo še nekaj pravil, ki zagotavljajo, da boste na njem pustili dober vtis:

  1. Poslušajte več, kot govorite. Pogosto se trudimo govoriti o svojih dosežkih in pozitivnih lastnostih. A v svoji nervozi pozabimo drugo osebo vprašati o njenih dosežkih. Osredotočajte se na njihove besede in jim postavljajte vprašanja o tem, o čemer govorijo. Ljudje radi govorimo o sebi.
  2. Ne postavite previsokih pričakovanj. Seveda si želite svojo simpatijo očarati, a ne zapravljajte preveč in se delajte, da ste nekaj kar niste. Če boste naredili prvi zmenek ekstravaganten, boste neprestano imeli občutek, da morate to osebo navdušiti in preseči prejšnje izkušnje.
  3. Pogovori na prvem zmenku niso debate. Teme, ki jih načenjate, naj bodo preproste in življenjske. Politiko in druge težke stvari pustite morda za drugi zmenek.
  4. Ne pijte preveč. Alkohol pomaga pri sproščenosti, a hitro ga je lahko preveč. Kozarec vina ali dva je primeren, a pazite, da se na prvem zmenku ne opijete, saj bo to pustilo slab vtis na vašo simpatijo.
  5. Sledite njihovi telesni govorici. Kar do 93-odstotkov telesne komunikacije je neverbalne, zato je ta zelo pomembna. Sledite in oponašajte telesno govorico vaše simpatije (a ne preveč), saj ji bo to sporočilo, da vas zanima in da ste za to, kar govori, odprti in sprejemljivi.

Kljub vsem pravilom in zapovedim pa je najbolj pomembno, da vam je ta oseba všeč in da ste si všeč, ko ste z njo. Če začutite, da je ta oseba prava za vas, so pravila še najmanj pomembna.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close