Preprost (in poceni način), kako do boljšega počutja in duševnega zdravja

27. oktober 2022

Preprost (in poceni način), kako do boljšega počutja in duševnega zdravja

27. oktober 2022
Foto: Profimedia

Eden izmed odličnih načinov, ki vas bo spravil v boljšo voljo in izboljšal počutje, je cvetje. Različnih barv in oblik.

V jesenskih mesecih svoj dom večkrat okrasite s šopkom rož, ki ga bo odel v čudovite jesenske barve. Estetski vidik pa ni edini razlog za već cvetja v jesenskem času – cvetje in sobne rastline namreč vplivajo na naše fizično in psihično zdravje.

Metka Sporiš iz Sanjskega šopka je zato pripravila nekaj nasvetov, kako se lotiti jesenske cvetlične okrasitve.

Foto: Unsplash

Rože izboljšajo vaše čustveno zdravje

Strokovnjaki so ugotovili, da so rože tiste, ki pomagajo pri zmanjšanju stresa in posledično izboljšajo vaše čustveno zdravje. S tem se bo izboljšalo tudi vaše razmišljanje pri vsakodnevnih aktivnostih.

“V jesenskih in zimskih mesecih veliko ljudi trpi za tako imenovano ‘zimsko depresijo’, pri čemer bodo imele rože velik vpliv. Podarite jih sami sebi, postavite jih na vidno mesto, kjer jih boste videli ves čas tekom dneva in v trenutku se boste počutili bolje.”

Rože namreč odlično vplivajo na depresivne ljudi, saj dobijo občutek varnosti in zadovoljstva. Zmanjšujejo tesnobo, pasivne misli in nervozo, vse to pa zamenjajo s hvaležnostjo, veseljem in zadovoljstvom, pojasnjuje Metka.

Foto: Profimedia

Vpliv rož na možgane

Rože so najlažje dostopno zdravilo, ki pomaga pri spremembi počutja. Žive barve in svež vonj vaše možgane prepričajo, da se dogaja nekaj posebnega. Poleg tega vzbujajo čustva, kot so zaupanje, ljubezen in podpora.

“Rože najdete pri prav vseh pomembnih obdobjih in dogodkih v vašem življenju, kot sta poroka ali rojstni dan. So namreč tiste, ki izboljšajo samozavest, ne glede na to ali jih prejmete ali podarite. Možgani pa v trenutku, ko so obdani z rožami izločajo oksitocin, dopamin in serotonin.”

Foto: Unsplash

Rože vplivajo na kreativnost in produktivnost

Čutite, da vam primanjkuje produktivnosti? Da se težko lotite česarkoli? In da je vaša kreativnost v zadnjih dneh res slaba? Kupite si šopek rož! Rože in rastline bodo namreč pozitivno vplivale tako na vašo produktivnost kot kreativnost. Kupite šopek rož ali eno izmed zelenih rastlin, postavite si ga na delovno mizo in opazujete njegove učinke.

Rože izražajo ljubezen

Ima vaša prijateljica ali mama v zadnjem času težave? Vidite, da je slabe volje in da potrebuje toplo besedo in objem? Podarite rože! S tem boste dali vedeti, kako pomembna vam je ta oseba in kako radi jo imate. Šopek lahko opremite še s prijaznim sporočilom, na katerega napišete, kaj vam pomenita.

Foto: Profimedia

Rože ustvarijo intimnost in močnejšo povezanost

“Ste kdaj opazili, da ko podarite rože, sledi tudi topel objem ali stisk roke? Po dveh letih pandemije so se močno zmanjšali človeški stiki, celoten svet pa se je prestavil na internet. Posledično se je povečalo število osamljenih ljudi,” razmišlja Metka.

“A ljudje smo družabna bitja, ki potrebujemo bližino in intimno povezanost z drugimi. Obiščite prijatelje, dobite se na kavi, skupaj pojdite na izlet. In ne pozabite! Ob ponovnem stiku jim podarite rože ali zeleno rastlino. Tako se bodo vedno, ko bodo pogledali nanjo, spomnili na vas.”

Rože vplivajo tudi na fizično zdravje

Imate zaradi stresa visok krvni tlak? Potem vam rože lahko pomagajo tudi pri tem, še dodaja Metka. “Ne le, da pozitivno vplivajo na čustveno zdravje, ampak tudi na fizično zdravje. Zmanjšujejo negativna čustva, posledično pa tudi zmanjšujejo krvni tlak in sproščanje kortizola (stresni hormon).”

Rože so zagotovo eno najlepših daril, ki jih lahko podarimo ali prejmemo. Samo njihov vonj in barva nas namreč v trenutku spravita v boljše počutje.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close