Preporod korzeta – si ga upate nositi?

25. maj 2022

Preporod korzeta – si ga upate nositi?

25. maj 2022
Foto: IMAXtree

Čeprav se je druga sezona serije Bridgerton že zdavnaj končala, na tretjo sezono pa bo treba še nekaj časa počakati, so korzeti še vedno oziroma spet popularni.

Korzeti so postali priljubljeni jeseni leta 2020, v kolekciji pomlad/poletje 2021 pa ga je na modno brv spet popeljal Versace.

Zagotovo pa se gre za preporod korzetov zahvaliti tudi TikToku, čigar modne smernice velevajo, da je kombinacija džinsa in korzeta najbolj hit kombinacija ta trenutek. 

@erika.dwyer Which one is your fave? 💖 ib: @richellezz #corset #fashiontok #fashion #style #outfitideas ♬ die for the hills – xxtristanxo
Foto: IMAXtree
Foto: IMAXtree

Je korzet sploh kdaj izven mode?

Korzet je postal priljubljen v 16. stoletju, nosili so ga tako moški kot tudi ženske. Originalno je bil narejen iz trdih materialov, kot so kosti kitov, ovnovi rogovi in železo.

Korzet so različne subkulture vedno ohranjale, čeprav je originalen korzet šel iz mode v 20. letih 20. stoletja, ko se je začelo spet poudarjati naravno obliko telesa. Korzet je za kratek čas prišel nazaj v 50. letih, šel iz mode v feminističnih 60. letih ter se spet vrnil v 70. s punk kulturo. Punk je korzete kombiniral z samostoječimi nogavicami, usnjem in divjimi našpičenimi frizurami.

Dua Lipa v kreaciji Vivienne Westwood. (Foto: Profimedia)

V 80. letih je Vivienne Westwood, označena tudi kot “mati punka” korzete vključila v svoje modne kreacije in tako korzet postavila v središče visoke mode.

Celo desetletje je bil korzet prepoznavni znak avantgardnih umetnikov in punk rokerjev, šele Madonna je korzet naredila “mainstream”. Pop kraljica je korzet nosila kot znak upora proti družbenim pričakovanjem glede ženskega telesa. 

Madonna, corset
Madonnin slavni korzet iz leta 1990. (Foto: Profimedia)

V začetku 21. stoletja je korzet spet utonil v pozabo – trebuščki so prišli na plano s hlačami z nizkim pasom ter odrezanimi topi. Deset let kasneje pa so v modo spet prišli ozki pasovi in široki boki, ki so značilen znak tudi sester Kardashian, ki so zaslugo za svoje ozke pasove pripisale – ne korzetu, temveč “waist trainerju” oziroma pasu za ožanje pasu.

Kim Kardashian v “waist trainerju”. (Foto: Profimedia)

V čem se današnji korzeti razlikujejo od klasičnih?

Današnji modni korzeti niso prav nič podobni klasičnim korzetom, ki izrazito zategnejo in modificirajo obliko pasu. Če se je korzet nekoč skrivalo in je bil ta predvsem simbol za opresijo nad ženskim telesom, pa se danes korzet (in naravno obliko telesa) razkazuje. 

Na preporod korzeta so močno vplivale zgodovinske drame, kot je na primer Bridgerton. Korzeti danes simbolizirajo veličino in pomembnost zgodovine, pa tudi kulturno svobodo.

Bridgerton (Foto: IMDb)

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close