Prepoznate razliko med izsušeno in zares suho kožo?

12. december 2023

Prepoznate razliko med izsušeno in zares suho kožo?

12. december 2023
Foto: Instagram @chiaraferragni

Prepoznate razliko med izsušeno in zares suho kožo?

12. december 2023
Foto: Instagram @chiaraferragni

Normalna, mastna, suha, kombinirana ali nagnjena k mozoljem? Tipi kože so različni, prav tako njene resnične potrebe. Videz kože nas lahko hitro zavede in ne pove vsega o tem, kakšne izdelke za nego potrebujemo.

Ena največjih napak je ravno ta, da pomešamo pojma, kaj je suha in kaj dehidrirana koža, ki potrebuje dodatno vlaženje. Suha in dehidrirana koža bosta na prvi pogled namreč videti precej podobno. Obema manjka bleščeč videz, ki priča o mladostnosti in koža se lahko na povrhnjici lušči.

Ta dva znaka sta prisotna v obeh primerih. Toda razlika med suho in premalo navlaženo kožo se v resnici skriva pod kožo in dobesedno ‘prihaja od znotraj’. Suha koža je klasičen, ‘standarden’ tip kože, medtem ko je premalo navlažena oziroma dehidrirana koža neposreden rezultat tako notranjih kot okoljskih dejavnikov ter neuravnotežene prehrane.

Foto: Instagram @unakrlic

Dehidrirana koža je samo na videz podobna suhi. Za razliko od slednje dehidrirani koži manjka vlaga, medtem ko sama od sebe še vedno proizvaja dovolj naravnih maščob (sebuma). Ni torej zares suha.

Tudi mešana in mastna koža sta lahko zaradi okoljskih učinkov ali uživanja premalo tekočine (vode) dehidrirani. Izsušenost kože pri takem tipu ‘izsušene, vendar ne suhe’ kože pa lahko povzroči tudi nanašanje za vaš tip kože napačnih in preveč agresivnih izdelkov.

Foto: Instagram @charmi.kz

Ti sicer ugodno delujejo na določene težave, kot so gube ali pigmentacija, vendar izsušijo preostala področja obraza. Da bi pravilno obravnavali izsušeno kožo, izbirajte izdelke za čiščenje, ki vzpostavljajo v koži ravnotežje in ne vsebujejo sulfatov. Taki izdelki bodo tudi zožali pore na obrazu, vendar ne bodo dodatno izsušili vaše kože.

Zjutraj in zvečer svoji koži privoščite nego z izdelki, ki so primerni za vaš tip kože. Tisti s suho kožo navadno nimajo težav najti primernih izdelkov, medtem ko se marsikdo z mešanim ali mastnim tipom ne zaveda, da tudi takšna koža nujno potrebuje dodatno vlaženje.

Foto: Instagram @ginemargrethe

Še odgovor na to, kaj je suha koža: ta proizvaja manj naravnih olj, zato ji vedno manjka sijaja in je nagnjena k luščenju. Prav tako se na njej hitreje pojavljajo drobne gube, hitreje se stara in velikokrat se na njej pojavi tudi rdečica.

Za suho kožo strokovnjaki priporočajo uporabo lahkotnih, vendar še vedno hranilnih negovalnih izdelkov. Poleg vlažilnih krem in gelov za obraz se tistim s suho kožo priporoča reden piling, ki bo odstranil suhe in odmrle kožne celice ter preprečil luskanje povrhnjice.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close